Wat zijn de kenmerken en karaktereigenschappen van de Duitse herder? Kan hij goed in een gezin met kinderen? Hieronder staan de antwoorden op deze veelgestelde vragen.
De Duitse herder komt van oorsprong uit Duitsland. Rond 1900 herder is Duitse herder ontstaan door het kruisen van herdershonden en werd in het begin vooral gehouden voor het hoeden van schapen. Inmiddels wordt de Duitse herder gebruikt als gezinshond maar ook wereldwijd veel ingezet als werkhond.
Hoe groot en zwaar wordt een Duitse herder?
De schouderhoogte van Duitse herder reu is tussen de 60 en 65 cm hoog, de teven zijn iets kleiner. Zij worden tussen de 55 en 60 cm hoog. Met deze kenmerken hoort de Duitse herder tot de grote hondenrassen. Houd hiermee rekening bij het aanschaffen van hondenvoer, bench en andere attributen.
Een Duitse herder teefje wordt tussen de 22 en 32kg en een reu wordt tussen de 30 en 40kg.
Hoe ziet de vacht eruit en hoe verzorgt je de vacht?
De Duitse herder komt meestal in 2 variaties voor namelijk de stokhaar (dit is korthaar) en langstokhaar. Weinig tot zelden komt de langhaar voor, dit is vaak niet gewenst. De vacht kan verschillende kleuren combinaties bevatten, zwart, wolfsgrauw, askleurig of bruin/gele vacht met zwarte tekeningen. Een helemaal zwarte Duitse herder is ook erg populair.
Je hoeft niet veel aan de verzorging van de vacht te doen. Regelmatig kammen in de rui periode is voldoende. Je kamt dan de dode huidcellen en de losse haren weg. Losse haren kunnen voor de hond onaangenaam aanvoelen en jeuk veroorzaken. Als je hond erg vies is kan je er ook voor kiezen de hond te wassen met hondenshampoo. Hondenshampoo zorgt er namelijk voor dat dit de vettigheid de vacht en huid niet weghaalt. Deze vettigheid heeft de hond namelijk nodig voor bescherming tegen invloeden van buitenaf.
Zorg ervoor dat je de hond ook beschermt tegen teken en vlooien door maandelijks een pipet of tablet te geven aan je hond. Ook als het geen “seizoen” is kan dit wel voorkomen.
Wat is het karakter van de Duitse herder?
De Duitse herder staat voornamelijk bekend om zijn uitstekende intelligentie. Maar ook dankzij zijn vriendelijke karakter en zijn gehoorzaamheid zie je hem veel terug als werkhond bij verschillende disciplines.
De Duitse herder is zeer loyaal en onvoorwaardelijk trouw en beschermend naar zijn baas of het gezin. Hierdoor is de het een uitstekende waakhond. Daarnaast is de Duitse herder ook erflast wat inhoud dat hij niet snel zal weglopen. Een onbekend persoon zal niet ongemerkt het erf kunnen benaderen als een Duitse herder in de buurt is.
Nog een van de kenmerken van de Duitse herder is dat ze moedig en temperamentvol. Dit zijn natuurlijk fantastische eigenschappen maar dienen wel door middel van training in goed ingezet te worden. Als laatste is de Duitse herder ook erg aanhankelijk en zal graag zijn dag dichtbij zijn baas en het gezin zijn. Hij wordt graag geaaid en speelt graag met gezin of andere honden. Als een Duitse herder goed is gesocialiseerd zal hij dus goed overweg kunnen met andere honden.
Kunnen deze honden overweg met kinderen?
Als een Duitse herder goed is gesocialiseerd in zijn opgroei fases zal hij goed overweg kunnen met kinderen. Hij zal tegenover de kinderen binnen het gezin zich erg beschermend opstellen. Het is belangrijk dit goed in het achterhoofd te houden als er bezoek is. Onverwachte bewegingen kunnen eventueel verkeerd worden opgevat door de herder.
Geef de kinderen ook duidelijk instructies hoe om te gaan de hond. Niet aan de staart trekken of de Duitse herder op zijn vaste (slaap)plek met rust laten zijn bijvoorbeeld enkele regels die je met ze zou kunnen afspreken.
Opvoeding van de Duitse herder
De Duitse herder is over de hele wereld de meest gebruikte werkhond, zoals eerder beschreven komt dit door zijn karaktereigenschappen. De gehoorzaamheid en intelligentie van de hond zijn uitmuntend. De loyaliteit naar zijn baas is zo groot dat de hond heel goed te trainen is. De honden hebben erg veel behoefte aan contact.
Het is dus belangrijk dat je veel tijd aan je Duitse herder besteed door met hem te spelen maar ook door een vorm van training te volgen, dit kan in de vorm van behendigheid tot speurwerk. Het gaat om het mentaal en actief in contact staan je Duitse herder. Als je dus weinig tijd hebt is het wellicht beter voor een ander ras te gaan.
Benieuwd hoe je het beste kunt kiezen tussen een Duitse herder en een Labrador retriever lees dan hier even verder!
Handboek Duitse herder
Wil je meer weten over het karakter van de Duitse herder en over de opvoeding lees dan het online handboek over Duitse herders!