De Duitse herder langhaar

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

De Duitse herder langhaar, die officieel de langstokhaar wordt genoemd. Het woord stokhaar komt voort uit dubbele vacht die ze hebben. De vacht bestaat uit een vettige onderwol. De langharige hebben dit in mindere mate dan de kortharige. En over de onderwol hebben ze lange zachte haren. Hieronder lees je meer over de kenmerken en het karakter van een Duitse herder langhaar.

Uiterlijk en kenmerken van de Duits herder langhaar

De schouderhoogte van Duitse herder langhaar reu is tussen de 60 en 65 cm hoog, de teven zijn iets kleiner. Zij worden tussen de 55 en 60 cm hoog. Ze zijn over het algemeen net iets groter dan de gemiddelde Duitse herder korthaar maar dat hoeft dus niet perse. Met deze kenmerken hoort de Duitse herder langhaar tot de grote hondenrassen. Houd hiermee rekening bij het aanschaffen van hondenvoer, bench en andere attributen. Een Duitse herder teefje wordt tussen de 22 en 32kg en een reu wordt tussen de 30 en 40kg. Duitse herders langstokhaar zijn er in het geel/bruin, asgrauw of helemaal zwart.

Een Duitse herder langhaar wordt gemiddeld 10 jaar oud. Er zijn ook uitschieters naar 12/ 13 jaar. In deze jaren heeft je Duitse herder regelmatig bezoekjes aan de dierenarts nodig voor de jaarlijkse vaccinatie maar ze kunnen ook in hun leven, wat we natuurlijk niet hopen, een ziekte of ongeluk krijgen. Dit weet niemand van te voren en daarom is het altijd verstandig om je hond te verzekeren zodat de dierenarts kosten (deels) worden vergoed. Je bepaald zelf de hoogte van je premie dus voor ieders budget is er een passende verzekering. Bereken hier je premie!

Het karakter van een Duitse herder langhaar

De langharige Duitse herders zijn echte gezinshonden. Ze worden mindere mate ingezet voor politie en reddingswerk dan hun kortharige maar worden vaker gezien in (actieve) gezinnen. Hierdoor wordt bij het fokken van de langharige meer geselecteerd op een zachtaardig karakter. Het felle en moedige karakterkenmerken is immers niet nodig in een gezin en misschien ook minder gewenst. Dit neemt niet weg dat dit kenmerk er wel in zit, weliswaar in mindere mate.

Ze hebben dus over het algemeen een zachter karakter dan de kortharige, dat wil zeggen ze zijn minder fel en hiermee minder goede werker dan de kortharige. Duitse herders langhaar zijn zeer loyaal, intelligent en zelfverzekerd. Ze zijn zo loyaal naar hun gezin toe dat ze het gezin willen beschermen. Dit beschermen uit zich door waaks gedrag zoals blaffen naar onbekende die op het erf komen. Duitse herders langhaar hebben vaak niet de drang om zonder hun baas op onderzoek uit te gaan, ze blijven doorgaans rondom het huis of erf.

Door het zelfverzekerde karakter van deze honden hebben ze wel leiderschap nodig. Als zij leiderschap van 1 van de gezinsleden ontvangen zal de rest van het gezin hierin meeprofiteren. Ze zullen de andere gezinsleden accepteren als onderdeel van het geelschap (roedel). De opleiding en training zal dus voornamelijk door 1 persoon moeten gebeuren. De andere gezinsleden onderhouden het aangeleerde gedrag. Dat wil zeggen het door de leider aangeleerde gedrag wordt ook toegepast bij de andere gezinsleden. Dus niet trekken aan de lijn bij de leider betekent ook niet trekken bij de andere gezinsleden.

Door hun zachter karakter kunnen Duitse herders langhaar ook goed met andere dieren. Dit moet natuurlijk wel in de socialisatiefase goed worden aangeleerd. Laat hem rustig wennen aan katten en andere dieren maar hou hierbij met mate en rust als basis regel. Je wilt namelijk dat je herder rustig reageert op andere dieren zodat de andere dieren ook rustig op je herder reageren.

Het karakter van een Duitse herder langhaar bestaat dus uit genetische eigenschappen en aangeleerde eigenschappen. De genetische eigenschappen zitten in zijn DNA en krijgt hij dus mee van zijn ouders. Het is aan de jou om hier goed mee om te gaan en deze mooie eigenschappen te benutten. Er zijn ook veel aangeleerde eigenschappen, veelal gebeurt dat onbewust. Deze aangeleerde eigenschappen zijn vaak positief maar soms ontstaat er ook vervelend gedrag, vaak dus onbewust. Lees hier de 2 belangrijkste punten tussen aangeleerde eigenschappen en genetische eigenschappen.

Duitse herder rennen

Hoeveel beweging heeft een Duitse herder langhaar nodig?

Duitse herders hebben naast mentale uitdaging ook veel lichamelijke beweging nodig. Besef dit goed voordat je een Duitse herder langhaar gaat kopen. Een paar keer per week een flinke wandeling zal jullie beide goed doen of lekker even los laten rennen, waar dat kan, vindt hij ook heerlijk. Liefst maakt je herder iedere dag een flinke wandeling! Duitse herders vinden dit niet alleen heerlijk maar hebben deze beweging ook echt nodig. Als je je Duitse herder onvoldoende aanbied zal hij zich gaan vervelend en ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals kauwen op spullen. Zorg er dus voor dat hij voldoende beweging krijgt waardoor hij zich beter in balans zal voelen en niet de neiging krijgt om vervelend gedrag te gaan vertonen.

De opvoeding van een Duitse herder langhaar

Als je Duitse herder langhaar in huis neemt reken er dan op dat je het eerste 2 jaar bezig bent met de opvoeding. Hiervan is het eerste jaar natuurlijk het intensiefst. De eerste weken van je Duitse herder pup zijn belangrijk om goede basis te krijgen, zoals het zindelijkheid worden en het wennen aan de bench en het wennen aan het lopen aan de lijn.

Daarna zullen er commando’s gaan volgen zoals, zit, af en blijf. Ze zijn erg leergierig en willen graag werken voor de baas, maar hebben ook leiding nodig. Als zij geen leiding ontvangen zullen zij niet aarzelen om zelf de leiding te nemen. Zorg er dus voor dat dit niet gebeurt en neem de leiding. Een goede leider is altijd eerlijk en oprecht in zijn reactie naar de hond toe. Duidelijk grenzen en deze consequent hanteren zorgt voor duidelijkheid en rust. Dit is dus niet (te) streng en zeker niet boos worden, maar duidelijk en rechtvaardig.

De training van een Duitse herder langhaar

Blijf ook na de standaard opvoeding trainen met je herder. Vanwege hun intelligentie houden ze erg van mentale uitdaging. Kies een leuke hobby om samen met je hond te doen zoals speurwerk of gehoorzaamheid voor gevorderden. Je zal zien dat jij en je Duitse herder langhaar hieruit voldoening halen waardoor je een lieve en leuke hond voor terug krijgt.

Een goede opvoeding is dus essentieel om een leuke tijd te hebben met je Duitse herder! Als dit je eerste hond is dan is het heel belangrijk jezelf goed in te lezen in hoe je een Duitse herder opvoed en hoe bepaald gedrag ontstaat. Dit geeft je inzicht in waarom je hond bepaalde acties doet. Ook het aanleren van nieuw gedrag of vaardigheden van je hond vergt een goede aanpak. Door het goed aan te pakken zal je sneller het gewenste resultaat hebben en zal het gewenste gedrag eerder een goede gewoonte van de hond worden. Het wordt dan niet een verplichte actie die de hond uitvoert voor zijn baas. Hij zal dan altijd blijven strijden tegen dat aangeleerde gedrag.

Zorg er dus voor dat je hem opvoedt volgens een methode die werkt bij Duitse herders. Dit scheelt veel tijd en frustratie. In het handboek staan allerlei tips hoe je nieuw gedrag het beste aanleert op een goede en efficiënte manier.

Wellicht vind je het ook interessant om meer te lezen over de opvoeding van een Duitse herder, lees dan hier even verder.

Verschillen tussen een Duitse herder langhaar en een Duitse herder korthaar

Zoals je weet kunnen we dus de Duitse herder onderverdelen in kortharige (stokhaar) en langharige (langstokhaar). De verschillen zitten in het uiterlijke kenmerken, maar ook is ook een verschil in karakter. We zetten hier de verschillen op een rij.

Uiterlijke verschillen tussen Duitse herder langhaar en korthaar

De Duitse herder langhaar heeft een wollige ondervacht maar in vele mate minder dan de kortharige. De haren van de kortharige zijn 2 a 3 cm lang en zijn recht en glad. Bij een langharige zijn de haren zacht en een stuk langer, ongeveer 10cm. Je zou denken dat je bij langharige veel meer haren vind in huis maar dat is niet het geval. Bij een kortharige vallen de los gekomen haren direct van hem af. Bij een langharige blijven de losse haren zitten tussen de andere haren. Ook buiten de rui periode verliezen honden haren en zal je dus bij kortharige zeer regelmatige moeten stofzuigen in huis.

Bij een langharige heb je wel minder haren in huis maar zal je vaker moeten kammen en je ontkomt ook niet aan regelmatig stofzuigen. Vaker kammen is belangrijk zodat ze geen klitten krijgen. Als ze klitten krijgen dan kan dit jeuk veroorzaken en dit kan weer nare gevolgen hebben zoals hotspot.

Wil je meer lezen over hotspot bij Duitse herders? Lees dan het artikel: Heeft je Duitse herder last van een hotspot?

Let op regelmatig kammen is ongeveer 1 x per maand. Te veel kammen zorgt er namelijk alleen maar voor dat de haarzakjes worden gestimuleerd tot het meer maken van haren waardoor hij alleen maar meer haren gaat verliezen.

Naast de langere haren worden Duitse herders langhaar wordt er vaak gezegd dat langharige gemiddeld genomen groter zijn dan de kortharige. Maar dan wel binnen de normen van de Duitse herder. Aangezien dit naar ons weten (nog) niet bewezen door een onderzoek, kan het ook zijn dat Duitse herder langhaar misschien alleen maar groter lijken door hun lange haren.

Karakterverschillen tussen Duitse herder langhaar en korthaar

De Duitse herder korthaar zien we vele malen vaker bij leger-, politie- of reddingswerk, hierdoor worden karakterkenmerken die belangrijk zijn voor het goed uitvoeren van deze functie, zoals felheid en moedig goed gewaarborgd. Langharige zien we vaker in gezinnen waarbij deze karakterkenmerken veel minder gewenst zijn, hier worden aanhankelijk en sociaal veel belangrijker. Bij het fokken worden deze karakterkenmerken dus de gewenste karaktereigenschappen veel meer uitvergroot door hier de ouderdieren op te selecteren.

De kortharige zijn dus over het algemeen feller en langharige makkelijker te socialiseren. Maar dit neemt niet weg dat de minder aanwezige karakter eigenschappen, zoals felheid bij langharige weg zijn. Ze zijn alleen minder aanwezig. Dus een kortharige kan je ook zeker socialiseren alleen zal dit net even wat meer tijd en moeite kosten.

Wil je meer lezen over een Duitse herder korthaar? Lees dat het artikel: De Duitse herder korthaar

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Kan een Duitse herder korthaar met kinderen of andere dieren?

Je moet je Duitse herder langhaar net als andere honden ook socialiseren. Het socialiseren van de Duitse herder langhaar kost tijd en inzicht en verloopt vaak makkelijker dan bij een Duitse herder korthaar. Maar het socialiseren moet wel op een goede manier gebeuren. Je hond kan angstig worden voor andere honden, waardoor je nooit relaxt langs andere honden kan wandelen tijdens het uitlaten. 

Maar als je je voldoende verdiept in hoe je een Duitse herder langhaar het beste kan socialiseren en hier de tijd voor neemt dan kan een Duitse herderlanghaar ook prima gesocialiseerd waardoor kinderen en andere dieren totaal geen probleem zijn. Zorg er dus voor dat in de juiste periode goed bedenkt hoe je je Duitse herder pup gaat socialiseren. 

Wil je meer lezen over de Duitse herder pup in zijn algemeen? Wellicht vind je dit artikel dan ook interessant.

Is de vachtverzorging van een Duitse herder langhaar veel werk?

Je hoeft niet veel aan de vachtverzorging van een Duitse herder langhaar te doen. Af en toe wassen en kammen in de rui periode (ontharingsperiode) en bij klitten kammen. Kam je hond altijd in de richting van de haargroei, dus met het haar mee. Kam je Duitse herder langhaar niet te vaak want dit stimuleert alleen maar de haargroei waardoor hij meer haar aanmaakt en dus ook meer haar hierdoor verliest. Het verliezen van haren gebeurt het hele jaar door. Er worden continu nieuwe haren aangemaakt. Bij langharige honden blijven vaak de losgekomen haren meer hangen tussen de andere haren waardoor er minder haren continu op de grond vallen, je haalt de losgekomen haren er meer uit als je gaat kammen. Maar ondanks dat zullen er genoeg haren wel op de grond vallen waardoor je regelmatig zal moeten stofzuigen in huis.

Een mooie en goede vacht van je Duitse herder langhaar krijgt hij voornamelijk door goede voeding. Kammen en shampoo zorgen op de tweede plaats voor een mooie vacht. Een goede mooie glanzende vacht weerspiegelt dus voornamelijk de kwaliteit van de voeding. 

Hoe vaak moet je naar de dierenarts met een Duitse herder langhaar?

Voor een volwassen Duitse herder volstaat 1x per jaar naar de dierenarts. Hij krijgt dan zijn inentingen en zijn gezondheid wordt gecontroleerd. Weeg je hond ook altijd even als je bij de dierenarts bent. Het is voor zijn botten en gewrichten belasting belangrijk dat hij niet te zwaar wordt. Als je een Duitse herder pup hebt dan zal je voornamelijk in de eerste maanden vaker naar de dierenarts moeten voor inentingen, wegen en gezondheidscheck. 

Je moet daarnaast er zelf voor zorgen dat je hond regelmatig ontwormen en tegen teken/vlooien behandelen. Zorg ook dat zijn gebit in orde blijft door speciale sticks hiervoor te kopen of poets regelmatig zijn tanden. De dierenarts kan ook onder narcose de tanden reinigen.

Blijf altijd goed je hond observeren, is hij op gewicht? Eet hij zijn eten in een voor hem normaal tempo op? Ziet zijn vacht er nog goed uit? Heeft hij voldoende energie. Bij twijfel op een van deze vragen is het goed om de dierenarts te raadplegen. Je dierenartskosten kunnen soms best oplopen, hierdoor sluiten veel mensen een dierenverzekering af om niet voor onverwachte kosten te staan. Je kan de dierenverzekering naar eigen wensen invullen en op basis daarvan krijg je een voorgestelde premie. Bereken hier je premie.

Tot slot, de Duitse herder langhaar zijn zoals je hebt gelezen hele mooie, slimme en leuke gezinshonden die graag mentaal en fysiek bezig willen zijn. Ideaal voor mensen die graag een actieve levensstijl hebben.

Kan een Duitse herder langhaar goed alleen zijn?

Een Duitse herder langhaar hecht zich erg aan de baas en zijn/haar gezin. Ze willen het liefst de hele dag bij hun baas zijn, dit neemt niet weg dat ze wel even alleen kunnen zijn. Maar voor een Duitse herder langhaar moeilijker dan voor andere hondenrassen, dit voornamelijk omdat ze zich zo erg hechten aan hun baas. Hierdoor moet er extra aandacht aan worden besteed aan het alleen thuis laten van je Duitse herder langhaar.

De meeste Duitse herder eigenaren hebben een bench. Dit is een handig hulpmiddel bij het leren wennen van alleen zijn zonder dat je Duitse herder langhaar iets kapot maakt in je huis. Na het wennen aan de bench (ja daar moeten ze eerst aan wennen) Kan je beginnen met het laten wennen aan alleen thuis laten in de bench.

Plan het moment goed dat je je Duits herder langhaar voor het eerst alleen thuis laat. Laat hem van te voren uit en zorg voor een speeltje of een botje ter vermaak in jouw afwezigheid. Houdt de eerste keer dat je weg bent kort, zo een 15 minuten volstaat. Ga even een wandeling of een boodschap doen. Als je Duitse herder het gelijk op een piepen zet zodra je deur uit gaat, ga dan NIET terug naar binnen. Hij zal dat onthouden en dit als overwinning zien en dit de volgende keer ook gelijk toepassen.

Mocht je het alleen laten in de bench goed gaat kan je dit verder uitbreiden in uren maar ook zonder bench. Bouw dit rustig op, wacht gerust met de bench uit het huis zetten tot je Duitse herder volwassen is. Zeker niet in de pubertijd omdat ze dan wat onvoorspelbaarder kunnen zijn in hun gedrag.

Wat heb je nodig als je een Duitse herder langhaar in huis neemt?

Als je een Duitse herder langhaar in huis neemt dan is het eerste wat je nodig hebt een riem. Maar als je Duitse herder langhaar nog een pup is, dan is een kleinere lichtere riem meer geschikt dan als je een volwassen Duitse herder langhaar in huis neemt. De riem koop je namelijk op basis van het gewicht van de hond.

Daarna komt de vraag wil je de Duitse herder langhaar dichtbij je houden? Kies dan voor een kortere riem maar ga niet korter dan 1,2 m. Deze ruimte heb je echt minimaal nodig om ontspannen te kunnen wandelen. Wil je liever je hond meer vrijheid geven zonder hem los te laten kies dan voor een rollijn. Voor het trainen met je hond is een kortere lijn beter dan een rollijn omdat je dan sneller in contact bent met je herder. Bij een langere lijn kan en gaat hij meer zijn eigen gang.

Wil je een top 5 van de beste riemen van 2021?! Lees dan hier verder >>

Een bench is ook onmisbaar bij de opvoeding van een Duitse herder langhaar. Vaak denken mensen dat een bench zielig is voor de hond maar dat is niet waar. De bench is alleen zielig als je het als straf gebruikt, dus na ongehoorzaam gedrag de bench in. De bench moet de hond zien als veilig rustpunt. zorg er dus voor dat de hond de bench als prettig ervaart. Neem de tijd om je herder te laten wennen aan de bench, doorloop hiervoor de 4 stappen bij het laten wennen aan de bench.

Ook onmisbaar is natuurlijk hondenbrokken, maar welk hondenvoer neem je voor je Duitse herder langhaar? Duitse herders vallen onder de categorie Grote honden. De samenstelling van het voer is ingericht op de grote van de hond. Daarna kijk je als eerste naar de leeftijd van je hond. Voor het hondenvoer zijn er 4 leeftijdscategorie namelijk, puppy, junior, volwassen en senior.

Vervolgens bepaal je of je hond een high energie nodig heeft of regulier voer. High energie geef je bijvoorbeeld aan honden die super actief zijn en buiten verblijven. In de meeste gevallen is regulier voer prima, dit bevat genoeg eiwitten en koolhydraten om je herder van energie te voorzien.

Lees hier de top 5 beste hondenbrokken van 2021! >>

Duitse herders langhaar hebben ook een prachtige vacht. De gezondheid en glans van de vacht wordt voornamelijk bepaald door de voedingsstoffen die je Duitse herder langhaar binnen krijgt.

Ben je benieuwd hoe je een perfect glanzende vacht bij je een Duitse herder langhaar krijgt? Lees het hier >>

Andere mensen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *