Heeft je Duitse herder last van een hotspot?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Het gebeurt met enige regelmatig dat een Duitse herder een hotspot krijgt. Zeker met warmer weer komt dit regelmatig voor. Maar hoe ontstaat hotspot en wat kan je er het beste aan doen? Lees hier verder voor der antwoorden.

duitse herder in huis

Oorzaken van hotspot bij een Duitse herder

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van hotspot. Een veel voorkomende oorzaak is vlooien- of tekenbeten. Je hond kan hier hypergevoelig op reageren waardoor de huid gaat irriteren en jeuken. Maar andere parasieten zoals mijten kunnen erge jeuk veroorzaken. Mijten ontstaan eerder bij Duitse herder met langhaar waarvan de haren veel in de klit zitten. Hierdoor kunnen de mijten zich nestelen in een broeierige vochtige omgeving.

Door de jeuk zal je hond veel gaan krabben en likken zelfs tot bloedens aan toe soms. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd en zal dit gaan ontsteken, deze ontsteking zorgt ook weer voor jeuk waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Behandeling van hotspot

Als je hebt vastgesteld dat je Duits herder hotspot heeft dan kan je het beste zo snel mogelijk beginnen met behandelen. Je kan naar je dierenarts gaan maar dat kan best duur zijn als je geen dierenverzekering hebt afgesloten voor je Duitse herder. Overweeg je een dierenverzekering bereken dan hier je maandpremie, je kan dan een deel of zelfs helemaal je behandeling vergoed krijgen.

Je kan ook zelf je hond behandelen tegen hotspot. Scheer dan eerst de haren rondom de hotspot weg. Start daarna de behandeling met speciaal geneesmiddel om op de hotspot te doen. Zorg ervoor dat je hond gedurende behandelingsperiode niet bij de te behandelen plek kan door hem een kap om te doen waardoor hij niet kan bijten of likken aan de plek.

Als je zelf behandeld en dit slaat onvoldoende aan (het ziet er na een week niet veel beter uit) dan is het alsnog verstandig om dan naar de dierenarts te gaan waarschijnlijk heeft je hond een antibioticum nodig en een geneesmiddel om de ontsteking tegen te gaan. Deze zijn niet vrij verkrijgbaar en kan je dus alleen op recept van je dierenarts krijgen. Blijf dus niet zelf lang aanmodderen want een ontstoken huid kan een infectie oplopen die gevaarlijk kan zijn voor je hond.

vacht Duitse  herder

Vind je het interessant om meer te weten over een goede vachtverzorging bij een Duitse herder korthaar? Lees dan hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *