Een Duitse herder met langhaar kopen?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wil je graag een Duitse herder langhaar kopen maar twijfel je nog tussen een korthaar en langhaar? Wat is het verschil tussen een Duitse herder langhaar en een Duitse herder korthaar en waar moet je rekening mee houden in de verzorging. Hieronder lees je hoe je een Duitse herder langhaar verzorgt en waar je het beste mee rekening kan houden en waar ze vandaan komen. En als laatst nog een klein stukje over de opvoeding van een Duitse herder langhaar.

Waar komt een Duitse herder langhaar vandaan?

De Duitse herder komt oorspronkelijk uit Duitsland. De hond was bedoelt om te helpen bij het hoeden van schapen. Er bestond eerst alleen een kortharige Duitse herder maar in de loop der jaren is ook de prachtige Duitse herder langhaar bij gekomen. Dit zijn beide officiële rassoorten. Beide soorten hebben een wollige ondervacht, daarover heen hebben ze of kortstokhaar of langstokhaar.

Hoe ziet een Duitse herder langhaar eruit?

Natuurlijk heb je vast al op google gezien hoe de Duitse herder langhaar eruit ziet maar hier nog even alle kenmerkende punten op een rij. Dat is wel zo fijn voordat je een een Duitse herder langhaar gaat kopen. Zowel de Langstokhaar als de kortstokhaar hebben een onderwol. Het stokhaar of dekhaar is lang. Hij heeft waaiers of pluimen aan de oren en hals waardoor hij een mooie manen heeft rondom zijn kop. Aan zij poten heeft hij ook lange haren wat ook wel een broek wordt genoemd. De staart is ook zeer behaard met lange haren. De kleuren bij een langhaar zijn hetzelfde als bij een kortstokhaar namelijk altijd een zwarte neus en de vacht kan variëren van zwart met roodbruine, bruine, gele tot éénkleurig zwart.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

De hoogte van een Duitse herder langhaar komt in principe overeen met die van een korthaar al wordt er wel eens beweert dat de langhaar groter zijn dan de korthaar. De schouderhoogte van Duitse herder reu is meestal tussen de 60 en 65 cm hoog, de teven worden vaak iets kleiner dan de reuen zij worden tussen de 55 en 60 cm schouderhoogte. De Duitse herder horen bij de grote hondenrassen, hou hier dus rekening mee al je een Duitse herder langhaar gaat kopen, bij bijvoorbeeld het aanschaffen bench je wilt natuurlijk niet dat de bench na een half jaar te klein is voor je Duitse herder.

Omdat Duitse herders tot de grote hondenrassen behoren is het belangrijk dat je ook het juiste voer koopt. Kijk bijvoorbeeld naar Royal Canin Adult Maxi of Speciaal Duitse herder voer. Voor zowel reuen als teven is dit voer prima maar dat is vaak persoonlijke keuze.  

Een Duitse herder teefje wordt tussen de 22 en 32kg en een reu kan wel tussen de 30 en 40kg worden. Zorg dat je Duitse herder niet zwaarder wordt ander is dit een grote belasting op de botten en voldoende beweging zorgt ervoor dat de spieren goed worden en blijven. Hierdoor is er ook minder belasting op de botten wat ten goede komt tot de levenskwaliteit en levensverwachting van je hond.


Wat kost een Duitse herder langhaar?

Je overweegt een Duitse herder langhaar te kopen maar hoeveel kost een Duitse herder langhaar? De aanschafkosten van een Duitse herder langhaar liggen tussen de 1500 en 1700 euro, wel met stamboom. Omdat de langhaar Duitse herders minder vaak voor komen en de vraag naar deze honden stijgt ligt de aanschafprijs hoger dan die van de korthaar Duitse herders. Deze ligt tussen de 900-1200, ook met stamboom. Als je een Duitse herder zonder stamboom koopt dan zullen de aanschafprijzen lager zijn, maar let dan wel op de leefomstandigheden van de ouderdieren. Lees dan ook eens dit artikel dat gaat over het aanschaffen van een Duitse herder zonder stamboom.

Hoe verzorgt je zijn vacht?

Als je een Duitse herder langhaar gaat kopen dan wil je natuurlijk ook weten hoe je zijn vacht verzorgt. De vacht van een Duits herder langstokhaar voelt heerlijk zacht, vaak zachter dan die van een kortharige. Maar omdat het haar langer is dan de kortstok haar kan er sneller en meer vuil aan blijven hangen en zal het ook sneller klitten. Als je hier tijd en aandacht aan besteed hoeft dit helemaal geen probleem te zijn en kan je bij het aaien van je viervoeter genieten van een zachte vacht. Met enige regelmaat zijn vacht kammen en wassen is voldoende omdat in principe hij een zelfreinigende vacht heeft. Te vaak kammen is niet goed omdat je hiermee de huid stimuleert om meer te verharen.

Waar moet je verder nog rekening mee houden

Waar je verder nog mee moet rekening houden als je een Duitse herder langhaar gaat kopen is dat elke hond heeft periodes van rui. Dat wilt zeggen dat hij zijn vacht verwisseld. Dit gebeurt meeste 2 keer per jaar, bijvoorbeeld van een winter vacht naar een zomervacht. Dit gebeurt bij reuen standaard in het voorjaar en najaar en bij een teefje na haar loopse periode. Het is dan belangrijk om extra te kammen zodat de wintervacht snel heeft losgelaten zodat je hond geen jeuk krijgen. Jeuk kan namelijk erg vervelend zijn en door veelvuldig krabben kan de hond andere ongemakken krijgen zoals hotspot.

Maar je zal zeker altijd hondenharen in huis vinden. Ze verliezen namelijk ook buiten de rui periode (net als mensen) haren. Als je dus een Duitse herder langhaar in huis neemt dan zal stofzuigen een regelmatig onderdeel van je huishouden worden.

Erfelijkheid van lang- of korthaar.

Voordat je een Duitse herder langhaar gaat kopen ben je vast benieuwd hoe de langhaar en korthaar is geregeld. Er komen weliswaar steeds meer langstokharen bij. Twee kortstokharen kunnen namelijk puppy’s krijgen met langhaar. Maar het kortstokhaar gen is dominant boven de langstokhaar dus de kans op langhaar is aanzienlijk kleiner. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijk combinatie: 

Teefje – LSH/LSHTeefje – SH/SHTeefje -SH/LSH
Dekreu – LSH/LSHLSH/LSHSH/LSHSH/LSH of LSH/LSH
Dekreu – SH/SHSH/LSHSH/SHSH/SH
Dekreu – SH/LSHLSH/LSH of SH/LSHSH/SH of SH/LSHSH/SH of SH/LSH of LSH/LSH
gen stokhaar = SH
gen langstokhaar =LSH

Alleen de puppy’s met de genen LSH/LSH zullen langstokhaar puppy’s zijn.

Opvoeding van Duitse herder langhaar

Als je Duitse herder langhaar gaat kopen reken er dan op dat je het eerste 2 jaar bezig bent met de opvoeding. Hiervan is het eerste jaar natuurlijk het intensiefst. De eerste weken van je Duitse herder pup zijn belangrijk om goede basis te krijgen, zoals het zindelijkheid worden en het wennen aan de bench en het wennen aan het lopen aan de lijn.

Daarna zullen er commando’s gaan volgen zoals, zit, af en blijf. Ze zijn erg leergierig en willen graag werken voor de baas, maar hebben ook leiding nodig. Als zij geen leiding ontvangen zullen zij niet aarzelen om zelf de leiding te nemen. Dit leidt vaak tot ongewenst gedrag.

duitse herder langhaar kop

Blijf ook na de standaard opvoeding trainen met je herder. Vanwege hun intelligentie houden ze erg van mentale uitdaging. Kies een leuke hobby om samen met je hond te doen zoals speurwerk of gehoorzaamheid voor gevorderden. Je zal zien dat jij en je Duitse herder langhaar hieruit voldoening halen waardoor je een lieve en leuke hond voor terug krijgt.

Duitse herders hebben naast mentale uitdaging ook veel lichamelijke beweging nodig. Besef dit goed voordat je een Duitse herder langhaar gaat kopen. Een paar keer per week een flinke wandeling zal jullie beide goed doen of lekker even los laten rennen, waar dat kan, vind hij ook heerlijk.

Een goede opvoeding is dus essentieel om een leuke tijd te hebben met je Duitse herder! Als dit je eerste hond is dan is het heel belangrijk jezelf goed in te lezen in hoe je een Duitse herder langhaar opvoed en hoe bepaald gedrag ontstaat voordat je deze leuke hond gaat kopen.

Dit geeft je inzicht in waarom je hond bepaalde acties doet. Ook het aanleren van nieuw gedrag of vaardigheden van je hond vergt een goede aanpak. Door het goed aan te pakken zal je sneller het gewenste resultaat hebben en zal het gewenste gedrag eerder een goede gewoonte van de hond worden. Het wordt dan niet een verplichte actie die de hond uitvoert voor zijn baas. Hij zal dan altijd blijven strijden tegen dat gedrag. Leer gedrag dus op een goede en positieve methode aan en je zult daar de rest van zijn leven profijt van hebben!

Opvoedboek Duitse herder

Ga nu voor een opvoedmethode die werkt en krijg een lieve goed luisterende Duitse herder!

Nu tijdelijk met 4 extra bonus boeken!

Ga vandaag nog aan de slag!

Ook interessant voor jou: