De gezondheid van een Duitse herder

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

De Duitse herder is een erg populair ras en hier lijd de gezondheid onder. Maar is dat nu wel echt zo? Hebben alle Duitse herders heupproblemen of andere gezondheidsproblemen? En wat kan je doen om te voorkomen dat je een Duitse herder koopt met gezondheidsproblemen. En wat kan je doen om gezondheidsproblemen te voorkomen?

Duitse herder

Erfelijkheid en de gezondheid van je Duitse herder

Er zijn een aantal erfelijke aandoeningen die veel voorkomen bij Duitse herders. De bekendste zijn heupdysplasie en elleboog dysplasie. Dit zijn gewrichtsaandoeningen die zorgen voor slijtage aan de gewrichten. Hierdoor wordt het bewegen van deze gewrichten naarmate je Duitse herder ouder wordt pijnlijker. De gewrichtsaandoeningen worden van ouder op pup doorgegeven. Er zijn dan ook strenge eisen waar een hond aan moet voldoen als je hiermee een hond met stamboom wilt fokken. Deze regels staan ook wel op de website van De Raad van Beheer. Deze regels zijn officieel voor honden met een stamboom.

Naast de bekende heup- en elleboogdysplasie komt er een immuunziekte en een oogaandoening ook vrij vaak voor bij Duitse herders. Dit zijn ook erfelijke ziektes en worden dus van ouderdier op pup overgedragen. Als je zeker wilt zijn dat de fokker zich aan de fokreglementen heeft gehouden kan je er voor kiezen om via de rasvereniging een pup te kopen. De rasvereniging doet niet alleen gezondheidstests maar ook gedragstesten en worden regels gesteld aan het welzijn van de moederhond.

Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het uitkiezen van een fokker voor je Duitse herder pup? Lees dat dit artikel.

Wat kan je doen om gezondheid van je Duitse herder goed te houden

De erfelijke ziektes zijn, eenmaal mee belast, niet te voorkomen. Er zijn wel een aantal leefregels waar je aan kunt houden om je Duitse herder zo gezond mogelijk te laten zijn. Zorg er altijd voor dat je hond niet te zwaar is. Een te zware Duitse herder krijgt, net als alle andere levende wezens eerder last van ziektes zoals Diabetes of hart-/vaatziektes. Maar ook de botten van je hond raken door de zwaarte extra belast waardoor de slijtage eerder aantreed. Zorg er dus voor dat je hond netjes op gewicht blijft, door voldoende beweging en afgemeten voeding. Als je merkt dat je hond zwaarder wordt dan moet je hierop inspelen door minder voer te geven. Het is dus zeker niet (altijd) nodig om ander (light variant) voer te geven. Minder voer en geen tussendoortjes geven moet voldoende effect hebben.

Als je meer wilt lezen over welk voer je het beste kunt geven aan je Duitse herder lees dan dit artikel eens. Pas het voer aan op basis van de leeftijd van je Duitse herder.

attributen

In de opgroei fase, dat is van 0-2 jaar, is het belangrijk om de botten van je Duitse herder niet “verkeerd” te belasten. Wat verstaan we onder verkeerd, dat is onverwachte bewegingen. Die krijgt je Duitse herder bijvoorbeeld door achter een bal aan te rennen en zich in allerlei bochten moet manoeuvreren om de (stuiterende) bal te pakken. Vaak gaat dit met hoge snelheid en uitglijdende bewegingen. Dit is erg grappig om te zien en je Duitse herder vindt dit FANTASTISCH om te doen maar de pottenstructuur van een jonge hond is nog niet volgroeit waardoor dit alleen maar schade brengt aan de botten structuur. Kies liever voor andere spelletjes zoals aan een flostouw trekken of gooi een bal in het water.

Een gladde vloer is voor een Duitse herder niet goed voor zijn botten. Het continu corrigeren en uitglijden van poten zorgt voor schade/slijtage aan zijn botten. Mocht je toch een gladde vloer hebben in huis, geen nood! Een kleedje is dan erg fijn in huis voor je hond of zorg ervoor dat je hond rustig huis rond beweegt en buiten speelt.

De geestelijke gezondheid

Nu we de lichamelijke gezondheid van je Duitse herder uitgebreid hebben bekeken is het ook belangrijk om de geestelijke gezondheid van je Duitse herder onder de loep te nemen. Dit is vaak een onderschat onderdeel van de gezondheid, maar zeker zo belangrijk. Dit begint al bij het kiezen van je Duitse herder pup. Duitse herder vereniging heeft hiervoor een gedragsanalyse niet voor niets in het leven geroepen. De ouderdieren (de honden waarmee wordt gefokt) moeten een gedragstest doorstaan. Als je niet via een vereniging een Duitse herder pup koopt let dan goed op het gedrag van de ouderdieren van je pup.

Als je een Duitse herder hebt of een pup krijgt dan is het ook belangrijk om de geestelijke gezondheid goed te houden. Zorg voor voldoenden lichamelijke beweging, dit zorgt voor de ontspanning van je hond. Maar zorg ook voor geestelijke uitdaging voor je hond. Duitse herders zijn namelijk erg intelligent en worden graag uitgedaagd. Als je een evenwichtige hond wilt dan is het belangrijk te voldoen aan deze behoeftes.

Soms sluipen er toch (kleine) gedragsproblemen in bij je Duitse herder, ben je benieuwd hoe je dit kan voorkomen of hoe je dit het beste kan oplossen lees dan het e-book Handboek voor Duitse herders. Dit boek krijg je direct in je mailbox en geeft je handvaten hoe je bepaald gedrag het beste kan aanpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *