Wanneer is een Duitse herder teefje loops en wat kan je verwachten ?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wanneer je Duitse herder teefje loops wordt en wat dit precies inhoudt staat in dit artikel beschreven. Maar ook waar je als baasje zelf rekening mee moet houden en wat je aan voorbereidingen daarvoor moet treffen lees je hier!

duitse herder in huis

Wat is loopsheid bij een Duitse herder?

Loopsheid is de periode van een teefje waarin zij bloed verliest. Deze periode duurt per keer ongeveer 3 weken aan een gesloten. Als een Duits herder teefje loops wordt dan wordt het lichaam van het teefje voorbereidt om gedekt te worden. Ondanks dat de loopsheid 3 weken duurt is het teefje maar enkele dagen vruchtbaar. De hormoon spiegel verandert in deze weken en het gedrag van het teefje verandert ook gedurende periode van loops zijn.

Let dus goed op het gedrag van je teefje als je vermoed dat de loopse periode moet gaan plaatsvinden.

Neem een dierenverzekering en voorkom hiermee hoge dierenartskosten >> Bereken hier je premie.

Wanneer wordt een Duitse herder teefje loops?

Een teefje zal tussen de 6-12 maanden voor de eerste keer loops worden in ieder geval voor haar 2de levensjaar. Als dit niet het geval dan is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Een Duitse herder is net als de meeste honden 2 keer per jaar loops op een paar rassen uitgezonderd. Ze worden 1 keer in het voorjaar loops en 1 x in het najaar. Teefjes blijven hun hele leven loops worden en kunnen dus hun hele leven puppies krijgen. Wel neemt de vruchtbaar af in de loop der jaren.

Wat zijn de fasen van loopsheid?

De loopsheid van een Duitse herder verloopt in fasen. Als eerste zal de vulva van het teefje wat gaan opzwellen en zal je een gedragsverandering merken bij je teefje. Ze wordt wat onrustiger. Ook krijgen ze wat slijmerig en bloederige afscheiding. Ze scheidt een geur af die enorm aantrekkelijk is voor mannetjes maar ook vrouwtjes kan ze hiermee aantrekken. Ondanks dus dat ze loops is zal ze nog niet willen paren ze zal reuen niet toestaan haar te dekken.

Vervolgens vindt de eisprong plaats. Zodra de eisprong is geweest is ze de dagen erna vruchtbaar. Je teefje zal op die dagen ook door reuen willen worden gedekt. Dit laat ze dan ook duidelijk blijken.

Na een aantal dagen is deze vruchtbare periode weer voorbij. Als ze is gedekt zal je na 2 weken bij de dierenarts kunnen nagaan of zij drachtig is. Het komt ook wel eens voor dat teefjes schijndrachtig zijn. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend.

Hoe ga je om met de loopsheid van je teefje?

Doordat ze in deze periode wat onrustig en snel afgeleid kan zijn is het belangrijk haar niet te overvragen bij een training. Plan dan niet in om juist dan iets nieuws aan te leren. Dit zal moeilijker gaan en kan alleen maar frustrerend werken. Blijf wel met haar de dagelijkse dingen trainen zodat je Duitse herder ook in de periode van loopsheid wel geprikkeld blijft.

Je Duitse herder teefje wordt tijdens de loopsheid periode ook niet toegestaan. Dit is niet alleen ter bescherming van het teefje zelf, maar ook voor alle andere deelnemende honden. Zij zullen te veel afgeleid zijn van de geur die het loopse teefje afscheid. Doe dit dus vooral ook niet, niet alleen dus voor jezelf maar ook voor alle andere deelnemers die een heel jaar hard hebben getraind met hun Duitse herder of ander hond.

Houd je teefje in deze periode ALTIJD aan de lijn. Door haar hormonen kan zij ander gedrag vertonen dan je van haar gewend bent. En omdat het nu eenmaal moeilijk is in te schatten wanneer nu precies de vruchtbare dagen, is het beter om deze periode voor veiligheid te gaan. Ze kunnen namelijk wel eens weglopen als ze in de vruchtbare periode zitten. En naast dat je Duitse herder teefje gedekt kan worden door een hond wat jij niet wilt, zijn er natuurlijk vele gevaren op de weg waar een Duitse herder geen zicht op heeft.

Sommige Duitse herder teefjes houden zichzelf erg schoon in deze loopsheid periode, je merkt natuurlijk wel wat bloed maar dat is dan minimaal. Andere teefjes zijn hier wat minder bedreven in. Zorg er dan voor dat je een dekentje neerlegt die je regelmatig kan wassen. Als je Duitse herder binnen is en je wilt niet dat er vlekken op de vloer komen dan zijn daar speciale loopsheidbroekjes die je kan aantrekken bij je teefje zodat het bloed wordt opgevangen.

Hoe voorkom je dat je teefje loops wordt?

Het loops worden van je teefje is een natuurlijk gegeven. Ieder gezond teefje wordt loops, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar je kan er ook voor zorgen dat je teefje niet (meer) loops wordt. Er zijn hiervoor 2 opties:

De meest voorkomende optie is castratie ook wel steriliseren genoemd. Als je geen plannen hebt om met je teefje te fokken dan is castratie een optie. Meestal wordt na een eerste maal loopsheid uitgevoerd. Castratie moet altijd wel goed overwogen worden en besproken worden met je dierenarts. Dit is een operatie en zoals elke ingreep kan dit ook nadelige gevolgen hebben. Houd ook rekening dat dit kosten met zich meebrengt. Ongeveer 250-300 euro voor een Duitse herder. Tenzij je een dieren verzekering hebt afgesloten. Het hebben van een dierenverzekering voor een Duitse herder is sowieso een verstandige keuze omdat de kosten van je hond bij de dierenarts best nogal eens kunnen oplopen. Je de beste zorg voor je Duitse herder maar dit moet wel betaalbaar blijven.

Neem een dierenverzekering en voorkom hiermee hoge dierenartskosten >> Bereken hier je premie.

Een andere optie is het onderdrukken van loopsheid door middel van een injectie of medicatie. Dit is alleen een tijdelijke optie voor als je nog met je teefje een nestje wilt op een later moment. Vraag hierna bij je dierenarts hierover.

Wil je meer weten over het karakter en de kenmerken van de Duitse herder korthaar? Lees dan het artikel: De Duitse herder korthaar

Of ben je meer geïnteresseerd in de Duitse herder langhaar dan is dit artikel echt iets voor jou: De Duitse herder langhaar

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties op “Wanneer is een Duitse herder teefje loops en wat kan je verwachten ?

  1. Onze duitche herder is voor de eerste keer loops ze is nu 1jaar en 2maanden .
    ze verliest heel veel bloed is dat normaal ze is nu volgende week dinsdag drie weken loops is dat normaal dat ze zoveel bloed verliest .

    1. De hoeveelheid bloed is per hond verschillend. Bij sommige honden valt het nauwelijks op en andere honden laten een bloedspoor achter in de woonkamer. Als de loopsheid langer duurt dan 3 weken dan is het goed om de dierenarts te raadplegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *