3 tips om je Duitse herder in warme dagen koel te houden

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Hoe kan je je Duitse herder koel houden op warme dagen. In het voorjaar kan het vaak al aardig warm worden maar in die zomer wordt het regelmatig 30 graden en soms zelf meer. Bijna alle honden hebben last van deze hoge temperaturen. Hier 3 tips om je Duitse herder door de zomer heen te loodsen.

1. Zorg voor verkoeling voor je Duitse herder

Duitse herder bij water

Duitse herder hebben een mooie maar redelijk dikke vacht. Hierdoor krijgen Duitse herder het extra warm in de zomer en moet je je Duitse herder koel houden in de zomermaanden. Een voor de hand liggende oplossing is verkoeling. Zoek een watertje op waar je hond in kan staan/lopen. Laat je hond niet zwemmen want door actief bezig te zijn zal je hond het juist weer warm krijgen. Laat je hond een tijdje in het water staan of rustig rondlopen zodat zijn poten en buik verkoelen. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat het afgekoelde bloed vanaf zijn poten in de rest van het lichaam komt waardoor hij verder afkoelt.

Als je niet de mogelijkheid hebt om naar een watertje toe te gaan kan je natuurlijk ook een hondenzwembad in je tuin zetten. Hierdoor kan je hond door de dag heen regelmatig afkoelen in het water. De vloer is antislip zodat hij niet uitglijd. Als je geen tuin hebt kan of als je een hondenzwembad niet wilt dan kun je ook verkoelende mat kopen waar je Duitse herder op kan gaan liggen. Deze matten blijven langere tijd lekker koud.

2. Geen activiteiten plannen op warme dagen

Als het erg warm is dan is het geen goed idee om dan activiteiten te gaan ondernemen met je Duitse herder. Rustig wandelen naar een uitlaat plek er terug is prima. Vroeg in de ochtend is vaak de temperatuur het laagst, laat dan je hond wat langer uit zodat hij toch aan zijn lichamelijke beweging krijgt. Neem dit alleen iets minder nauw dan normaal omdat ook je Duitse herder wat slomer is met hogere temperaturen en dus minder behoefte heeft aan veel beweging.

Als je toch iets wilt ondernemen zorg dan dan je voldoende water bij je hebt en laat je Duitse herder regelmatig in een watertje staan om af te koelen. Als je Duitse herder heel erg gaat hijgen en/of kwijlen dan zijn dat een van de tekenen dat je hond oververhit aan het raken is. Koel hem dan zo snel mogelijk af.

3. Voorkom stress

Duitse herder kop

Niet alleen van activiteiten zoals rennen of lang wandelen zorgt ervoor dat je hond het warm krijgt. Ook stress zorgt ervoor dat je hond het warmer krijgt. Probeer dus zo veel mogelijk stress te voorkomen bij je hond. Je hond zweet door te hijgen. Als je hond gestrest raakt kan hij minder goed ademen waardoor hij minder goed zweet (door te hijgen) en hierdoor loopt zijn lichaamstemperatuur op.

Als je Duitse herder regelmatig veel stress heeft dan is het misschien goed om het gedrag verder te observeren. Waar krijgt hij stress van en hoe kan je dat ombuigen. In het handboek Duitse herder staan handige tips in om ongewenst gedrag aan te pakken.

Tekenen van oververhitting bij Duitse herder

  • Heel veel gaan hijgen
  • Naast het hijgen ook gaan kwijlen
  • Door zijn poten zakken en niet meer verder kunnen lopen
  • En in het ergste geval kan je Duitse herder weg raken en zelfs overlijden

Mocht je het bovengenoemde tekenen merken bij je Duitse herder onderneem dan direct actie door hem te verkoelen. Schaduw, water en zorg voor wat wind om zijn lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen. Mocht dat niet helpen of is hij al te ver oververhit twijfel dan niet en ga naar je dierenarts. Die kan via het infuus je Duitse herder het nodige vocht toedienen en hem verder helpen.

Vachtverzorging

In het voorjaar gaan de Duitse herders in de rui(verharingsperiode). De wintervacht maakt plaatse voor een zomervacht. Hierdoor zal je hond het ook minder warm hebben. Help je Duitse herder door in deze periode door hem regelmatig te kammen en te wassen hierdoor zullen de losse haren makkelijker worden verwijderd.

Wil je meer lezen over vachtverzorging lees dan hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *