De 2 belangrijkste punten van het karakter van een Duitse herder langhaar.

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

De Duitse herder langhaar heeft een fijn karakter. Ze zijn later tot stand gekomen dan de Duitse herder stokhaar (korthaar). Eerder waren langstokhaar ook niet erkent hondenras, inmiddels zijn ze wel erkent als Duitse herder. Ze zijn door hun mooie vacht en uitstekende karakter erg populair geworden onder de gezinshonden. Ze zijn nog niet te zien op shows maar wie weet wat de toekomst brengt!

Aangeboren karakter eigenschappen van de Duitse herder langhaar

De aangeboren karaktereigenschappen van een Duitse herder langhaar komen in principe overeen met die van een korthaar. Wel is het zo dat met name de werklijn Duitse herder stokhaar op bepaalde karakter eigenschappen fokt, zoals moedig of felheid. Dit is simpelweg nodig voor het politie werk of reddingswerk dat ze gaan doen, ze hebben intelligentie en bepaalde karaktereigenschappen nodig.

Een Duitse herder langhaar wordt merendeels niet gefokt op deze specifieke (vaak felle) karaktereigenschappen maar meer op vacht en vriendelijk karakter. omdat dit doorgaans meer gezinshonden zijn. Hierdoor zijn deze karaktereigenschappen wat minder fel aanwezig waardoor de Duitse herder langhaar vaak met een milder karakter wordt toebedeeld.

Duitse herder rennen

Geen één Duitse herder langhaar is qua karakter hetzelfde, ze zijn natuurlijk levende wezens die ieder een eigen karakter heeft. Een paar algemene karakterkenmerken zijn dat ze een vriendelijk zijn tegenover mensen en andere dieren. Waaks, trouw en loyaal naar baas en zijn/haar gezin. Laat het trainen en opvoeden aan 1 persoon over want de Duitse herder heeft wel leiderschap nodig. Hij zal dan de getrainde aspecten ook toepassen bij de rest van de gezinsleden.

Misschien vind je het ook interessant om te lezen over De kenmerken van De Duitse herder in het algemeen.

Aangeleerde karakter eigenschappen van de Duitse herder langhaar

De aangeboren karaktereigenschappen kan je door middel van training vaak meer of minder tot uitdrukking laten komen in het dagelijks leven. Naast de aangeboren karaktereigenschappen zijn er ook nog (vaak veel) aangeleerde karaktereigenschappen. 9 van de 10 of misschien wel 10 van de 10 gedragsproblemen zijn (on)bewust aangeleerd of aangewend. Hierbij kan je denken aan extreem nerveus gedrag, of agressie tegen andere honden. Natuurlijk wilt geen eigenaar dat zijn Duitse herder langhaar deze karakter eigenschappen krijgt maar helaas sluipen die er soms wel in.

duitse herder langstokhaar

Onbewust zorg je ervoor dat dit gedrag tot stand komt of ontstaat, hoeveel je ook van je Duitse herder langhaar houdt. Doordat deze eigenschappen zeker bij de Duitse herders langhaar niet van nature in zijn karakter voorkomt, is dit gedrag want dat is het eigenlijk en geen karaktereigenschap, om te buigen.

Het ombuigen van dit gedrag vergt ten eerste inzicht in waar je de fout in gaat. Pas daarna kan je kijken hoe je dit gedrag het beste kan aanpakken. Het eventueel werken met een clicker en lange lijn zijn hulpmiddelen om gewenst gedrag in te trainen. Daarnaast is het goed om je in te lezen hoe je gewenst gedrag aanleert. Ook als je hond geen ongewenst gedrag vertoont is het ook belangrijk om te weten hoe dit gedrag ontstaat zodat je dit kunt voorkomen.

handboek Duitse herder

Het prachtige karakter van de Duitse herder langhaar goed begeleiden naar een goede hond?

Lees dan dit e-boek over gedrag en opvoeding van Duitse herders

JA, ik wil het e-boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *