De voor- en nadelen van een Duitse herder met stamboom

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Duitse herder

Als je een Duitse herder gaat aanschaffen moet je de keuze maken of je een Duitse herder met stamboom wilt of zonder. Maar wat is een stamboomhond nu precies en hoe kan je die herkennen? Die vraag kan je na het lezen van onderstaande tekst beantwoorden.

Er zitten voor- en nadelen aan een hond met een stamboom, lees hier wat een stamboom inhoudt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Wat is een stamboom?

Een stamboom is een document waarin staat beschreven wie de ouders en voorouders zijn van je pup. En er staat in tot welk officieel hondenras je pup behoort. De ouders en voorouders van je pup behoren ook allemaal officieel tot het hondenras. Hierdoor weet je zeker hoe je pup eruit gaat zien en hoe groot hij ongeveer gaat worden. Je kan dus met redelijke zekerheid wat de uiterlijke kenmerken van je pup worden op basis van zijn voorouders die je terug kan vinden in de stamboom gegevens.

Daarnaast kan je als je weet wie de (voor)ouders van de pup weet ook bekijken welke karaktereigenschappen deze honden om bekend staan. Als zij allemaal bekend staan als zeer aanhankelijke Duitse herders dan kan je ook met redelijk veel zekerheid zeggen dat jouw pup waarschijnlijk die eigenschap ook heeft geërfd.

Onderzoeksresultaten openbaar

DNA

De Duitse herders met stamboom zijn op gezondheid onderzocht. Ze worden op een aantal zaken gecontroleerd, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Meestal wordt ook DNA- onderzoek gedaan om vast te stellen dat ouderdieren ook echt de ouder dieren zijn van de pup.

Al deze gezondheidsresultaten zijn op het internet terug te vinden. Je kan ook de resultaten zien van de grootouders van je pup. Hierdoor kan je zien of een bepaalde afwijking in meer of mindere mate voorkomt in de lijn.

Nadelen van een Duitse herder met stamboom

Naast dat het veel inzicht geeft in de gezondheid en afstamming van je pup, zijn er ook een paar nadelen aan verbonden. Doordat er gezondheidseisen worden gesteld aan de honden en niet alle hondeneigenaren willen deze (prijzige) gezondheidsonderzoeken laten uitvoeren. Hierdoor zijn er minder honden die kunnen worden gebruikt voor het fokken voor stamboomhond. Een gevolg hiervan is dat er binnen de stamboomhonden sprake is van (mogelijk) inteelt. Kijk dus altijd of een naam van de hond meerdere malen voorkomt in de stamboom. Is dit het geval dan is er sprake van inteelt. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Let op dit kan, dit hoeft niet perse en dit heeft te maken met hoeveel inteelt er sprake is in de stamboom.

stamboom

Nog een nadeel is dat een Duitse herder met stam vaak duurder is in aanschaf dan een Duitse herder zonder stamboom. Waarschijnlijk komt dit doordat de fokkers zich aan bepaalde regels moeten houden, zoals gezondheidsonderzoeken. Dit kost geld wat ze willen terug ontvangen bij de verkoop van een puppy. Niet altijd is een Duitse herder met stamboom duurder dan zonder, let goed op wat ongeveer de prijzen zijn van een Duitse herder en richt je voornamelijk daarop.

Misschien vind je het ook interessant om te lezen wat een Duitse herder kost, lees dan hier verder.

Je kan ook meer informatie over honden met stambomen vinden op de website van de Raad van Beheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *