Alles over de Duitse herder pup!

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
duitse herder pup

Je gaat een Duitse herder pup kopen of je hebt er net eentje in huis genomen. Gefeliciteerd! Je gaat het superleuke tijd te gemoed. Je gaat je Duitse herder opvoeden tot een leuke gehoorzame hond. Zodat je trots kan wandelen met je Duitse herder in de bossen, heide of stranden. Tenminste dat is je doel toch? Een heel mooi streven maar dat gaat niet vanzelf. Het opvoeden van een Duitse herder pup kost veel tijd. Daarnaast doorloopt je Duitse herder pup een serieuze groeispurt. Hij groeit binnen 2 jaar uit tot een volwassen hond.

Je kan kiezen tussen een Duitse herder korthaar en een Duitse herder langhaar. Als je nog twijfelt kan je hier alle voors- en tegens lezen.

handboek Duitse herder

Groei van de Duitse herder pup

In het eerste jaar van je Duitse herder pup groeit hij razendsnel. Je ziet je pup letterlijk groeien! Wist je dat gemiddeld je pup iedere week een kilo aankomt?! En naast de enorme groei in gewicht en hoogte gaan zijn oren rechtop staan en wisselt hij zijn gebit. Kortom heel veel veranderingen in de eerste 2 jaar. Niet alleen lichamelijk doorloopt je Duitse herder pup veel verandering ook geestelijk komen er veel veranderen. De kleuterfase (<– de-alles = NEE-fase) de pubertijd (<– even-meten-wie-er-nu-ECHT-de-baas-is-fase) en daarna de volwassenheid. Als deze fase moeten door jou goed begeleid worden. Doe je dat niet dan gaat je zeker tegen grote problemen aanlopen. Problemen die eerst heel klein zijn en redelijk makkelijk op te lossen maar steeds lastiger worden. Je moet dus op tijd actie ondernemen voordat het te laat is!

Gewicht en groei van je pup

Zoals al gezegd neemt het gewicht van een Duitse herder enorm veel toe, maar let op dat dit niet te veel wordt. Het geboorte gewicht van een Duitse herder pup ligt tussen de 400 en 500 gram. Na 8 weken mag de pup het nest verlaten en wegen de puppy’s gemiddeld al 7 à 8 kilo. Dat is dus al 16 keer zijn geboorte gewicht! Een Duitse herder teefje wordt tussen de 22 en 32kg en een reu wordt tussen de 30 en 40kg. Om je een indruk te geven hoe snel dat gaat staat hieronder een lijstje met het gewicht achter de leeftijd in maanden en/of jaren van de Duitse herder pup.

Groeicurve / Schema Duitse herder pup!

Leeftijd in maanden en/of jarengewicht in kilogramschofthoogte in cm
Geboorte0,4 kilo12 – 18
2 maanden 7 – 8 kilo18 – 22
3 maanden 10-13 kilo22 – 27
4 maanden15 – 18 kilo27 – 35
5 maanden18 – 22 kilo35 – 40
6 maanden22 – 25 kilo40 – 45
7 maanden25 – 28 kilo45 – 50
8 maanden28 – 30 kilo50-55
9 maanden29 – 32 kilo53 – 58
10 maanden30 – 33 kilo55 – 60
11 maanden32 – 34 kilo55 – 60
1 jaar32 – 35 kilo55 – 60
1,5 jaar32 – 35 kilo58 – 63
2 jaar32 – 40 kilo58 – 66
Duitse herder pup groeicurve

Wanneer wisselen worden zijn tanden gewisseld?

Het wisselen van de tanden van een melk gebit naar een volwassen gebit gaat in fases. Als eerste zullen de snijtanden worden gewisseld. Dit zijn de tanden vooraan. Dat gebeurt als de pup tussen de 3 en 5 maanden oud is. Daarna volgen de hoektanden als hij tussen de 5 en 6 maanden is. De voorkiezen kan je verwachten als hij tussen de 4 en 6 maanden is en de grote kiezen tussen de 4 en 7 maanden. Meestal worden de tanden doorgeslikt tijdens het eten. Je zal dus niet opeens een losse tand ergens in huis gaan vinden. Het doorslikken is geen probleem, ze poepen dit vanzelf weer uit.

Als je pup tanden aan het wisselen is dan zal hij overal op willen kauwen. De nieuwe tanden geven namelijk jeuk aan zijn gebit die hij wil ontlasten. Zorg er dus voor dat hij speelgoed heeft waar hij op kan en mag kauwen in deze periode. Omdat de behoefte op kauwen op spullen bij Duitse herder over het algemeen groot is moet je wel gelijk aanleren waar hij wel en niet op mag kauwen. Ook dan gaat het opvoeden van je pup onverminderd door. Dit is een lastige periode, je moet continu alert zijn op je hond. Wat doet hij? Waar kauwt hij op? Moet hij alweer naar buiten om te plassen? Dit vergt echt een hoop van je! In deze fase is er al minder ruimte om fouten te maken want je Duitse herder staat volledig open voor het leren, de goede maar ook de fouten worden opgeslagen in het geheugen. En deze fouten wordt ons vaak pas achteraf duidelijk! Gewoon omdat je niet besefte dat je het nèt niet goed deed.

Kijk hier voor de top 5 beste speelgoed artikelen voor een Duitse herder

Sommige puppy’s krijgen wat last van hun darmen tijdens het wisselen en kunnen wel eens diaree hebben. Kijk dit dan even aan 1 à 2 dagen is geen probleem maar dit moet natuurlijk niet te lang aanhouden. Door diaree blijft de voeding niet lang genoeg in de darmen om de voedingstoffen goed te kunnen opnemen. En je pup is in de groei en heeft al zijn voedingsstoffen hard nodig voor een goede opbouw van spieren en botten. Als de diarree langer aanhoudt dan 4 dagen ga dan naar de dierenarts voor een controle.

Wanneer gaan de oren van je Duitse herder pup recht staan?

Zodra het wisselen van Je Duitse herder pup klaar is zullen de oren definitief gaan staan. Dit gebeurt meestal tussen de 5 en 7 maanden, in ieder geval voordat hij 10 maanden is. Vaak zie je dat zijn oren om ste beurt gaan staan. Ze vallen eerst nog wel eens terug wat een heel grappig gezicht geeft. Maar zullen dus daarna definitie gaan staan. Forceer het staan van de oren niet en als je zijn oren aait, aai ze dan zachtjes dit kan in begin gevoelig (niet pijnlijk) zijn.

Verandering aan de vacht

Je Duitse herder pup heeft in het begin nog een puppy vacht. Deze vacht is een stuk minder dik waardoor pups zich moeilijker warm kunnen houden. Ook de vuil/ waterafstotende eigenschappen heeft de vacht nog niet. Zodra je hond in de puberteit komt, dat is zo rond de 6 a 7 maanden, zijn zal zijn vacht onder invloed van hormonen gaan veranderen. Het hormoon testosteron zorgt ervoor dat de vacht dikker en voller wordt. De vacht wordt beter waterafstotend waardoor hij sneller droog is en warm blijft. De hormonen zorgen dus voor een vollere en water/vuil- afstotende vacht. Als je je hond steriliseert/ castreert zal zullen deze hormonen minder aanwezig zijn waardoor de dichtheid en water afstotende functie van de vacht weer iets afneemt. Ze gaan dan vaak meer en/of langer verharen ook kan dan de eetlust wat toenemen. De hormonen zorgen niet alleen voor een dikkere vacht maar ook dat je hond flink kan gaan puberen. Deze periode is pubertijd van je hond is de meest lastigste periode. In deze periode is de kans het grootst dat je opvoed-fouten gaat maken. Je hond wordt steeds slimmer en is door al dat observeren van jou een superkenner geworden van jouw lichaamstaal! Hij weet precies wat hij kan maken en wat hij niet kan maken gaat hij nu toch even proberen! Hierdoor kan je gemakkelijk gefrustreerd raken (net als van menselijke pubers trouwens 😉 ). Want luisterde eerst je pup nog prima naar je commando “zit” is nu opeens heel anders. En hoe frustrerend is het niet als je weet dat je hond precies begrijpt wat je bedoelt maar dit toch niet doet..wat dan?? Niet alleen jij worstelt met deze vraag gelukkig heel veel hondenbezitters worstelen met deze opvoed-vragen.

Gezondheid en verzorging van de Duitse herder pup

De gezondheid van je Duitse herder pup begint al bij het uitzoeken van een goede Duitse herder fokker. Maar wat is nu een goede en professionele Duitse herder fokker en hoe herken je die? Wil je meer lezen over waar je op moet letten bij het deze zoektocht? Lees dan het artikel: Duitse herder fokker zoeken? Daar lees je tips die je kunnen helpen een geschikte fokker te vinden. Je wilt natuurlijk dat je een leuk gezonde puppy krijgt waar je vele jaren plezier van kunt hebben.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

Vaccineren

Bij het gezond houden van je Duitse herder pup is het ook belangrijk dat je hem laat vaccineren. De eerste vaccinatie krijgen ze als de puppy’s nog bij fokker zijn. Ze zijn dan ongeveer 6 weken oud. Ze krijgen dan een vaccinatie tegen Parvo (zeer besmettelijke virus) en hondenziekte (ziekte van Carré of Canine Distemper). Tijdens dit bezoek aan de dierenarts worden de puppies vaak hun gezondheid gecontroleerd en gechipt, dit moet gebeurden voordat ze 7 weken zijn.

Zodra je pup tussen de 8 en 9 weken is volgt de volgende vaccinatie met daarin wederom Parvo, Leptospirose (ziekte van Weil). Je kan dan je pup gelijk inschrijven bij je eigen dierenarts. De dierenarts zal je pup wegen en checken op gezondheid, vaak wordt ook de chip gecontroleerd. Puppy’s moeten ook 1 keer per maand worden ontwormt. Hier kan je zelf tabletten voor kopen of dit door de dierenarts laten doen. De dierenarts kosten kunnen dus best oplopen en het is dus verstandig om een dierenverzekering voor je herder te nemen.

Bereken hier je premie>>

duitse herder

Is je pup tussen de 12 en 13 weken dan krijgt hij weer een vaccinatie. In deze “cocktail” zitten Parvo, Hondenziekte, Leptospirose en HCC (hepatitis / leverontsteking), deze laatste is 3 jaar geldig. Vergeet niet je Duitse herder pup ook nu weer te ontwormen of als het nog geen maand is geleden dit in te plannen. Je dierenarts controleert tijdens je bezoek voor de vaccinatie gelijk zijn gezondheid en kijkt of zijn gewicht en groei op schema liggen.

Als je hond 1 jaar is zal pas de volgende vaccinatie volgen en zal dit ieder jaar terug keren. Er zit dus een flink aantal maanden tussen de 13 weken en een jaar. Blijf je herder wel zelf of door de dierenarts ontwormen.

Er zijn naast de verplichte vaccinatie ook 2 ziektes waar je voor kunt kiezen om je hond voor te vaccineren. Dat is Kennel hoest, dit is een virus dat verkoudheidssymptomen te weeg brengt maar honden heel verschillend op reageren. De ene hond wordt erg ziek en de andere heeft “alleen” een hoestje. Vaak wordt gedacht dat je dit alleen in een hondenkennel kan oplopen maar dat is niet waar. Iedere hond die in aanraking komt met andere honden kan dit oplopen.

Als je met je hond naar het buitenland gaat dan ben je verplicht je hond te laten vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid) Dit moet 3 weken voor de vakantie en mag vanaf 12 weken worden gegeven. Deze vaccinatie werkt 3 jaar.

Vaccinatieschema Duitse herder

6-6,5 weken8-9 weken12-13 weken1 jaar
ParvoXXXX
HondenziekteXXX
LeptospiroseXXX
HCCXX
Rabiësx
Kennelhoestxx
Vaccinatie schema Duitse herder pup

Opvoeding van je pup

In het eerste jaar met je Duitse herder pup leg je een basis in de opvoeding van je hond aan. Het is dus heel belangrijk dat deze basis goed wordt gelegd en dat je gewenst gedrag op de juiste manier aanleert. Je wilt niet dat jouw hond trekt bij het uitlaten of blijft blaffen in de bench of naar andere honden! Je wilt niet gefrustreerd raken als je hond in de pubertijd zit maar je wilt gerichte handvaten om je hond te door deze fase te begeleiden.

handboek Duitse herder

Je moet dus de juiste methode toepassen om gedrag aan te leren waardoor de herder voor het verkeerde gedrag wordt beloont. Nu is dit vaak voor een Duitse herder pup nog niet zo erg als hij bijvoorbeeld trekt aan de lijn maar zodra je Duitse herder volwassen is en sterker wordt zal dit gedrag alleen maar verergeren. Voor je het weet heb je een Duitse herder met een gedragsprobleem ondank dat je zo je best hebt gedaan in een goede opvoeding!

Wellicht vind je het ook interssant om meer te lezen over: De opvoeding van je Duitse herder pup 8-16 weken

of

Je Duitse herder pup van 4- 9 maanden goed opvoeden?

Het is dus heel belangrijk dat je een hond volgends een goede methode opvoed. Het aanleren van nieuw gedrag kost vaak tijd, maar voornamelijk inzicht in hoe je dit gedrag het beste kan aanleren! Dit inzicht krijg je door veel te lezen over de Duitse herder en door goed naar je hond te kijken. 

Wist je dat inzicht in het gedrag van je Duitse herder pup de sleutel is tot succesvol opvoeden?

In het Duitse herders online handboek staat hoe je inzicht krijgt in het gedrag van de Duitse herder pup en volwassen. Hoe je een Duitse herder het beste kan opvoeden en hoe je het beste kan omgaan met ongewenst gedrag. Door het lezen van het e-boek krijg je inzicht in het gedrag van je hond en hoe je commando’s het beste kunt aanleren. Dit inzicht is erg belangrijk want het scheelt je enorm veel tijd en frustratie. En eenmaal goed aangeleerde commando’s blijven de rest van je hond zijn leven een gewoonte die hij graag uitvoert en niet een kunstje dat hij MOET uitvoeren voor zijn baas. Dan zal hij altijd blijven proberen eronderuit te komen en kom je snel in een levenslange strijd. 

Zorg er dus voor dat je voldoende kennis en inzicht hebt van de Duitse herder korthaar om de opvoeding tot een succes te maken. Je wilt natuurlijk een herder die naar je luistert zonder dat dit veel frustraties met zich meebrengt. Lees het e-boek en je zal zien dat je meer inzicht krijgt waardoor het opvoeden en het aanleren van nieuw gedrag nét even wat makkelijker en sneller gaat. 

Na het opvoeden van je Duitse herder pup ga je over naar trainen met je hond. Door de hoge intelligentie van deze honden en de grote drang om te werken voor hun baas is het voor deze honden belangrijk ze mentaal te blijven uitdagen. Je kan verschillende cursussen met je hond volgen zoals gehoorzaamheid of speurwerk. Kies iets wat je aanspreekt! Het samen werken met je hond is niet alleen erg leuk maar zorgt ook voor een goed band tussen hond en eigenaar. Daarnaast zorgt de mentale uitdaging die je herder moet doen ervoor dat hij hier voldoening uit haalt. Een hond die voldaan is zowel lichamelijk als geestelijk zal minder snel gedragsproblemen ontwikkelen.

Wat heeft een Duitse herder pup nodig?

Je hebt net je Duitse herder pup in huis of je gaat hem binnenkort ophalen, super leuk! Duitse herders zijn hele leuke en slimme honden, waarmee je lekker actief je vrije tijd mee kunt vullen. Ze zullen onvoorwaardelijke trouw en blijdschap geven aan jou en je eventuele gezin! Maar wat heb je allemaal nodig als je een Duitse herder in huis neemt? Hier een lijstje met benodigdheden:

Als je nu alle benodigdheden in huis hebt gehaald breekt er een leuke en intensieve tijd aan voor jou en je pup! Duitse herder pups zijn ontzettend schattig en grappig! Maar ondanks hun leuke en lieve uiterlijk hebben ze routine nodig. Deze routine gaat ervoor zorgen dat ze weten wat er gaat gebeuren en wanneer dat gaat gebeuren. Houd redelijk vaste tijdstippen aan voor het uitlaten en slapen. De routine geeft ze zelfvertrouwen! Dat zelfvertrouwen zorgt voor een (later)evenwichtige hond.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Straal ook zelfverzekerde leider uit naar je pup. Dat kan je al doen door kleine gewoontes in het dagelijks leven toe te passen. Bijvoorbeeld gaan jullie samen de deur uit? Loop dan als leider zijnde ALTIJD eerst door de deur en daarna de pup. Hierdoor leert hij dat jij boven hem staat en jij dus voor gaat. Dit is een kleine aanpassing die je gemakkelijk altijd en overal kan toepassen.

Nog een voorbeeld: Laat je Duitse herder pup wachten met eten totdat jij een teken geeft dat hij mag gaan eten. Een leider bepaald namelijk wanneer er mag gegeten worden. Dit klinkt misschien wat dominant maar dat is het niet. Het geeft je Duitse herder duidelijkheid in wie de leiding heeft en dat vindt een hond heel prettig. Een goede stabiele leider geeft rust en duidelijkheid. Daarnaast kan je wel gewoon spelen en knuffelen met je hond want de band is immers goed.

Een Duitse herder pup is een hele leuke aanwinst op je leven mits je de pup goed opvoed. Dit is essentieel voor de aankomende 12 jaar. Dit is best een lange tijd dus zorg dat je hier niet te licht over denkt en ga methodisch te werk. Dit scheelt ontzettend veel corrigeren en herstellen van (onbewust) verkeerd aangeleerd gedrag.

Andere mensen lazen ook:

3 reacties op “Alles over de Duitse herder pup!

 1. Mijn Duitse herder is 32,4 kg en 5 en halve maand oud en heeft volgens uw schema de leeftijd van 11 maanden, heeft u hier een verklaring voor?
  Ergens klopt er iets niet, dat ik opgelicht ben met mijn hond het is trouwens een teef

  1. Wat vervelend voor u dat u dat gevoel heeft. Het schema zijn gemiddelden gewichten van Duitse herders, ik kan niet specifiek ingaan op uw situatie. U zou kunnen overwegen om dit na te vragen bij uw dierenarts of de fokker.

   Met vriendelijke groeten,
   Team Alles over Duitse herders.

  2. Niet iedere herder is even groot als pup hoor. Aan de poten kun je trouwens al zien of het een heel grote gaat worden. Die van mij is 15 weken en ook groter dan de tabel maar dat is niet abnormaal en ik heb de ouders ook mogen zien. Mama gewoon, papa groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *