Duitse herder als gezinshond?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Duitse herder kop

De meeste honden worden in Nederland gehouden als gezinshond. Een Duitse herder kan ook goed als gezinshond leven, maar hier zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Lees hieronder de voorwaarden om een Duitse herder als lieve gezinshond te hebben.

Opvoeding van een Duitse herder

Als je een Duitse herder als huishond/gezinshond wilt houden dan moet de herder goed zijn opgevoed. Hij moet als eerste goed gesocialiseerd zijn, zodat hij sociaal is met andere dieren en kinderen. Ook als je die zelf niet hebt, je kan namelijk wel bezoek krijgen die een kind of een hond meeneemt. Je wilt dan natuurlijk dat je hond zich sociaal opstelt tegenover hen. Zodat je altijd je bezoek kunt ontvangen of op bezoek kunt gaan.

Daarnaast moet je hond zindelijk zijn, er is niets zo frustrerend als je hond zijn behoeftes doet op plaatsen en momenten in huis wanneer en waar je dat niet wilt. Dit brengt een hoop frustratie met zich mee en de hond zal deze frustratie van jou voelen en hier zelf nerveus van worden. Als je Duitse herder nerveus is dan kan het allerlei ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals kauwen op spullen of nog meer plassen op plaatsen waar je dat niet wilt.

Je moet er ook voor zorgen dat de Duitse herder naar je basis commando’s luistert, zoals “zit” en “volg”. (volg = het netjes naast je lopen aan de lijn) Deze basis commando’s zijn nodig bij het dagelijkse leven zoals tijdens het uitlaten. Ze zijn namelijk erg sterke honden en deinzen er niet voor terug om jouw uit te laten door te trekken in plaats van dat jij hem uitlaat. Zorg ervoor dat deze commando’s er goed in zitten bij je Duitse herder

Duitse herder in sneeuw

Lichamelijke uitdaging

Je herder vindt het heerlijk om lichamelijk actief bezig te zijn. Hij heeft een gevoel dat hij MOET bewegen. (bewegingsdrang) Als je de Duitse herder een langere tijd niet laat bewegen dan zal hij daarvan gefrustreerd en onrustig worden. Deze onrust kan ervoor zorgen dat je Duitse herder stoute dingen gaat doen. Daarnaast is het goed voor de lichamelijk conditie om je hond regelmatig genoeg te laten bewegen. Lees hier hoeveel beweging je Duitse herder nodig heeft.

Mentale uitdaging geven aan je Duitse herder

Elke Duitse herder heeft ook mentale uitdaging nodig dus ook jouw Duitse herder. Deze mentale uitdaging kan in veel verschillende vormen. Zoals speurwerk, gehoorzaamheidstraining, fly-ball etc. kies een vorm die bij jou en je Duitse herder past. Dit hoeft ook niet op hoog niveau te worden uitgevoerd als hij maar regelmatig mentaal wordt uitgedaagd. Het blijft namelijk een werkhond die heel graag voor zijn baas werkt.

Het blijven trainen met je hond zorgt ervoor dat hij gehoorzaam blijft en je zal zien dat je hoe meer je hond traint, hoe leuker je het gaat vinden. Het gaat een echte verrijking van je gezin worden. Ze kunnen een echt maatje zijn om mee te spelen of om mee te wandelen. Daarnaast zal hij jou en het gezin ten alle tijden beschermen.

Duitse herder met vrouw

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *