Een halsband of tuigje kiezen voor je Duitse herder?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Zodra je de riem pakt zal je Duitse herder direct begrijpen dat jullie gaan wandelen. Maar wat is nu beter een halsband of een tuigje kiezen voor je Duitse herder of wil je voor de training een gentle leader gebruiken? Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Hieronder de voor- en nadelen op een rij, zodat je zelf een goede keuze kunt maken.

Halsband met riem

honden attributen

De meest voorkomende uitlaatlijn is de halsband met een riem. Met de halsband alleen aan de nek heeft de hond optimale bewegingsvrijheid. Hij heeft geen last van banden langs zijn borst of poten. De halsband en riem zijn vaak makkelijk los te klikken waardoor je gemakkelijk de hond even los laat en ook weer snel vast kan maken. Deze riem is zeer geschikt voor het dagelijks uitlaten van je Duitse herder.

Als je de riem los klikt van de riem dan kan je hond nog door zijn halsband ergens achter blijven hangen. Laat je hond dus nooit alleen met de halsband nog om, doe deze altijd af als je weggaat. Je hond kan altijd ergens, ook in huis, blijven hangen waardoor hij niet meer los kan komen.

Een halsband met riem kan ook bij je hond letsel veroorzaken als de hond plotseling trekt of als jij plotseling aan je hond trekt. Dit kan altijd gebeuren als er bijvoorbeeld plotseling gevaar dreigt of als je Duitse herder opeens een dier of iets anders ziet wat zijn aandacht trekt. Het letsel wat je hond dat kan krijgen zijn bijvoorbeeld blauwe plekken in de nek en hals of schade aan de nek-/rug wervels.

Als je hond ook nog veel trekt aan kan dit schade opleveren aan de hals. Het veel trekken aan de lijn is aangeleerd gedrag, gedrag wat je kan ombuigen naar netjes naast je lopen. Hoe je daarvoor kan zorgen kan je lezen in het Handboek voor Duitse herders of lees enkele opvoed tips in het artikel Hoe moet je een Duitse herder opvoeden?

Gentle leader

Een gentle leader is een halsband die over de kop en neus gaat van je Duitse herder. Vaak denken mensen dat dit een muilkorf is maar dat is zeker niet het geval. Je hond kan namelijk nog gewoon een koekje eten met een Gentse leader om. De Gentle leader is een mooi hulpmiddel bij het aanleren van netjes naast je te lopen. Zodra je hond namelijk wilt gaan trekken zal zijn kop zo worden omgedraaid dat hij je aankijkt. Zodra hij je aankijkt heb je weer contact met je hond. Als je weer contact hebt met je hond zal hij minder geneigd zijn om te trekken want hij heeft immers aandacht voor JOU!

Een nadeel van de Gentle leader is dat veel honden heel erg moeten wennen aan dit “tuigje” het gaat over de neus en als Duitse herders ergens een hekel hebben is dat iets continu op hun neus drukt. Het kost dus veel tijd en aandacht om dit te implementeren bij je Duitse herder. Maar je kan hier veel profijt van hebben. Deze riem is dus voornamelijk gericht op het leren volgen van je hond.

Een Duitse herder honden tuigje

Er zijn ook verschillende hondentuigjes beschikbaar. Een hondentuigje geeft gelijke belasting aan de spieren en gewrichten als een hond trekt. De kans dat je hond blessures oploopt tijdens een ” schrik” moment is dus aanzienlijk kleiner dan met een halsband en hondenriem. Er zijn verschillende modellen aan hondentuigjes beschikbaar. Zoals in de vorm van een Y-tuigje of H-tuigje. Bij sommige tuigjes moet de hond er met zijn poten instappen en andere hebben een handig klik systeem om het vast te zetten.

Als je je Duitse herder even loslaat, dus los van de riem maar nog wel het tuigje aan, dan is wel de kans wel groot dat je hond ergens achter blijft haken. Doe dus ook het tuigje altijd uit als je klaar bent met wandelen of uitlaten. Zeker als je je Duitse herder alleen thuis laat. Deze riem kan je gebruiken als je lekker met je Duitse herder gaat wandelen.

duitse herder

Een slipriem

Een slipriem is een touw dat als een lus om de nek gaat van de hond die bij trekken wordt de lus kleiner en gaat dit strakker om de nek zitten. De hond moet hierdoor worden getrieerd om niet te trekken omdat een te strak zittend touw om je nek niet fijn is. Gebruik een slipriem niet bij een pup daar is de nek nog niet sterk genoeg voor.

Een slipriem wordt vaak ingezet bij jachthonden. Doordat ze veel snel worden losgelaten is dit makkelijker. De opening is namelijk erg groot waardoor de lijn heel makkelijk om en af gaat. Dit kost hierdoor erg weinig tijd wat heel handig is tijdens bijvoorbeeld de jacht. Maar ook voor Duitse herder kan dit erg makkelijk zijn als je met hem aan het trainen bent waarvoor je hem vaak vast en los moet maken. Deze lijnen zijn heel licht en heel makkelijk mee te nemen.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *