Gentle leader voor Duitse herder aanschaffen?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Een Gentle leader kan een goed hulpmiddel zijn om je Duitse herder netjes naast je te leren lopen. Maar wat is nu precies een gentle leader en hoe pas je die toe? Hieronder lees je eerst wat een gentle leader precies is en welke stappen je moet doorlopen om een gentle leader succesvol in te zetten bij het leren netjes volgen.

gentle leader

Wat is een gentle leader

Een gentle leader is een halster die om de neus en hals van de hond gaat. Hierdoor kan je zonder veel kracht de kop van de hond sturen. Dit is iets heel anders dan een muilkorf, de hond kan namelijk nog eten (en bijten) met een gentle leader om. Bij een muilkorf kan de hond niet eten en niet bijten, dat laatste is vaak de reden voor het dragen van een muilkorf bij een hond. De Gentle leader wordt vaak gebruikt bij grote sterke hond zoals dus ook de Duitse herder om het gedrag aan te sturen.

Ook kan een gentle leader ingezet worden bij angstige honden die door een schrikreactie aan de lijn trekken. Als de geschrokken aan een normale lijn trekt kan hij letsel in zijn nek oplopen en niets hebben geleerd van de voorgedane situatie. De gentle leader zorgt ervoor dat als de hond aan de lijn trekt dat de kop naar jou wordt toegedraaid. De geschrokken hond heeft op dat moment dus aandacht voor jou en niet meer voor datgene waar hij voor is geschrokken.

Laat je Duitse herder wennen aan de gentle leader

Als je Duitse herder ongeveer 6 maanden is kan je de gentle leader gaan introduceren, begin hier niet eerder mee. Je hond heeft namelijk de eerste maanden erg veel indrukken te verwerken gehad en je wilt je hond niet overprikkelen en alles rustig opbouwen.

Doe de gentle om bij je Duitse herder en leid hem direct af met wat lekkers en beloon hem uitbundig door te zeggen hoe braaf hij is. Hou de eerste keer kort. Een paar minuten is voldoende en herhaal dit 1 tot 2 keer per dag. Laat de gentle leader steeds een beetje langer om en probeer hem ook af te leiden door met hem te spelen. Doe de gentle leader af als je hond rustig is en niet op een moment dat hij de gentle leader wilt af doen. Je wilt dat de gentle leader iets positiefs is en niet negatief gedrag uitlokt.

Lees hier de Top 5 beste riemen voor een Duitse herder!

Na 1 tot 2 weken de gentle leader pas gebruiken bij het uitlaten

Als je in deze periode je hieraan goed houdt dan is je Duitse herder er na zo een 2 weken aan gewend. Sommige honden zullen zich er eerder bij neerleggen en de wat dominantere Duitse herder zullen deze 2 weken echt nodig hebben om eraan te wennen. Kijk dus goed naar je hond of hij toe is aan de volgende stap.

De volgende stap is het uitlaten met de gentle leader. Hou de eerste uitlaatsessie niet te lang, zo een 15 minuten in totaal is voor de eerste keer met de gentle leader genoeg. Als je merkt dat je hond de gentle leader wilt af doen met zijn voorpoten, probeer hem dan af te leiden door je looptempo te verhogen eventueel met een belonend stemgeluid. Maar houd dat laatste als “redmiddel” en probeer eerst door middel van het looptempo. Leidt je hond niet af door hem iets lekkers te geven, je hond kan dit namelijk verkeerd begrijpen, door dit als een beloning te zien.

De Gentle leader altijd gebruiken bij je Duitse herder

De volgende stap is om de gentle leader bij iedere wandeling of uitlaatsessie te gebruiken, alleen dan went je hond er volledig aan. Je hond zal dit als het nieuwe normaal gaan ervaren. Als je hond de Gentle leader om heeft kan je niet je hond corrigeren met een “rukje” aan de lijn. Dit heeft nadelige effect op de nek van de hond. Is het toch nodig om je hond te corrigeren maak beheerst en kalm korter tot de hond weer aandacht heeft voor jou en zijn ongewenste gedrag is gestopt.

Wellicht vind je het ook interssant om meer over (on) gewenst gedrag bij Duitse herders te lezen in het handboek.

Stoppen met de gentle leader

Dan is een veelvoorkomende vraag, stop je op een gegeven moment met je gentle leader of blijf je hier de rest van zijn leven gebruik van maken? Sommige mensen vinden het fijn om de rest van de hond zijn leven de gentle leader te gebruiken, en dit kan prima. Je hond zal geen nadelige gevolgen hiervan ondervinden.

Alleen moet je je afvragen wat de reden waarom je hond de gentle leader nog moet dragen. Is dat omdat hij anders niet netjes naast je loopt? Of is je hond angstig? Vaak ligt er aan dat gedrag een reden ten grondslag die je het beste kan oplossen zodat je een stabiele Duitse herder krijgt die ook zonder gentle leader netjes naast je kan lopen.

Als je na bijvoorbeeld 2 jaar bent gestopt met gentle leader kan je een tuigje of een halsband kopen. Lees in dit artikel de voor- en nadelen hiervan.

Duitse herder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *