3 tips voor een Duitse herder die bang is voor onweer

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Er zijn best veel honden die bang zijn of schikken van onweer of harde geluiden, zo ook een Duitse herder die bang is voor onweer. Ze raken gestrest en gaan piepen of kauwen op spullen. Dat is natuurlijk niet fijn voor jou maar ook niet voor je Duitse herder. Hier zijn 3 tips hoe je het beste kan omgaan met een Duitse herder die bang is voor onweer.

duitse herder in huis

1. Zet de radio of tv aan

Als er onweer is of eraan komt en je Duitse herder is bang voor de harde dondergeluiden of de lichtflitsen dan is het goed om deze geluiden te overstemmen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld de radio aan te zetten, met het volume iets hoger. Je hond zal de harde donderklappen dan minder opmerken. Of je zet de tv aan met het geluid wat harder. Door het flitsen van de tv en het geluid zal je Duitse herder de onweer ook minder opmerken.

2. Laat je hond vanaf jongs af aan wennen aan harde geluiden

Als je Duitse herder nog een puppy is, dan is het goed om je hond te laten wennen aan harde geluiden. Neem hem mee naar het station en loop zo normaal mogelijk over het station. Je hond zal aan jouw gedrag merken dat harde geluiden niet iets is om bang voor te zijn en neemt jouw voorbeeld over. Je kan ook je hond meenemen naar een schietbaan, blijf zelf rustig en negeer onrustig gedrag van je jonge hond. Als je hond dit doorstaat dan is de kans groot dat onweer ook geen probleem is/wordt.

3. Leidt je hond af tijdens onweer

Als je Duitse herder toch bang of onrustig is tijdens onweer dan je kan je je hond ook afleiden. Door het afleiden heeft je Duitse herder geen aandacht meer voor de onweer. Door met hem te spelen raakt hij meer ontspannen en minder gestrest. Je hond gaat dit gevoel koppelen met het onweer waardoor hij na verloop van tijd minder gespannen is tijdens de onweer.

Duitse herder

Wat je vooral NIET moet doen

Een veel gemaakte fout is om je Duitse herder te troosten of gerust te stellen tijdens de onweer. Het onrustige gedrag en stress wordt hierdoor alleen maar bevestigd. Hij denkt dat de onweer inderdaad iets ergs is waar je bang voor moet zijn. Negeer onrustig gedrag dus vooral zodat dit niet versterkt wordt door jouw gedrag. Wil je nu meer weten over ongewenst gedrag lees dan het handboek over Duitse herders. Dit zit vol met tips om ongewenst gedrag positief te beïnvloeden of nog beter te voorkomen.

Wil je meer tips over het opvoeden van een Duitse herder lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *