Duitse herder fokker zoeken?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Duitse herder pup


Als je voor het eerst een Duitse herder fokker zoekt voor een leuke gezonde pup dan zijn er een paar punten waar je op moet letten. Wat is nu een goede en professionele fokker en hoe herken je die? Hieronder lees je een paar tips die je kunnen helpen een geschikte fokker te vinden. Je wilt natuurlijk dat je een leuk gezonde puppy krijgt waar je vele jaren plezier van kunt hebben.

De prijs van een Duitse herder pup

Je zal het niet misschien meteen verwachten maar de prijs is al een goede indicatie. Als je een Duitse herder pup bij een fokker krijgt aangeboden voor een goedkope prijs dan is dit vaak een teken dat de er iets niet klopt. De prijs voor een pup begint ongeveer tussen de 900 en 1000 euro. Als je Duitse herder pup minder dan dit kost dan moet je nog eens goed nagaan of dit wel klopt.

De prijs kan oplopen tot 1500 tot 1700 euro, deze prijzen betaal je wel eerder voor een langstokhaar dan een stokhaar omdat deze variant op dit moment populair is en dus veel vraag naar is. Als er veel vraag naar is dan stijgt de prijs, dit is een bekend prijs/ aanbod fenomeen. De fokker hoeft geen extra kosten te maken voor een Duitse langstokhaar pup maar kan hier gewoonweg meer voor vragen.

Waarom is die prijs zo hoog van een pup? Dit komt omdat de fokker namelijk kosten maakt, zoals dierenarts kosten. Een puppy moet namelijk in de eerste weken van zijn leven een paar keer nar de dierenarts voor het vaccineren en chippen. Daarnaast zorgt de fokker ervoor dat je pup een 4 keer is ontwormd voordat je de pup mee naar huis kan nemen. De pup wordt namelijk ontwormt als hij 2 weken is, 4 weken, 6 weken en dan nog 1 keer met 8 weken voordat hij door de nieuwe eigenaren wordt meegenomen.

Het komt vaak voor dat de fokker de moederhond in bezit heeft maar niet de vaderhond. De reu is dan van een andere fokker. Voor het dekken van de moederhond wordt bijna altijd ook geld gevraagd dat de fokker van de moederhond moet betalen aan de eigenaar van de reu. Al deze kosten die de fokker maakt moeten worden terugverdiend door de verkoop van de puppy’s.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

De gezondheidsverklaringen

Voordat een goede fokker overgaat tot het fokken met een teef en reu zal hij eerst een gezondheidscheck laten doen bij beide ouderdieren. De gezondheid van de aankomende ouders moeten namelijk aantonen dat ze gezonde genen doorgeven aan de puppy’s zodat er geen tot nauwelijks erfelijk belaste ziektes worden overgedragen. Dit is belangrijk voor de gezondheid van je pup.

De fokkers proberen hiermee ziektes of aandoeningen uit te sluiten maar dit kan nooit 100% sommige aandoeningen worden niet zichtbaar doorgegeven of zijn omgeving of leefstijl gebonden. Lees hierover meer in het artikel “Hoe oud wordt een Duitse herder?”

Een goede fokker zal dit dus ook (met trots) de gezondheidsverklaringen aan je laten zien. Zo een gezondheidsverklaring van heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogonderzoek, doofheidonderzoek dit kan er best ingewikkeld uit zien. Bekijk het rustig en vraag eventueel uitleg aan de fokker. Hij/zij zullen dit graag toelichten.

Stamboom

stamboom

Een stamboom geeft aan dat je een rashond hebt gekocht, dus een Duitse herder. Een goede fokker zal ook in bezit zijn van de stamboom van beide ouders van de pup. Je kan hier actief naar vragen. Als je heel goed onderzoek wilt verrichten kan je ook nog kijken naar de inteeltcoëfficiënt. De inteeltcoëfficiënt geeft aan hoe groot de kans is dat beide ouders hetzelfde gen doorgeven aan de puppy’s.

Een stamboom staat dus los van de gezondheid van de pup maar zegt iets over zijn/haar oorsprong en dat het een rashond is.

De fokker van de Duitse herder pup

Een professionele fokker is vaak helemaal weg van het ras waarmee hij/ zij fokt. Ze weten vaak heel veel over de Duitse herders te vertellen. Ze hebben dan ook vaak alleen maar Duitse herder en hooguit nog 1 ras erbij. Als je heel veel verschillende rassen bij een fokker ziet dan moet is een extra onderzoek aan te raden.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe de fokker met zijn honden omgaat. Luisteren de honden erg goed en zijn ze vrolijk (dus niet bang) dan heeft de fokker veel tijd en aandacht besteed aan het trainen met de hond. De honden moeten ook goed gesocialiseerd zijn bij de fokker.

Kijk ook goed naar de huisvesting van de moederhond en de puppy’s liggen zijn beschut en warm en is de hygiene goed geregeld? Goede fokkers houden heel veel van Duitse herders, ze zijn gewoon “weg” van Duitse herders! Ze willen dan ook niks liever dan dat de puppy’s op een goede plek terecht komen. Als fokkers vragen wat je van plan bent te gaan doen met je Duitse herder pup is dit vaak een goed teken. Ze zijn geïnteresseerd in waar hun pup terecht komt.

Duitse herder

Vraag ook of je in contact kan komen met ander kopers van het nest voor eventuele broertjes en zusjes reünies. Als hier positief op wordt gereageerd dan is dat ook een goed teken. De fokker is dan zeker van de goede gezondheid en karakter van zijn/ haar puppy’s en wilt ze graag terug zien. De fokker zal nooit je proberen te overtuigen om een puppy te kopen, jij moet er namelijk zelf graag voor willen zorgen.

Heb je alle bovengenoemde punten doorlopen en klopt het op papier maar heb je er toch geen goed gevoel bij? Kijk dan gewoon rustig verder of neem wat bedenktijd, en ga een paar keer bij de fokker langs. En is je gevoel dan nog niet goed kijk dan even verder. Er zijn genoeg professionele Duitse herder fokkers waar je misschien een beter gevoel bij hebt.

Wil je nog meer tips over het vinden van een professionele fokker lees dan het e-boek Hand boek voor Duitse herders.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *