Een Duitse herder in huis nemen is niet een beslissing die je niet in 1 dag maakt. Het is belangrijk dat je je vooraf goed inleest over wat er belangrijk is zodra je een Duitse herder in huis neemt zodat je goed bent voorbereidt. Je kan natuurlijk een overgaan tot het aanschaf van een puppy maar je kan ook kijken of er een leuke Duitse Herder in het asiel zit. Hieronder vind je een paar punten waar je rekening mee moet houden als je een Duitse Herder in huis neemt.
Wat heeft een Duitse herder nodig?
Een hond heeft eigenlijk niet veel nodig. Aandacht, eten en onderdak zijn natuurlijk de meest basale levensbehoeftes, maar daarnaast zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden als je een Duitse Herder in huis neemt.
Slaapplek in huis.
Een Duitse herder kan prima in huis een slaapplek hebben. Zorg er altijd wel voor dat de hond een eigen rustplek heeft. Dit is fijn voor de hond maar ook bijn voor jou als eigenaar. voor de hond is het belangrijk zodat hij weet dat hij daar rustig kan slapen en niet gestoord word. Maar ook voor de eigenaar is het fijn om een rustmoment te hebben door de hond naar zijn plek te sturen.
Dit kan bijvoorbeeld als er visite is of als je even iets anders aan het doen bent. Een eigen plek voor de hond creëren kan zowel in een bench als op een hondenkussen. Een bench is natuurlijk handig omdat je dit dicht kan doen zodat de hond niet van zijn plek af kan maar als je dit goed traint volstaat ook een hondenkussen. Een bench is voornamelijk in de opvoed periode belangrijk lees hierover meer in het artikel een puppy aanschaffen.
Slaapplek buiten
Een Duitse herder kan ook prima buiten verblijven. Maak hierin wel een duidelijke keuze of je hem binnen of buiten laat verblijven. De vacht van de hond zal zit hierop vanzelf aanpassen. Als de hond buiten verblijft zal hij een dikkere vetlaag hebben en binnen zal dit minder vet zijn.
Ook bij een buitenverblijf heeft de hond een eigen plek nodig en natuurlijk een warm hondenhok waar hij lekker in kan uitrusten en slapen. Zorg ervoor dat het hok niet veel groter is dan de hond zelf want hoe kleiner de ruimte hoe makkelijker deze is op te warmen en warm te houden. Het hok moet natuurlijk goed geïsoleerd zijn en makkelijk zijn schoon te maken.
Eten
Het eten is natuurlijk een belangrijk moment van de dag. Zorg dat je herder altijd na jou te eten krijgt dit bevordert iets met hiërarchisch verhoudingen. Hij krijgt immers als laatste te eten wat betekent dat hij de laagste rang heeft in de hiërarchie. De bak waar de hond uit eet is het beste om dit op een standaard te hebben zodat hij niet met gebogen kop staat te eten, maar recht eet.
Gezondheid
Als je herder in huis rondloopt dan is het prettig voor de hond om een niet al te gladde vloed te lopen. Bij een gladde vloer heeft hij immers geen grip en glijden zijn poten veel uit. Dit steeds uitglijden is niet goed voor zijn poten en hij kan hierdoor op de duur last van zijn gewrichten krijgen. Als je toch een gladde vloer hebt zorg er dan voor dat je viervoeter binnen rustig is en speel buiten met hem en niet binnen zodat het glijden van de poten tot een minimum wordt beperkt.
Speeltjes
Een Duitse Herder is erg intelligent en houdt ook van een uitdagingen. Om te voorkomen dat hij je huis en de meubels als een uitdaging gaat zien is het goed om een speeltje voor hem neer te leggen. Als je er een paar verschillende speeltjes hebt leg die dan niet in 1 keer allemaal neer maar wissel dit steeds af zodat hij steeds weer wordt uitgedaagd. Let ook op wat je koopt, het moet natuurlijk niet makkelijk kapot kunnen. Als het speelgoed kapot gaat kan hij per ongeluk stukjes doorslikken.
Regels in huis
Stel ook duidelijke regels in huis. Waar mag hij wel komen en waar niet. Hou je ook hier consequent aan. Als je niet wilt dat hij op de bank ligt dan mag hij dus nooit op de bank. Als je dit toch af en toe toelaat dan zal dit verwarrend zijn voor de Duitse Herder. Dit geldt ook oor bepaalde ruimtes waar hij wel of niet mag komen en hou je daar aan zodat het duidelijk is.
Zolang het duidelijk is voor de herder zal hij zich hierin berusten en vrede mee hebben. Het is dus zeker niet “zielig” als hij niet op de bank mag, het is wel “zielig” als hij af en toe op de bank mag en hij niet weet wanneer. Stel dus hele duidelijk regels in huis.
Uitlaten en wandelen
Een hond moet je 3 a 4 keer keer per dag uitlaten om zijn behoefte te doen. Dit hoeft niet elke keer een lange wandeling te zijn maar Duitse Herder heeft veel energie die hij wel kwijt moet. Regelmatig een lekkere lange wandeling is dan ook echt noodzakelijk. Een uurtje lekker in het bos wandelen of een balletje gooien op het grasveld zal hij erg waarderen. Hij zal daarna binnen ook rustiger zijn.
De eerste 12 maanden van je Duitse herder!
Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)