De Duitse herder korthaar geel/bruin met zwarte tekeningen

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

De meest geziene Duitse herder is de Duitse herder korthaar geel/bruin met zwarte tekeningen. Wat zijn zijn kenmerken en karaktereigenschappen en hoe kan je zijn vacht het beste verzorgen?

Duitse herder

Kenmerken van een Duits herder korthaar geel/bruin met zwarte tekeningen

De vacht van de Duitse herder korthaar (stokhaar) is kort met een wollige ondervacht. De wollige ondervacht heeft een goed isolerend effect. Hij zal het dus niet snel koud hebben en daarnaast maakt je Duitse herder in de winter verhaart je Duitse herder en krijgt een wintervacht. Deze wintervacht zijn de stokharen bovenop de wollige ondervacht. In het voorjaar gaat je herder weer in de rui (verharingsperiode) en krijgt hij een zomervacht.

De meest voorkomende kleur van de Duitse herder korthaar is geel/ bruin met daarbij zwarte tekeningen op zijn lijf. De rug is meestal zwart en de neus is altijd zwart. Er zijn ook andere kleuren binnen het Duitse herders namelijk: Zwart of wolfsgrauw/asgrauw

Karaktereigenschappen Duitse herder korthaar

Het karakter van een Duitse herder korthaar met geel/bruine vacht met daarbij zwarte tekeningen en een Duitse herder langhaar zijn in principe gelijk. Iedere hond heeft natuurlijk een sommige karaktereigenschappen in meer of mindere mate. We zoemen nu in op de karaktereigenschappen van de kortharige met de vachtkleur geel/bruin met zwarte tekeningen.

Gehoorzaamheid

Over het algemeen wilt de Duitse herder korthaar graag gehoorzaam zijn aan zijn baas. Hierdoor zijn ze goed te trainen en worden ze veel bij hulpdiensten ingezet. De kortharige met de geel/bruine kleur met zwarte tekeningen zie je daar het meest. Bij de training van een Duitse herder is de opbouw en consequentie de belangrijkste sleutels tot een gehoorzame en stabiele Duitse herder. Wil je ook een goed opgevoede Duitse herder korthaar overweeg dan ook eens dit e-boek te lezen. Hierin staan heel veel tips en handvaten om je Duitse herder tot een lieve stabiele hond op te voeden.

Aanhankelijkheid

Duitse herders korthaar zijn erg aanhankelijk naar hun baas. Ze hebben meestal 1 baas die ze aanbidden en niks liever willen dan bij hem/haar te zijn. Dit neemt niet weg dat je hond ook heel graag bij de rest van het gezin is en daar ook naar gehoorzaamd. Hierdoor zijn ze erg loyaal en waaks ingesteld, ze beschermen de baas en diens gezinsleden tegen indringers.

Temperamentvol karakter

Deze kortharige herdershonden met deze vachtkleur zijn moedig en fel omdat deze eigenschappen geliefd zijn voor de hulpdiensten. Deze eigenschappen worden dus bewust in het fokken van de kortharigen bruin/geel met zwarte tekeningen.

Sociaal karakter

Als laatste is de Duitse herder korthaar ook sociaal in aanleg. Maar dit heeft in zijn begin maanden en jaren (zoals bij alle honden) wel aandacht nodig. Laat hem op een positieve en rustige manier kennis maken met andere honden en dieren. Maar laat je hond ook kennis maken met andere mensen en geluiden van treinen tot knallen. Hij herkent deze geluiden, mensen en dieren later in zijn leven en koppelt daaraan de herinnering die hij in het begin van zijn leven heeft opgedaan. Hierdoor krijg je een rustige stabiele hond.

Wil je meer lezen over de karakter eigenschappen van de Duitse herder korthaar, lees dan hier verder.

De vachtverzorging van een kortharige Duitse herder

In principe heeft het korte haar van de Duitse herder niet veel verzorging nodig. Kam het haar een paar keer per jaar en dan met name in de verharingsperiode dat in het voorjaar en najaar is. Maar ook als het haar van je herder vies is is het eruit kammen van vuil verstandig zodat dit geen jeuk veroorzaakt. Naast dat jeuk heel vervelend is voor je Duitse herder kan dit ook een vervelend effect hebben, zoals hotspot. Dit is een rode en vochtige plek van de huid door het veelvuldig krabben en bijten op die plek. Je kan hiermee naar de dierenarts gaan maar je kan ook dit zelf behandelen.

De vacht hoef je ook niet vaak te wassen, een paar maar per jaar is in principe voldoende. Was de vacht nooit met shampoo die voor mensen wordt gebruikt. De wollige ondervacht van de Duits herder korthaar heeft namelijke een wat vetachtig gehalte wat een beschermend en vuil afstotend effect heeft. Als je je hond gaat wassen met shampoo voor mensen zal dit de wollige ondervacht aantasten. Was daarom je hond altijd met speciale hondenshampoo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *