Kan een Duitse herder met katten samen?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Duitse herder en kat

Is het mogelijk om een Duitse herder en katten samen te houden? Zijn daar nog voorwaarden aan verbonden om deze twee huisdieren samen te houden? En wat kan je er zelf aan doen om deze combinatie tot een succes te maken? Lees het hier en maak deze combinatie tot een succes zodat je een fijne tijd hebt met je huisdieren!

Begin op jonge leeftijd met je Duitse herder

Laat je Duitse herder al in zijn puppy periode kennis maken met je kat of andere katten in de buurt. Kies een rustige en niet bange kat. Je wilt natuurlijk niet dat de kat je Duitse herder pup krabt of dat hij snel wegloopt. Als de kat je pup krabt wordt de ontmoeting een nare ervaring en kan je hond angstig worden voor katten. Als de kat wegrent dan heeft een hond instinctief de drang om erachteraan te rennen (prooi te vangen) en je wilt niet dat de kat als prooi wordt gezien door je herder.

Probeer deze ontmoetingen zo veel mogelijk te herhalen zodat het een gewoonte wordt voor je pup om katten te ontmoeten en dat dit een rustige en positieve ervaring hem bij blijft. Je hond zal dan ook de katten rustiger benaderen en dit werkt natuurlijk positief tegenover katten.

Wil je weten hoe je de eerste weken met je Duitse herder pup het beste doorkomt? Lees het hier!

Katten op jonge leeftijd laten wennen met honden

Andersom werkt het natuurlijk net zo. Als je een kitten koopt laat deze dan wennen aan honden. Begin met rustige (oudere) honden zodat katten niet angstig worden of wegrennen. Laat een hond (als je die zelf nog niet hebt) eens bij je op bezoek komen waarvan je weet dat een rustige hond is. Je kitten zal merken dat een Duitse herder geen bedreiging is voor haar en koppelt deze positieve ervaring aan honden. Het hoeft dus niet perse een Duitse herder te zijn waar je je kitten aan laat wennen.

Als je al een Duitse herder hebt en je krijgt er een kitten bij, dan kan je katje gelijk wennen aan haar nieuwe huisgenoot. Zorg ervoor dat de kennismaking tussen de hond en kat rustig verloopt. Laat je Duitse herder niet naar de kat toelopen maar laat eerst de nieuwe huisgenoot wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna kan de kat als zij eraan toe is zelf naar de hond toelopen. Zorg dat je hond rustig blijft door hem bijvoorbeeld lekker even te aaien. Je hond zal de ontmoeting dan als iets prettigs ervaren en de kat ook en dit zullen ze beide de rest van hun leven niet meer vergeten. Het kost dus enige voorbereiding en inspanning om deze ontmoeting(en) tot een succes te laten verlopen maar daar heb jij en je (dieren)huisgenootjes de rest van hun leven plezier van!

Duitse herder en katten op leeftijd

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een Duitse herder of kat krijgt die al volwassen is. De ontmoeten die je hond of kat al heeft opgedaan kan je niet meer veranderen.. waar je wel invloed op hebt is hoe de volgende ontmoeten zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat je hond of kat al helemaal gewend is aan de ander, dan heb je geluk! Maar als dat niet zo is dan zijn de eerste volgende ontmoetingen belangrijk. Wees geduldig en alert bij deze ontmoetingen, deze moeten namelijk rustig en beheerst verlopen voor een positieve ervaring. Soms zijn er wel heel veel nieuwe positieve ervaringen om eerdere ervaringen bij de vorige eigenaar om te kunnen buigen maar probeer dit consequent vol te houden. Je zal zien dat het iedere keer met hele kleine stapjes vooruit zal gaan.

Het is een kwestie van goede opvoeding van je Duitse herder en ongewenst gedrag te voorzien en liefst te voorkomen. Maar omdat je geen invloed hebt op de eerder opgedane ervaringen tussen kat en hond kan het zijn dat je hond ongewenst gedrag vertoont bij ontmoetingen, ook dan hoeft dit geen probleem te zijn als je bereid bent te werken en te trainen met je hond. Je kan het ongewenste gedrag ombuigen naar iets positiefs! Hoe je dat het beste kan aanpakken kan je lezen in het Handboek voor Duitse herders! In dit handboek staan heel veel tips en uitgewerkte methodes om je Duitse herder goed op te voeden en hoe je gedragsproblemen het beste kan aanpakken.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *