Wil je een Duitse herder korthaar kopen?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wil je een Duitse herder korthaar kopen maar twijfel je nog tussen een Duitse herder langhaar en een Duitse herder korthaar? Of ben je benieuwd waar je rekening mee moet houden in de verzorging, opvoeding en hoeveel beweging hij nodig heeft? Dat lees je hier, eerst even kort een stukje achtergrond van de Duitse herder. Daarna of je al een keuze hebt gemaakt tussen een Duitse herder pup of een volwassen Duitse herder die herplaatst wordt.

Wat kost een Duitse herder korthaar?

Voordat je een Duitse herder korthaar gaat kopen wil je natuurlijk eerst weten wat zo een leuke hond kost. De aanschafkosten van een Duitse herder korthaar pup liggen tussen de 900 en 1200 euro. Als je een Duitse herder korthaar gaat kopen dan heb je natuurlijk niet alleen de aanschafkosten. Je koopt daarnaast ook een riem, een bench en natuurlijk ook nog voer en hondenvoer bakken en allerlei andere benodigdheden.

Naast deze materiële benodigdheden ga je waarschijnlijk ook een opvoedcursus volgen, lees hier de 5 tips waar je op moet letten bij het vinden van een geschikte puppycursus. Het is ook verstandig om zelf kennis op te doen over het opvoeden en gedrag van een Duitse herder korthaar als je die gaat kopen.

Dit zijn vaak eenmalige kosten, op het voer na natuurlijk. Dus wat kost een Duitse herder nu eigenlijk gemiddeld genomen per maand. Dat verschilt natuurlijk per huishouden maar een schatting is dat dit ligt tussen de 50-150 euro per maand. Je kan hier meer over lezen in dit artikel. Daarin staat netjes beschreven waar deze kosten uit bestaan.

Waar komt de Duitse herder korthaar vandaan?

Duitse herder kop

Voordat je een Duitse herder korthaar gaat kopen wil je natuurlijk eerst wat meer weten over zijn achtergrond. De Duitse herder komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras is ontstaan voor het hoeden van schapen. Het beschermen van de schapen tegen wolven en andere roofdieren was de voornamelijkste taak van de Duitse herder. Inmiddels is de Duitse herder uitgegroeid tot een van de meest geliefde rashonden.

Je komt ze veel tegen in functie, zoals bij de politie of speurwerk maar ook binnen gezinnen zie je ze vaak. Binnen het ras Duitse herder bestaan en 2 soorten namelijk de langstokhaar en de stokhaar. De stokhaar komt is de meest voorkomende in Nederland, al komt de langstokhaar ook steeds meer voor. De stokhaar heeft korte haren en de langstokhaar heeft langere haren.

Ga je een puppy of een Duits herder korthaar kopen die herplaatst wordt?

Als je een Duits herder korthaar gaat kopen dan denken de meeste mensen gelijk aan een Duitse herder pup. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk, een pup is heel aandoenlijk en kan je nog naar je eigen wensen vormen/opvoeden. Maar er zijn ook Duitse herder die herplaatst kunnen worden. Het (oude) baasje kan om een reden niet meer voor de Duitse herder korthaar zorgen. Maar er zijn ook afgekeurde politie honden die nog prima als huishond kunnen voldoen. Dit hoeven dus geen “probleem” honden te zijn die je gaat kopen. Maar laat je voordat je overgaat tot het kopen van een Duitse herder korthaar goed informeren over de geschiedenis van je aanstaande herder.

Hoe zit een Duitse herder korthaar eruit?

De stokhaar heeft een wollige ondervacht met daarover stokhaar. Stokharen zijn korte rechte haren bovenop de wollige ondervacht. Het is een wat vetachtige huid en vacht die de hond beschermd tegen viezigheid. Deze korte rechte haren hebben meestal de kleuren zwart met roodbruin, bruine, gele tot éénkleurig zwart. De neus is altijd zwart. Maar ze zijn er ook in helemaal zwart of in het asgrauwe kleur.

Controleer de huid en haren van je Duitse herder regelmatig op verwondingen of parasieten. Parasieten zijn vaak goed te behandelen, raadpleeg hiervoor altijd je dierenarts. Als je een teek tegen komt in zijn vacht dan kan je deze verwijderen met een tekenpincet. Zorg ervoor dat de hele teek is verwijderd. Controleer na een paar dagen de plek nogmaals op roodheid. Als de plek rood en ontstoken eruit ziet dan even langs de dierenarts gaan.

Hoe verzorg je korthaar vacht?

Duitse herder vacht

Als je over gaat tot het kopen van een Duitse herder korthaar dan hoef je niet veel aan vachtverzorging te doen. De vacht is niet moeilijk te verzorgen. De vacht is van zichzelf al zelfreinigend. Dit houdt in dat de vacht vanzelf schoon wordt. De korte haren zorgen er ook voor dat de haren niet kunnen gaan klitten. Kammen is dus alleen nodig in de periode dat de herder in de rui (verharingsperiode) is. Veel kammen zorgt er alleen maar voor dat de huid nieuwe haren gaat aanmaken en ook meer haren zal verliezen.

Het wassen van de vacht is in principe niet nodig tenzij er veel modder of ander vuiligheid op zit. Als de vacht vies kan dit onaangename jeuk veroorzaken bij je Duitse herder. De vacht kan je wassen met een speciale shampoo omdat de vacht van zichzelf een vetachtige vacht heeft die hem beschermd.

Verder is het belangrijk de vacht vlooien en teken vrij blijft. Het is immers beter te voorkomen dan genezen. Maandelijks een pipet of tablet tegen de vlooien en teken is dan ook zeker aan te raden. Ook vlooien kunnen namelijk voor erge jeuk zorgen wat Hotspot tot gevolg kan hebben.

Erfelijkheid van Duitse herder lang- of korthaar .

Er komen steeds meer langstokharen bij. Twee kortstokharen kunnen namelijk puppy’s krijgen met langhaar. Maar het kortstokhaar gen is dominant boven de langstokhaar. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijk combinatie: 

Teefje – LSH/LSHTeefje – SH/SHTeefje -SH/LSH
Dekreu – LSH/LSH LSH/LSH SH/LSHSH/LSH of LSH/LSH
Dekreu – SH/SHSH/LSHSH/SHSH/SH
Dekreu – SH/LSHLSH/LSH of SH/LSHSH/SH of SH/LSHSH/SH of SH/LSH of LSH/LSH
Gen: Langstokhaar = LSH
Gen: Stokhaar = SH

Alleen de puppy’s met de genen LSH/LSH zullen langstokhaar puppy’s zijn.

Wil je meer weten over de Duitse herder stokhaar of over de Duitse herder in het algemeen. Lees dan het e-boek van de Duitse Herder. Hierin vind je alles nog eens netjes op een rij.

Hoeveel beweging heeft een Duitse herder korthaar nodig?

Een Duitse herder heeft veel beweging nodig. Aan alleen dagelijks klein rondje heeft de Duitse herder korthaar niet genoeg. Denk hier dus goed over na voordat je een Duitse herder korthaar gaat kopen. Ze hebben een paar keer per week een stevige wandeling of een uur los rennen nodig.

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om dit aan je Duitse herder te bieden dan zal hij vaak vervelend gaan worden, door te gaan kluiven op allerlei voorwerpen of nerveus te worden. Dit gebeurt natuurlijk niet als je 1 keer overslaat maar als je dit structureel te weinig aanbied aan je Duitse herder dan zullen er gedragsproblemen ontstaan. Vaak zijn gedragsproblemen te herleiden naar bepaalde (onbewust gecreëerde ) oorzaken. In het online handboek Duitse herders staat dit duidelijk uitgelegd en goede handvaten om gedragsproblemen aan te pakken en te herkennen wat de oorzaak hiervan was.

Opvoeding van de Duitse herder korthaar

Of je nu een Duitse herder pup gaat kopen of een volwassen Duitse herder korthaar in beide gevallen zul je een vorm van opvoeding moeten gaan toepassen. Een Volwassen Duitse herder kan in de basis goed zijn opgevoed dan is het belangrijk deze basis te onderhouden. Daarnaast willen ook volwassen Duitse herders mentaal worden uitgedaagd. Door hun hoge intelligentie hebben ze dit echt nodig om mentaal goed in balans te blijven. Zorg er dus voor dat je een leuke training/hobby zoekt met je Duitse herder korthaar. Sommige herplaatste honden hebben onaangenaam gedrag, en dan bedoelen we niet gedragsproblemen. Ga bij gedragsproblemen ALTIJD naar een professional. Bij andere gedrag kan ook een volwassen hond nog veranderingen aanleren, dit zal wel tijd en geduld kosten.

Ga je voor een Duitse herder pup? Dan zal er een uitgebreide opvoed periode gaan volgen van 1 a 2 jaar. In deze periode wordt de basis gelegd. Een goede opvoeding van een Duitse herder korthaar is erg belangrijk. Ze zijn grote en sterke honden die graag voor de baas werken maar ook leiding nodig hebben. Het scheelt heel veel tijd én frustratie als je goed weet hoe je een pup moet opvoeden. Je kan hierdoor gericht te werk gaan en je behaalt eerder het gewenste resultaat.

Het verzorgen van een pup kost al heel veel tijd en als je dan het opvoeden ook nog eens extra tijd gaat kosten dan kan dit je wel eens gaan opbreken. Daarnaast kan het ook erg frustrerend zijn als je pup maar niet doet wat je van hem verlangd. Je hebt hiervoor handvaten nodig om te begrijpen hoe je een Duitse herder pup iets moet aanleren. Het e-boek kan hiervoor een goede uitkomst zijn. Je leert in het handboek hoe je gedragsproblemen aanpakt en hoe de opvoeding van een pup werkt. Je zal zien dat het opvoeden of het aanleren van nieuw gedrag net wat sneller en gemakkelijker gaat na het lezen van het handboek!

handboek Duitse herder

Wil je ook een goed opgevoede Duitse herder korthaar?

Lees dan het handboek voor Duitse herders, direct in je mailbox!

Bekijk hier het handboek!