Een Duitse herder langhaar zwart

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Een Duitse herder langhaar met een vacht van helemaal zwart komt niet vaak voor maar wordt steeds populairder. Er zijn binnen het Duitse herder ras 2 typen namelijk de Duitse herder stokhaar en de Duitse herder langhaar. De langstokhaar wordt in de volksmond ook wel gewoon langhaar genoemd. De stokhaar wordt vaak korthaar benoemd. Binnen deze 2 typen heb je verschillende kleurencombinaties zwart, ijzergrauw, askleurig of eenkleurig met regelmatig bruine of gele tekeningen. In dit artikel gaan we de het hebben over de Zwarte Duitse herder langhaar. Deze prachtige combinatie komt nog dus nog niet heel vaak voor maar zijn populariteit neemt toe.

zwarte Duitse herder

Waar komt een zwart Duitse herder langhaar vandaan?

De Duitse herder komt oorspronkelijk uit Duitsland. De hond was bedoelt om te helpen bij het hoeden van schapen. Er bestond eerst alleen een kortharige Duitse herder maar in de loop der jaren is ook de prachtige Duitse herder langhaar bij gekomen. Het zwarte gen is niet dominant aan de andere kleuren genen. Beide ouders moeten dus het zwarte gen kleur doorgeven aan hun pup zodat de pup ook daadwerkelijk zwarte vacht krijgt. Ze hebben een wollige ondervacht en daarover heen zwarte langstokharen. 

Wat zijn de kenmerken van een Duitse herder met een zwarte vacht?

Hij heeft zwarte waaiers of pluimen aan zijn oren en hals waardoor hij een mooie manen heeft rondom zijn kop. Aan zij poten heeft hij ook lange zwarte haren wat ook wel een broek wordt genoemd. De staart is ook zeer behaard met lange zwarte haren. Het meest opvallende en eigenlijk ook het enige kenmerkend aan een Duitse herder zwart ten opzichte van de zwart/bruine herder is zijn vacht. Het lijkt misschien wel een ander ras dan de Duitse herder maar dat is het niet. Alleen de vacht is helemaal zwart, hierdoor kan het lijken dat het een ander ras is maar dat is het niet. 

De gezondheid van de zwarte Duitse herder langhaar is gelijk aan de andere kleuren van Duitse herders. De kleur van de vacht heeft hier geen invloed op zowel niet positief maar ook niet negatief op de gezondheid van de honden.

Hoe verzorgt je zijn zwarte langhaar vacht?

De zwart vacht van een Duits herder langhaar voelt heerlijk zacht, vaak zachter dan die van een kortharige. Maar omdat het haar langer is dan de kortstok haar kan er sneller en meer vuil aan blijven hangen en zal het ook sneller klitten. Als je hier tijd en aandacht aan besteed hoeft dit helemaal geen probleem te zijn en kan je bij het aaien van je viervoeter genieten van een zachte vacht. Met enige regelmaat zijn vacht kammen en wassen is voldoende omdat in principe hij een zelfreinigende vacht heeft. Te vaak kammen is niet goed omdat je hiermee de huid stimuleert om meer te verharen. 

zwarte Duitse herder pup

Waar moet je verder nog rekening mee houden

Elke hond heeft periodes van rui, zo ook de Duitse herder zwart langhaar. Dat wilt zeggen dat hij zijn vacht verwisseld. Dit gebeurt meeste 2 keer per jaar, bijvoorbeeld van een winter vacht naar een zomervacht. Dit gebeurt bij reuen standaard in het voorjaar en najaar en bij een teefje na haar loopse periode. Het is dan belangrijk om extra te kammen zodat de wintervacht snel heeft losgelaten zodat je hond geen jeuk krijgen. Jeuk kan namelijk erg vervelend zijn en door veelvuldig krabben kan de hond andere ongemakken krijgen zoals hotspot.

De erfelijkheid van langhaar en zwarte vacht bij een Duitse herder

Zowel het kenmerk langhaar als het kenmerk zwarte vacht zijn beide geen dominante genen. Dit houdt in dat beide ouderdieren de genen zwart en langhaar aan de pup moeten doorgeven zodat de duitse herder pup deze uiterlijke kenmerken wilt krijgen zwart langhaar. Hierdoor is het lastiger om een Duitse herder te fokken met deze kenmerken. Doordat dit lastiger is zijn deze honden zeldzamer en vaak ook prijziger.

Wellicht vind je het ook interssant om de voor- en nadelen van een Duitse herder korthaar en een langstokhaar te lezen.

Wil je graag meer informatie over de kenmerken en karaktereigenschappen van de Duitse herder? Lees dan ook het E-boek Handboek voor Duitse herders. Hier staat nog veel meer interessante feiten en tips in!

Ook interessant voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *