6 Tips om je Duitse herder veilig in de auto te vervoeren.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Duitse herder auto

Als je met je Duitse herder op pad gaat, dan gaat daar vrijwel altijd een autoritje aan vooraf. Hartstikke leuk natuurlijk om samen met je Duitse herder op weg te gaan naar een leuke locatie om daar een flinke wandeling te maken of om daar je hond even te laten spelen. Dat autoritje moet natuurlijk ontspannen verlopen zodat je niet helemaal gestrest aankomt op de geplande locatie! Je wilt niet dat je Duitse herder de hele rit aan het blaffen is of alles in je auto kapot maakt! Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk dat de autorit veilig verloopt! Een ongeluk kan zo gebeuren ook al moet je een klein stukje rijden en je wilt natuurlijk niet dat je hond zich dan verwond. Hier lees je 6 tips bij het vervoeren van Duitse herders!

Je Duitse herder verzekeren? Bereken hier je premie >>

Tip 1: Samen met je Duitse herder in de auto weg is leuk!

Het is belangrijk om de associatie met de auto positief te houden. Dat wil zeggen de hond moet het leuk gaan vinden om met de auto ergens naar toe te gaan. Gebruik dit dus niet alleen om naar de dierenarts te gaan. Een Duitse herder is slim en zal snel de link leggen tussen in de auto en naar de dierenarts gaan. De dierenarts ervaren ze vaak als niet prettig waardoor de auto ook niet als prettig wordt ervaren. Ga dus regelmatig met je hond met de auto ergens heen wat hij leuk vindt, zoals het bos of bijvoorbeeld het strand. Hij zal dan de leuke activiteit koppelen aan het auto rijden waardoor hij graag met je mee zal gaan.

Tip 2: Je Duitse herder laten wennen aan de auto

Als je hond nog nooit in de auto heeft gezeten dan is het goed om hem eerst even te laten wennen aan de auto. Zet hem in de auto en doe de deuren dicht. Als dit goed gaat kan je ook even de motor aan zetten. Houd dit moment vrij kort en beloon hem (bij goed gedrag) met wat lekkers. Op een later moment kan het wennen uitbreiden door een klein stukje met hem te gaan rijden. Hij leert dan te wennen aan de bewegende auto. Houd dit ritje kort zodat je alweer bent gestopt VOORDAT hij gaat piepen of blaffen. Mocht hij wel piepen of blaffen negeer dit dan. Probeer zo uit te komen met het autoritje dat je stopt als hij niet piept of blaft! Dit is heel belangrijk, Duitse herder zijn hele slimme honden en maken snel de koppeling, ” ik piep, dus de baas stopt met autorijden en ik krijg aandacht” .

Tip 3: Beloon je hond met goed gedrag

Als je hond rustig is in de auto dan is het goed om juist dan te stoppen en hem te belonen. Ook al ben je nog niet op je bestemming. Geef hem even aandacht en eventueel iets (kleins) lekkers. Je kan je hond er ook even uitlaten zodat de rit niet te lang wordt. Even een balletje gooien en je Duitse herder zal weer helemaal blij je auto in gaan om de resterende kilometers met je afleggen, want wie weet wat jullie daarna weer voor leuks samen gaan doen!

Tip 4: Geen volle buik

Voordat je gaat autorijden met je hond is het niet verstandig om vlak daarvoor je hond eten te geven. Volwassen Herders honden eten 2 keer per dag hun buik rond. Met een volle buik is het voor je herdershond niet fijn om mee te gaan in de auto. Door alle bewegingen in de auto is de kans groot dat hij last krijgt van het eten en zelfs kan gaan spugen. En een spuugende hond in je auto is natuurlijk heel erg vervelend. Geef je hond een uur voordat je vertrekt zijn eten zodat het eten de tijd heeft om te verteren.

Tip 5: Niet te warm in de auto voor je Duitse herder

Een Duitse herder heeft een vrij dikke goed isolerende vacht. Super fijn voor in de koudere maanden maar in de zomer minder praktisch. Door de goed isolerende vacht hebben ze het snel warm. Duitse herders kunnen niet zweten uit hun lichaamsporiƫn zoals mensen. Zij raken hun warmte kwijt door te gaan hijgen. In de auto kan de temperatuur ook tijdens het rijden best oplopen. Ze zitten achter het glas pal in de zon. Zorg er dus voor dat je de verwarming niet te hoog zet in de winter voor je Duitse herder en zorg voor voldoende verkoeling (airco) in de zomermaanden. Als je je hond even in de auto achterlaat zorg er dan altijd voor dat het raampje een klein beetje open staat voor frisse lucht. Laat je Duitse herder NOOIT op warme dagen achter in de auto. de temperatuur loopt heel snel op in de auto en warmte kan een hond erg moeilijk verwerken. Elke zomer hoor je wel op het nieuws dat er een hond is overleden in de auto door oververhitting.

Tip 6: Zorg voor een veilige plek in de auto

Een ongelukje zit in een klein hoekje en als dat gebeurd dan wil je natuurlijk niet dat er iets met jezelf of je hond gebeurd. Ook een noodstop kan soms fataal zijn voor je hond als hij niet veilig zit. Omdat een hond niet in de gordel zit vliegt hij door de auto naar voren bij een noodstop. Dit kan niet allen fataal zijn voor de hond maar ook voor jou als bestuurder en andere inzittende. Het gewicht van de hond krijg je dan namelijk zo hard tegen je aan dat je je heel erg kan bezeren. Denk aan botbreuken in nek en rug. Zorg er dus voor dat je hond veilig in de auto zit. Hiervoor heb je verschillende opties.

  1. Als je je Duitse herder op de achterbank vervoerd dan kan je ervoor kiezen om je Duitse herder door middel van een tuigje vastmaakt. Het tuigje zit dan weer vast aan een sort gordel. Dit is eigenlijk een soort hondengordel. Hierdoor kan je herder niet meer door de auto worden geslingerd bij een botsing of noodstop.
  2. Je kan er ook voor kiezen om je Duitse herder in de achterbak te vervoeren. Als je dat dot zorg dan voor een tussenrek (hondenrek) tussen de achterbank en achterbak. Hiermee voorkom je wederom dat je hond door de auto vliegt bij een botsing of noodstop. Hierdoor heeft zowel jij als de hond minder schade.
  3. De meest veiligste manier is wel een stevige hondenbench in de auto. Hiermee houdt je wederom je hond op zijn plek bij een botsing of noodstop. Zorg wel voor een stevige bench die de hond extra beschermd. Betrouwbare stevige honden benches kan je vinden bij Autobench.

Sluit een verzekering af voor je Duitse herder

Een ongelukje zit in een klein hoekje het kan iedereen overkomen, dus het kan jouw Duitse herder ook overkomen! En als het je Duitse herder overkomt wil je natuurlijk de beste zorg voor je viervoeter. Je Duitse herder kan dure medicijnen krijgen of zelfs een operatie moeten ondergaan. Als je dan pas een verzekering gaat afsluiten voor je Duitse herder zal de premie hoog zijn. Zorg er dus voor dat je je hond al vanaf jongs afgaan verzekerd zodat de premie laag is. Hoe ouder je hond hoe hoger je premie zal zijn, want ook bij herders geldt het gezegde ouder worden komt (helaas) met gebreken.

Bereken hier je premie >>

De Duitse herder pup

Als je net een Duitse herder pup hebt of als je binnenkort een Duitse herder pup krijgt dan is het goed om voorbereid te zijn. Geef je naam en e-mailadres op en je ontvangt direct het GRATIS e-boek: De eerste 12 maanden van je Duitse herder in je mailbox. Of lees het artikel: De Duitse herder pup!

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Andere mensen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *