Je Duitse herder pup een bot geven?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Je wilt graag je Duitse herder een bot geven maar je twijfelt of dat wel een goed idee is. Hij heeft misschien nog melktanden of is volop aan het wisselen. Maar mag een Duitse herder pup wel een bot? Is dat verstandig om te geven en moet het bot nog aan speciale eisen voldoen? Dat lees je hier.

Mag een Duitse herder pup een bot?

bot

Een pup mag zeker een bot. Wacht even met het geven van een bot tot je Duitse herder pup 3 maanden is. Daarna is een bot is zelfs goed voor hem. Bijvoorbeeld voor zijn gebit. Bij het wisselen van tanden krijgen ze vaak jeuk aan hun tanden. Door ergens op te kauwen kunnen ze de jeuk verlichten. Een bot is dan zeker een goede optie om op te kauwen. Als zij tijdens het wisselen niet iets hebben om op te kauwen zal hij zelf iets zoeken om op te kauwen. Een bot kan dus zeker tijdens het wisselen van tanden een goed idee zijn.

Daarnaast is het kauwen op een bot goed voor de gezondheid van het gebit van je Duitse herder. Door het kauwen op het bot schraapt het bot tandplak weg. Tandplak is een zachte vaak gele kleverige laag op de tanden en kiezen van de hond. Het is een combinatie van voedselresten, bacteriën en speeksel. Het tandplak gaat voornamelijk langs de bovenkant tegen het tandvlees zitten. Als het tandplak langer blijft zitten dan verkalkt het tandplak en wordt het tandsteen. Als je hier niks aan doet dan leidt dit uiteindelijk tot rotte tanden.

Wat zijn de nadelen van een bot voor Duitse herder pup?

Na deze voordelen zijn er ook een paar punten waar je op moet letten als je je Duitse herder pup een bot geeft. Als je pup veel van het bot eet dan kan hij last krijgen obstipatie (verstopping) Door het bot krijgt hij dan teveel calcium binnen, hierdoor droogt de ontlasting in de darm eerder op. (het water wordt onttrokken). Je moet dit dus rustig opbouwen zodat de darmen van je pup eraan kunnen wennen.

Het bot moet uit een geheel bestaan. Er mogen geen stukken aan zitten die los kunnen raken. Als er stukken los kunnen raken dan is er kans dat je oud kan stikken in de stukken die los raken. Neem bijvoorbeeld een kauwbot of van geperste buffelhuid.

Traktatie of bot?

Er is een groot verschil wanneer je een traktatie geeft en wanneer je je Duitse herder pup een bot geeft. Een traktatie geef je als je met je hond aan het trainen bent. Een traktatie is klein en is in 1 kleine hap direct weg. Als je hond erop moet kauwen dan is de traktatie voor een training al te groot.

Een bot is ook een traktatie maar is niet voor bepaald goed gedrag. Hij krijgt dit “gewoon” van je om zijn tanden schoon te houden, jeukende tanden maar ook tegen verveling. Duitse herder kauwen namelijk van nature erg graag en een goede bot biedt hun die gelegenheid.

Duitse herder puppy botten

Duitse herder puppy snacks

Wat je verder nog moet weten over botten en puppy’s

Let op je als je een bot hebt gegeven. Gaat hij er goed mee om of is hij te gulzig. Als hij te gulzig is wees dan extra alert en houdt de tijd van traktatie met de bot kort. Haal ook de bot eens weg bij je Duitse herder pup en kijk hoe hij daarmee omgaat. Vindt hij het geen probleem of gaat hij er snel met het bot vandoor óf gaat hij naar je grommen als je het bot weer wilt wegnemen?

Rent hij snel weg met het bot ga hem dan niet achterna rennen. Maar leidt hem af met een speeltje. Zodra hij aandacht heeft voor het speeltje kan jij met alle rust de bot pakken en weer wegleggen. Als hij gaat grommen corrigeer dan dit gedrag direct. Jij ben namelijk de leider en niet hij. Jij bepaalt wanneer en hoe lang hij van het bot mag eten. Dat klinkt misschien wat hard maar hier leert hij wel zijn plek in de (gezins-) roedel. Begin vroeg met het opvoeden van je pup en leer hem wat zijn positie is en blijft. Deze duidelijkheid geeft hem rust en zelfvertrouwen, hij weet namelijk precies waar hij en toe is en op wie hij kan vertrouwen..JOU. Ben je niet zeker hoe je dit voor elkaar krijgt? In het Duitse herder handboek staan alle praktische tips die je nodig hebt voor de opvoeding van je Duitse herder pup.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *