De Duitse herder korthaar, die worden ook wel Duitse herder stokhaar genoemd. Het woord stokhaar komt door de dubbele vacht die ze hebben. De vacht bestaat uit een vettige onderwol, wollig haar. En daaroverheen zitten korte rechte stugge haren. Lees hieronder meer over de kenmerken en het karakter.
Onderwerpen
Uiterlijk en kenmerken van de Duitse herder kortaar
De schouderhoogte van Duitse herder korthaar reu is tussen de 60 en 65 cm hoog, de teven zijn iets kleiner. Zij worden tussen de 55 en 60 cm hoog. Met deze kenmerken hoort de Duitse herder korthaar tot de grote hondenrassen. Houd hiermee rekening bij het aanschaffen van hondenvoer, bench en andere attributen zoals speelgoed. Een Duitse herder teefje wordt tussen de 22 en 32kg en een reu wordt tussen de 30 en 40kg. Duitse herders stokhaar zijn er in het geel/bruin, asgrauw of helemaal zwart.
Een Duitse herder korthaar wordt gemiddeld tussen 10 jaar oud. In het algemeen worden grotere honden minder oud dan kleinere honden. Zo worden kleinere honden al snel 15 a 16 jaar oud. Dit zijn slechts gemiddelden er zijn natuurlijk altijd uitschieters naar boven maar ook helaas naar beneden.
Verschillen tussen de Duitse herder korthaar en Duitse herder langhaar
Nu alle kenmerken en het karakter van de korthaar zijn omschreven kunnen we ook even verder inzoomen op de verschillen tussen de Duitse herder korthaar en de langhaar. De verschillen tussen de Duitse herder langhaar en de kortharige zijn onder te verdelen in de uiterlijke kenmerken en het karakter. We gaan ze per punt bespreken.
Verschillen in kenmerken tussen de Duitse herder korthaar en de langhaar
De kortharige hebben een dikke onderwol vacht, dit is een wat vetachtige ondervacht. Dit hebben de langharige niet of in een vele mindere mate. De kortharige hebben korte rechte haren van 2-3 cm en de langharige hebben haren van ongeveer 8-10 cm lang. Bij het in de rui zijn van de kortharige zal je veel haren vinden, deze glijden als het waren er vanaf omdat het rechte gladde haren zijn. Bij een langharige blijven de losgelaten haren meer hangen in de vacht waardoor deze meer met kammen los komen.
Daarnaast wordt vaak aangegeven dat de Duitse herder langhaar net wat groter zijn als de kortharige maar wel alles binnen de gestelde normen. Wellicht lijken deze honden over het algemeen door hun lange haren ook groter.
Verschillen in karakter tussen de korthaar en de langhaar
Zoals bij het staat omschreven zijn Duitse herder korthaar fel, moedig, loyaal, zelfverzekerd, aanhankelijk en hebben een hele sterke drang om te werken met en voor hun baas. Ze worden gefokt op de eigenschappen die passen bij een goede harde werkhond. Een Duitse herder langhaar daarentegen wordt minder vaak tot bijna niet ingezet voor leger-, politie- of ander reddingswerk. Ze worden vaker terug gezien bij (actieve) gezinnen hierdoor worden. Hierdoor worden andere karaktereigenschappen belangrijker zoals aanhankelijk en loyaal dan fel en moedig zoals bij de korthaar. Die zie je dan ook duidelijk terug in het karakter van de Duitse herder langhaar, zij zijn minder fel en makkelijker te socialiseren dan de kortharige. Dit wil zeker niet zeggen dat de kortharige niet gesocialiseerd kunnen worden maar dit kost gewoon net iets meer tijd!
Karakter van de Duitse herder korthaar
Dit zijn een van de intelligentste hondenrassen die er zijn. Ze kunnen hierdoor snel nieuwe dingen leren en doen dit dan ook vaal met veel plezier. Ze houden ervan om mentaal uitgedaagd te worden. Sterker nog dit hebben ze nodig zodat ze een voldaan gevoel hebben. Hiervan worden het evenwichtige honden. Dit geldt ook voor de beweging die deze honden nodig hebben. Gun ze deze nodige beweging en je krijgt er een evenwichtige hond voor terug die minder snel gedragsproblemen zal gaan vertonen.
Wil je meer lezen over hoeveel beweging een Duitse herder dan precies nodig heeft? Lees dan hier even verder.
Over het algemeen zijn de Duitse herder stokhaar erfvast, dat wil zeggen dat ze rondom het huis (erf) blijven. Ze hebben niet de neiging om weg te gaan. De Duitse herder korthaar zijn heel erg beschermend en beschouwen het erf als hun eigendom en dat eigendom dient beschermd te worden tegen alle indringers. Net als gezinsleden, je Duitse herder korthaar wilt ook elk gezinslid beschermen tegen gevaar van buitenaf (onbekende mensen). Hieruit ontstaat waaks gedrag. Je hond gaat blaffen zodra er een bezoeker op het erf komt. Als de bezoeker eenmaal het vertrouwen van de hond heeft gewonnen zal dit voortaan geen probleem meer zijn.
De Duitse heeft een natuurlijke wil om te werken
Duitse herders stokhaar worden vaak voor werk ingezet zoals politiewerk of reddingswerk. Om dit werk goed te kunnen doen is het nodig dat de honden moedig en fel zijn. Hierdoor wordt deze karakter eigenschappen bij het fokken serieus genomen, en gewaarborgd bij de Duitse herder stokhaar. Duitse herders langstokhaar worden minder vaak ingezet voor werk en worden meer op hun vacht geselecteerd. Hierdoor zijn de karaktereigenschappen moedig en felheid minder aanwezig bij de langstokhaar dan bij de stokhaar.
De onvoorwaardelijk trouw en loyaliteit is enorm groot bij een Duitse herder korthaar. Hij werkt graag voor en met zijn baas en zal er alles aan doen om zijn baas tevreden te stellen. Omdat de Duitse herder stokhaar vaak voor werkgelegenheden worden ingezet wordt ook deze karaktereigenschap als belangrijk geacht bij het fokken van Duitse herders korthaar.
Naast de wat fellere karaktereigenschappen zijn Duitse herders korthaar ook erg aanhankelijk. Ze willen niets liever dan de hele dag zo dicht mogelijk bij hun baas zijn. Teefjes hebben dit in sterkere mate dan reuen. Reuen zijn wat meer op zichzelf gericht en over het algemeen wat zelfstandiger. De aanhankelijkheid van een Duitse herder korthaar maakt dat deze honden erg aangenaam gezelschap zijn ook als je geen politiewerk of speurwerk met je hond verricht.
Training en gedrag van een Duitse herder korthaar
Geen één Duitse herder korthaar heeft hetzelfde karakter, ze zijn natuurlijk levende wezens die ieder een eigen karakter heeft. Bovengenoemde eigenschappen zitten in de genen gefokt door de Duitse herder korthaar fokkers. De aangeboren karaktereigenschappen kan je door middel van training vaak meer of minder tot uitdrukking laten komen in het dagelijks leven. Naast de aangeboren karaktereigenschappen zijn er ook nog (vaak veel) aangeleerde karaktereigenschappen. Sommige eigenschappen wenselijk en ook sommige minder wenselijk of zelfs ongewenst gedrag.
Trekt jouw Duitse herder aan de lijn of zie jij ook mensen lopen waarbij dit gebeurd? Je hond trekt zo hard aan je lijn dat de hond eerder jouw uitlaat dan jij de hond! Totaal geen prettige manier van het uitlaten van je Duitse herder natuurlijk! Maar wat je ook probeert, corrigeren of belonen, het trekken van je Duitse herder blijft maar door gaan! Als je niet uitkijkt dan gaat dit de aankomende 8 tot 10 jaar op dezelfde manier. Door dit soort frustraties loopt het regelmatig vast tussen de Duitse herder en zijn baasje. Soms met het gevolg dat de Duitse herder herplaatst moet worden.
Het is dus heel belangrijk dat je een hond goed opvoed. In de eerste 2 jaar van je Duitse herder leg je een basis aan. Hier leer je Duitse herder wennen aan alleen zijn (eventueel in een bench), je leert hem netjes aan de lijn te volgen. En natuurlijk kleine commando’s zoals “zit”, “blijf” , “af” en plaats. Het aanleren van nieuw gedrag kost vaak tijd, maar voornamelijk inzicht in hoe je dit gedrag het beste kan aanleren! Dit inzicht krijg je door veel te lezen over de Duitse herder en door goed naar je hond te kijken.
Wist je dat inzicht in het gedrag van je Duitse herder korthaar de sleutel is tot succesvol opvoeden?
Op deze website staat veel informatie over de Duitse herder. In het Duitse herders online handboek staat hoe je de opvoeding van specifiek een Duitse herder aanpakt en hoe je het beste kan omgaan met ongewenst gedrag. Door het lezen van het e-boek krijg je inzicht in het gedrag van je hond en hoe je commando’s het beste kunt aanleren. Dit inzicht is erg belangrijk want het scheelt je enorm veel tijd en frustratie. En eenmaal goed aangeleerde commando’s blijven de rest van je hond zijn leven een gewoonte die hij graag uitvoert en niet een kunstje dat hij MOET uitvoeren voor zijn baas. Dan zal hij altijd blijven proberen eronderuit te komen en kom je snel in een levenslange strijd.
Na het opvoeden van je Duitse herder korthaar ga je over naar trainen met je hond. Door de hoge intelligentie van deze honden en de grote drang om te werken voor hun baas is het voor deze honden belangrijk ze mentaal te blijven uitdagen. Je kan verschillende cursussen met je hond volgen zoals gehoorzaamheid of speurwerk. Kies iets wat je aanspreekt! Het samen werken met je hond is niet alleen erg leuk maar zorgt ook voor een goed band tussen hond en eigenaar. Daarnaast zorgt de mentale uitdaging die je herder moet doen ervoor dat hij hier voldoening uit haalt. Een hond die voldaan is zowel lichamelijk als geestelijk zal minder snel gedragsproblemen ontwikkelen.
Zorg er dus voor dat je voldoende kennis en inzicht hebt van de Duitse herder korthaar om de opvoeding tot een succes te maken. Je wilt natuurlijk een herder die naar je luistert zonder dat dit veel frustraties met zich meebrengt. Lees het e-boek en je zal zien dat je meer inzicht krijgt waardoor het opvoeden en het aanleren van nieuw gedrag nét even wat makkelijker en sneller gaat.
De eerste 12 maanden van je Duitse herder!
Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!
Kan een Duitse herder korthaar met kinderen of andere dieren?
Je moet je Duitse herder korthaar net als andere ook socialiseren. Het socialiseren van de Duitse herder korthaar kost alleen extra tijd en inzicht, het socialiseren moet op een goede manier gebeuren. Als je niet weet hoe je een hond moet socialiseren dan is de Duitse herder korthaar niet de ideale hond om mee te beginnen. Hier kan namelijk van alles verkeerd in gaan. Je hond kan angstig worden voor andere honden, waardoor je nooit relaxt langs andere honden kan wandelen tijdens het uitlaten.
Maar als je je voldoende verdiept in hoe je een Duitse herder korthaar het beste kan socialiseren en hier de tijd voor neemt dan kan een Duitse herder korthaar ook prima gesocialiseerd waardoor kinderen en andere dieren totaal geen probleem zijn. Zorg er dus voor dat in de juiste periode goed bedenkt hoe je je Duitse herder pup gaat socialiseren.
Is de vachtverzorging van een Duitse herder veel werk?
Je hoeft niet veel aan de vachtverzorging van een Duitse herder korthaar te doen. Af en toe wassen en voornamelijk alleen in de rui periode (ontharingsperiode) te kammen. Kam je hond altijd in de richting van de haargroei, dus met het haar mee. Kam je Duitse herder korthaar niet te vaak want dit stimuleert alleen maar de haargroei waardoor hij meer haar aanmaakt en dus ook meer haar hierdoor verliest. Het verliezen van haren gebeurt het hele jaar door. Er worden continu nieuwe haren aangemaakt. Dus als je een Duitse herder korthaar in huis neemt zal je regelmatig moeten stofzuigen.
Een mooie en goede vacht van je Duitse herder korthaar krijgt hij voornamelijk door goede voeding. Kammen en shampoo zorgen op de tweede plaats voor een mooie vacht. Een goede mooie glanzende vacht weerspiegelt dus voornamelijk de kwaliteit van de voeding.
Lees ook eens de 3 tips voor een optimale vachtverzorging van een Duitse herder korthaar.
Hoe vaak moet je naar de dierenarts met een Duitse herder korthaar?
Voor een volwassen Duitse herder volstaat 1x per jaar naar de dierenarts. Hij krijgt dan zijn inentingen en zijn gezondheid wordt gecontroleerd. Weeg je hond ook altijd als je bij de dierenarts bent. Het is voor zijn botten en gewrichten belasting belangrijk dat hij niet te zwaar wordt. Als je een Duitse herder pup hebt dan zal je voornamelijk in de eerste maanden vaker naar de dierenarts moeten voor inentingen, wegen en gezondheidscheck.
Je moet daarnaast er zelf voor zorgen dat je hond regelmatig ontwormen en tegen teken/ vlooien behandelen. Zorg ook dat zijn gebit in orde blijft door speciale sticks hiervoor te kopen of poets regelmatig zijn tanden. De dierenarts kan ook onder narcose de tanden reinigen.
Blijf altijd goed je hond observeren, is hij op gewicht? Eet hij zijn eten in een voor hem normaal tempo op? Ziet zijn vacht er nog goed uit? Heeft hij voldoende energie. Bij twijfel op een van deze vragen is het goed om de dierenarts te raadplegen. Je dierenartskosten kunnen soms best oplopen, hierdoor sluiten veel mensen een dierenverzekering af om niet voor onverwachte kosten te staan. Je kan de dierenverzekering naar eigen wensen invullen en op basis daarvan krijg je een voorgestelde premie. Bereken hier je premie.
Andere mensen lazen ook:
De eerste 12 maanden van je Duitse herder!
Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)