Help, mijn Duitse herder blaft naar andere honden!

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Duits herders zijn over het algemeen gehoorzame lieve honden maar soms sluipt er ongewenst gedrag er toch in, blaffen naar andere honden. Erg vervelend natuurlijk elke keer als er een hond langsloopt gaat je Duitse herder te keer maar waarom doet hij dat? En kan je ervoor zorgen dat het stopt? Ja, dat kan lees hier verder om zien hoe je dat kan aanpakken en wat de mogelijke oorzaken zijn.

Duitse herder blaft naar andere honden vanaf het erf

Duitse herder achter hek

Een Duitse herder is erf vast dat wil zeggen dat een Duitse herder graag op het erf blijft en niet de neiging heeft om weg te lopen of op verkenningstocht uit te gaan. Hij ziet het erf als zijn domein. Zijn domein moet in zijn ogen beschermd worden tegen onbekende. Hier komt zijn waakse karaktereigenschap naar boven. Hij zal dus aankomen lopende honden zien als een bedreiging op zijn domein. Om te laten zien dat hij niet gediend is van “indringers” zal hij gaan blaffen om ” de indringer” weg te jagen. Vervolgend loopt de hond verder waarop jouw Duitse herder er vanuit gaat dat hij met succes de indringer heeft verjaagd. Je kan je voorstellen dat als hij dit succes meerdere malen per dag haalt hij steeds makkelijker en sneller zal blaffen naar indringers.

Je kan dit blaffen als vervelend ervaren, zorg er dan voor dat je hond geen zicht heeft op de looproute vanaf het erf. Als hij geen indringers ziet heeft hij ook niet de neiging om het erf te beschermen. Wat ook kan helpen is dat je hond voldoende afleiding heeft zodat zijn focus niet op het beschermen van het erf ligt. Zodra je dit gedrag bemerkt en je wilt dit niet zorg dan dat je snel actie onderneemt zodat hij niet te veel “successen” ervaart.

Blaffen naar anderen honden bij het uitlaten

Duitse herder blaft

Sommige Duitse herder (en ook andere hondenrassen) blaffen naar andere honden bij het uitlaten. Dit kan als erg hinderlijk zijn bij een wandeling met je hond. Je raakt gestrest en gespannen bij het uitlaten van je Duitse herder en gaat zo veel mogelijk andere honden uit de weg. Je bent continu aan het opletten waar je naar toe kan lopen met je hond en of er niet een andere hond aan komt. Duitse herders zijn erg gericht op hun baas en zullen je spanning feilloos aanvoelen. Hij voelt je spanning en stress en zal er vanuit gaan dat er gevaar zit aan te aankomen. Zodra hij “het gevaar” (een ander hond) spot zal hij dan ook alles doen om je te beschermen en flink gaan blaffen naar de tegenpartij.

Het blaffen naar andere honden bij het uitlaten is erg hinderlijk, je kan het beste zo rustig mogelijk blijven. Probeer de kalmte in jezelf te vinden en dit uit te stralen naar je hond. Jouw kalme uitstraling zal hem ook kalmeren, er dreigt geen gevaar alles is relaxt. Blijft ook rustig als er een hond aankomt en ga dit niet uit de weg. Leidt je Duitse herder af met een balletje of speeltje bij het passeren. Beloon dan goed gedrag met wat lekkers. Herhaal dit zo vaak mogelijk zodat dit een nieuwe gewoonte wordt. voor meer opvoedtips lees dan het e-boek Duitse herders.

Een andere reden dat je Duitse herder blaft naar andere honden is dat je hond angstig is. Als je dit vermoed dan is het goed om dit e-boek voor Duitse herders te lezen of naar een professional te gaan. Een angstige hond heeft vaak specifieke hulp nodig die je heel zorgvuldig moet uitvoeren en begeleiden.

Andere mensen lazen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *