In 4 stappen je Duitse herder pup laten wennen aan de bench

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Veel mensen vind het zielig om hun hond in de bench te doen. Maar juist doordat ze dit zielig vinden gaat het vaak niet goed. De bench moet je zien als rustmoment voor hond. Zeker bij een Duitse herder pup die veel “aan” staat en allerlei indrukken op een dag opdoet kan moeite hebben om rust te vinden. Je moet rustmomenten voor hem inbouwen. Dus ook als je gewoon thuis bent. Om geen eindeloos gepiep en geblaf te krijgen is het goed om je Duitse herder in stappen te laten wennen aan de bench. Doorloop deze 4 stappen zorgvuldig zodat je er daarna veel plezier en rust van kan hebben.

Duitse herder in de Bench

Stap 1: Zorg voor het juiste formaat bench

Om er lang plezier van je bench te hebben is het belangrijk een niet te kleine bench te kopen. Een bench van 120×75 is bijvoorbeeld een goed formaat voor een Duitse herder. In de eerste maanden is dit natuurlijk nog veel te groot maar dit kan je kleiner maken door er bijvoorbeeld een krat erin te zetten zodat de bench halveert. Sommige honden vinden hierdoor sneller rust dan als ze meer ruimte hebben. Leg er een comfortabel deken in zodat hij lekker zacht kan liggen.

Stap 2: Zorg dat de bench geen straf is voor je Duitse herder

Als je net een Duitse herder pup hebt dan is het belangrijk dat je de tijd in de bench langzaam gaat opbouwen. Dit kost in eerste instantie wat tijd maar met deze tijdsinvestering zal je later heel blij zijn. Neem voor iedere stap de tijd en overhaast het niet. Beter langzaam en correct. Als je te snel gaat zal het uit eindelijk langer duren en veel meer een strijd worden.

Begin met een speeltje of kluifje in de bench en zet je pup daarbij of lok hem ernaar toe. Hij zal instinctief direct weer uit de bench willen maar blokkeer met je lichaam de ingang, dus niet het deurtje nog dichtdoen. Zorg dat je niet met je rug naar de ingang zit maar zijwaarts zodat je de pup steeds zachtjes terug kan duwen of zetten. Zodra hij het opgeeft (ja dit kan voor sommige Duitse herders even duren…:) ) en rustig blijft zitten/liggen wacht je nog enkele minuten en daarna laat je hem weer uit de bench. Herhaal dit totdat hij snel of nog beter direct opgeeft en gaat liggen.

Maak de bench zo leuk mogelijk! Geef standaard zijn eten in de bench. Zorg dat hij in de bench altijd een speeltje heeft of een kluifje om hem af te leiden in de aanwen periode. Zet je hond nooit voor straf in de bench of als je pup net wakker is. Hierdoor zal hij de bench als een straf gaan ervaren. Houdt de bench als rustpunt zodat het geen strijd wordt om hem in de bench te doen.

Maar toch zal je Duitse herder (een beetje) protesteren, dat kan je niet voorkomen. Hij zal gaan piepen of zelfs blaffen. Als hij dat doet dan negeer je dat en haal je hem er op dat moment niet uit de bench. Zodra hij stil is kan hij eruit. Houdt daarom in de aanwen periode de momenten in de bench kort zodat hij nauwelijks de kans heeft om te gaan protesteren.

Stap 3: Wennen in de bench opbouwen

In de bench blijven

Zodra de eerste stap in de bench goed gaat kan je het deurtje gaan sluiten in plaats van ervoor te gaan zitten. Zorg er wel weer voor dat hij een speeltje of klein kluifje heeft want dit is weer een verandering voor hem die hij moet doorstaan. Blijf in eerste instantie wel bij het deurtje zitten zodat de overgang niet te groot is. Zodra je merkt dat hij dit accepteert kan je even weglopen. Als hij niet piept of huilt kan je hem na enkele minuten weer uit zijn bench laten. Als Duitse herder pup wel gaat piepen negeer dat dan, pas als hij enkele minuten rustig en stil is laat je hem weer uit de bench. Zorg ervoor dat je in deze fase niet te snel wilt gaan want daardoor kan het uiteindelijk langer gaan duren als je stappen terug moet doen.

Alleen in de bench

Als je pup in een dichte bench kan zitten dan is het tijd voor de volgende stap. Ga 10 minuten in een andere ruimte zitten. Als je pup gaat piepen of blaffen, negeer je dat, loop vooral niet terug in de ruimte van je pup of kijk hem aan. Dit zijn namelijk allemaal vormen van aandacht voor je pup en dat is precies wat hij op dat moment wilt. Kortom je pup leert dan: Als ik piep komt me baas terug en geeft me aandacht. Hij zal dan steeds (langer en vaker) gaan piepen voor jouw aandacht.

Als je pup rustig en stil laat je hem na 10 minuten weer uit de bench. Hierdoor voorkom je dat je pup het zat wordt in de bench en uit verveling gaat piepen wat hetzelfde effect heeft als piepen voor aandacht.

Je Duitse herder alleen thuis in de bench

Als het alleen in de bench goed gaat kan je ook even naar buiten gaan nadat je de pup in de bench gaat. Hou dit eerst op 10 minuten en bouw dit per 10 minuten uit naar ongeveer 2 uur. Hij is dan inmiddels wat ouder en zorg ervoor dat zijn blaas leeg is voordat je weggaat.

Duitse herder slaapt

Stap 4: commando geven aan de bench

Zodra je hond helemaal gewend is aan de bench kan je verder gaan. Je gaat door middel van een commando je hond sturen naar de bench. Bijvoorbeeld het commando: ” plaats” of “mand”. Je wijst dan naar de bench (deze moet natuurlijk wel in de buurt staan) of je begeleid hem bij het commando naar de bench. Hij zal dan snel doorhebben dat hij naar zijn bench moet gaan bij het commando. Als je hond eenmaal wat ouder is zal de bench waarschijnlijk niet meer nodig zijn maar heb je nog wel een hondenkleedje waar je herder op slaapt en kan je dat als plaats of mand aanduiden.

Als je deze 4 stappen op een rustige en consequente manier doorloopt dan zal je pup zonder problemen wennen aan de bench en zul je daar gedurende gehele pup periode plezier van hebben. Wil je meer weten over de groei en ontwikkeling van een een Duitse herder pup lees dan hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *