De Duitse herder stokhaar

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Duitse herder

De Duitse herder stokhaar, die worden ook wel Duitse herder korthaar genoemd. Het woord stokhaar komt door de dubbele vacht die ze hebben. De vacht bestaat uit een vettige onderwol, wollig haar. En daaroverheen zitten korte rechte stugge haren. Lees hieronder meer over de kenmerken en het karakter.

Uiterlijk en kenmerken van de Duitse herder stokhaar

De schouderhoogte van Duitse herder stokhaar reu is tussen de 60 en 65 cm hoog, de teven zijn iets kleiner. Zij worden tussen de 55 en 60 cm hoog. Met deze kenmerken hoort de Duitse herder stokhaar tot de grote hondenrassen. Houd hiermee rekening bij het aanschaffen van hondenvoer, bench en andere attributen. Een Duitse herder teefje wordt tussen de 22 en 32kg en een reu wordt tussen de 30 en 40kg. Duitse herders stokhaar zijn er in het geel/bruin, asgrauw of helemaal zwart.

Karakter van de Duitse herder stokhaar

Over het algemeen zijn de Duitse herder stokhaar erfvast, dat wil zeggen dat ze rondom het huis (erf) blijven. Ze hebben niet de neiging om weg te gaan. De Duitse herder korthaar zijn heel erg beschermend en beschouwen het erf als hun eigendom en dat eigendom dient beschermd te worden tegen alle indringers. Net als gezinsleden, je Duitse herder korthaar wilt ook elk gezinslid beschermen tegen gevaar van buitenaf (onbekende mensen). Hieruit ontstaat waaks gedrag. Je hond gaat blaffen zodra er een bezoeker op het erf komt. Als de bezoeker eenmaal het vertrouwen van de hond heeft gewonnen zal dit voortaan geen probleem meer zijn.

duitse herder

Duitse herders stokhaar worden vaak voor werk ingezet zoals politiewerk of reddingswerk. Om dit werk goed te kunnen doen is het nodig dat de honden moedig en fel zijn. Hierdoor wordt deze karakter eigenschappen bij het fokken serieus genomen, en gewaarborgd bij de Duitse herder stokhaar. Duitse herders langstokhaar worden minder vaak ingezet voor werk en worden meer op hun vacht geselecteerd. Hierdoor zijn de karaktereigenschappen moedig en felheid minder aanwezig bij de langstokhaar dan bij de stokhaar.

De onvoorwaardelijk trouw en loyaliteit is enorm groot bij een Duitse herder korthaar. Hij werkt graag voor en met zijn baas en zal er alles aan doen om zijn baas tevreden te stellen. Omdat de Duitse herder stokhaar vaak voor werkgelegenheden worden ingezet wordt ook deze karaktereigenschap als belangrijk geacht bij het fokken van Duitse herders korthaar.

Naast de wat fellere karaktereigenschappen zijn Duitse herders korthaar ook erg aanhankelijk. Ze willen niets liever dan de hele dag zo dicht mogelijk bij hun baas zijn. Teefjes hebben dit in sterkere mate dan reuen. Reuen zijn wat meer op zichzelf gericht en over het algemeen wat zelfstandiger. De aanhankelijkheid van een Duitse herder korthaar maakt dat deze honden erg aangenaam gezelschap zijn ook als je geen politiewerk of speurwerk met je hond verricht.

Aangeleerder eigenschappen

Geen één Duitse herder korthaar heeft hetzelfde karakter, ze zijn natuurlijk levende wezens die ieder een eigen karakter heeft. Bovengenoemde eigenschappen zitten in de genen gefokt door de Duitse herder korthaar fokkers. De aangeboren karaktereigenschappen kan je door middel van training vaak meer of minder tot uitdrukking laten komen in het dagelijks leven. Naast de aangeboren karaktereigenschappen zijn er ook nog (vaak veel) aangeleerde karaktereigenschappen. Sommige eigenschappen wenselijk en ook sommige minder wenselijk of zelfs ongewenst gedrag.

Duitse herder

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *