Duitse herder korthaar of langhaar

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
twee Duitse herders

Als je een Duitse herder gaat nemen dan moet je jezelf de vraag stellen wil je een hond met stokhaar (korthaar) of een langstokhaar (langhaar) hebben? Je kan afgaan op het uiterlijk van de twee typen, wat vind je mooi? Maar je kan ook meer praktisch denken. Wat past bij mijn woonsituatie en wat wil je gaan doen met je hond en is daar de langhaar of juist de korthaar meer geschikt voor. En hoeveel tijd en geld ben je bereid te besteden aan je hond? Eerst even de kenmerken van elk type nog even op een rij.

De kenmerken van de Duitse herder korthaar

Een Duitse herder korthaar heeft een wollige ondervacht met daarover korte stokharen. De vacht is in principe vuil afstotend, je hoeft hierom dus je Duitse herder niet veel te wassen. Alleen als je hond echt vies is kan je met speciale hondenshampoo je hond wassen. Deze shampoo zorgt er namelijk voor dat het vettige laagje op de huid van de hond niet wordt aangetast. Dit vettige laagje zorgt ervoor dat vuil wordt afgestoten. De Duitse herder stokhaar hoef je alleen te kammen als hij in de rui (ontharingsperiode) is.

Als je meer wilt weten over de Duitse herder stokhaar is dit artikel ook misschien interessant om te lezen.
duitse herder langstokhaar

De kenmerken van de Duitse herder langhaar

Deze herders hebben ook een wollige ondervacht maar met daarover heen langere stokharen. Deze langere haren hebben ook een vuil afstotende eigenschap net als de stokhaar alleen blijft hier in de praktijk wel meer vuil aan zitten. Daarnaast moet deze vacht met enige regelmaat worden gekamd om klitten eruit te halen. Je moet alleen niet te vaak kammen want dit stimuleert de haargroei te veel. Als de haargroei te veel wordt gestimuleerd dat gaat je hond meer verharen.

Als je meer wilt weten over de Duitse herder langstokhaar is dit artikel ook misschien interessant om te lezen.

Het karakter van de Duitse herder korthaar of langhaar

Er zit geen typisch verschil in karakter tussen de langstokhaar en stokhaar. Elke Duitse herder heeft de typische Duitse herder kenmerken zoals: trouw, aanhankelijk, gehoorzaam, waakzaam, temperamentvol en moedig. Sommige Duitse herders zijn net even wat moediger dan zijn soortgenoten en sommige zijn net wat aanhankelijker dit verschilt gewoon per hond en niet of het een stokhaar of een langstokhaar betreft.

Kosten van een Duitse herder korthaar of langhaar

De aanschafkosten van een Duitse herder pup stokhaar liggen lager dan die van een Duitse herder langstokhaar. Voor stokhaar pup betaal je tussen de 1000-1300 euro. Bij de langstokhaar kan dit oplopen tot 1700 euro. Dit komt omdat er minder langstokhaar Duitse herder zijn en hier op dit moment meer vraag naar is. Daarnaast zal je meer hondenshampoo gebruiken voor een langstokhaar dan voor de stokhaar eventueel een shampoo speciaal voor langere haren.

Conclusie

Nu je hebt gelezen wat de kenmerken, karaktereigenschappen en de kosten van de 2 Duitse herder types zijn, is het aan jou om na te gaan welke type het beste bij je past. Woon je op een boerderij dan is misschien een stokhaar makkelijker. Heb je een huis met een grote tuin en heb je tijd om je hond regelmatig te kammen en te wassen dan kan je een Duitse herder langhaar overwegen. De kosten voor een langhaar liggen ook hoger dan die van een stokhaar, heb je dat ervoor over of kies je dan voor een lieve stokhaar? Hopelijk heeft dit je geholpen bij het maken van een keuze, in ieder geval heel veel succes! Voor het karakter van de hond maakt het in ieder geval niet uit, je hebt altijd een leuke trouwe viervoeter!

Duitse herder pup

Wil je graag meer informatie over de kenmerken en karaktereigenschappen van de Duitse herder? Lees dan ook het E-boek Handboek voor Duitse herders. Hier staat nog veel meer interessante feiten en tips in!