Help! Mijn Duitse herder eet poep!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

herder met poep

Waarom eet je Duitse herder soms poep. En dan niet zijn eigen poep maar van katten of mensen lijken dan favoriet. Vreselijk smerig!! Maar waarom eet je Duitse herder dan poep? En is het (naast dat het ontzettend smerig is) erg dat je Duitse herder poep eet?

De Duitse herder moederhond eet poep

Als een Duitse herder teefje puppies heeft gekregen dan zitten ze samen in een werpbak. Dat is meestal een grote houten kist waar de moederhond en de puppies de eerste periode in verblijven. De puppies poepen en plassen dan in deze werpkist, om de omgeving schoon te houden eet de moederhond de poep van de puppies op. Dit is heel normaal en het is voor de opgroeiende puppy’s goed om in een schone omgeving op te groeien. Hiermee voorkom je ziektes of wormen.

Als een pup opgroeit in een omgeving waar geen prikkels zijn en waar de omgeving niet wordt schoongemaakt van uitwerpselen dan kan dit er juist voor gaan zorgen dat ze poep gaan eten.

De juiste voedingsstoffen voor je Duitse herder

Een oorzaak kan ook zijn dat je Duitse herder niet alle voedingsstoffen binnen krijgt die hij nodig heeft. Hij probeert dit dan (onbewust) te compenseren door het eten van poep. Vooral op jonge leeftijd is het belangrijk dat de opgroeiende hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Kijk dus goed op de verpakking van het voer. Als je niet zeker weet wat er precies in de voeding moet zitten lees dan onze top 3 beste puppy brokken.

brokken

Is de eetlust is sterk toegenomen?

Het kan ook gebeuren dat een hond meer eten wilt dan dat hij krijgt. Hij heeft een extreem hongergevoel. Door dit hongergevoel eet hij bijna alles wat hij tegenkomt dus ook poep. Dat extreme honger gevoel kan komen doordat hij moet afvallen. Als hij minder eten krijgt dan hij gewend is kan hij erge honger ervaren. Je kan dit honger gevoel te onderdrukken door hem dieetvoeding te geven. Hij kan dan nog dezelfde hoeveelheid eten maar hier zit minder vetten in waardoor hij minder dik wordt.

Na castratie van een teefje of reu kan ook de eetlust (tijdelijk) sterk toenemen. Probeer je hond niet extra eten te geven maar probeer met afleiding deze periode goed door te komen. Koop een leuk nieuw speeltje voor hem! De eetlust kan ook door een ziekte of door bepaalde medicatie zijn toegenomen. Als je dus niet de oorzaak van de toegenomen eetlust kan verklaren ga dan altijd even langs de dierenarts.

Je Duitse herder vindt de poep lekker..

Soms vindt je Duitse herder de poep “gewoon” lekker om op te eten. Dit is voor ons mensen ontzettend moeilijk voor te stellen. Hoe je poep nu lekker vinden? Maar (helaas) geldt dit wel voor honden en de ontlasting van een bepaalde diersoort zoals kattenpoep of ganzenpoep. Er is dan geen specifieke aanwijsbare oorzaak.

Kan je een Duitse herder afleren om poep te eten?

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de oorzaak is dat je Duitse herder poep eet. Maar ongeacht de oorzaak kan je wel een paar dingen doen. Als hij lekker los aan het rennen is dan is het slim om een speeltje, zoals een balletje of iets anders mee te nemen. Zodra je ziet dat hij poep heeft gespot om op te eten, daag hem dan uit met het balletje. Kijk wel uit dat hij na het halen van het balletje niet alsnog naar de poep toeloopt om dit op te eten. Loopt dus al spelend een andere kant op. Je moet dus altijd heel alert zijn als je met je Duitse herder gaat wandelen en je hond loopt los. Dit afleiden moet je dus altijd doen, hij leert hiermee niet het gedrag af.

Omdat je zelf geen invloed hebt op de eerste weken van je pup is het wel belangrijk bij de fokker te kijken hoe schoon het nest is van de teef en de puppies. Is dit netjes en schoon of ligt er veel poep. Als er veel poep ligt dan kan je beter naar een andere fokker gaan. De kans is dan groot dat jouw Duitse herder pup dan ook poep gaat eten als hij volwassen is.

Kan je voorkomen dat je Duitse herder poep eet?

Als eerste is de juiste voeding erg belangrijk. In de voeding moeten alle voedingsstoffen zitten die je hond of opgroeiende hond nodig heeft. Een opgroeiende hond heeft andere voedingsstoffen nodig dan een volwassen hond en een senior heeft weer andere voedingsstoffen nodig. Ook hebben niet alle hondenbrokken de juiste voedingstoffen, kijk dus altijd goed op de verpakking van de hond. Kijk goed hoeveel eiwitten, mineralen en vitamines erin zitten.

De 5 beste hondenbrokken voor je Duitse herder van 2022!

Is het gevaarlijk als je Duitse herder poep eet?

Als je Duitse herder toch een keer poep eet dan zit daar wel een risico aan. Er kunnen verschillende bacteriën of parasieten binnen. Ook kunnen er wormen in de ontlasting zitten. Hiervan kan je Duitse herder echt ziek van worden. Als hij dus poep heeft gegeten en hij is in de dagen daarna niet helemaal zichzelf is het goed om even langs de dierenarts te gaan.

De poep kan ook medicijnresten bevatten. Deze medicijnen kunnen voor bijvoorbeeld de mens niet schadelijk zijn maar voor dier wel.

Aan het eten van poep kleven verschillende risico’s. Doordat je hond de ontlasting van een ander dier opeet, krijgt hij stoffen binnen die het andere dier heeft uitgescheiden. Als dit dier bepaalde medicijnen toegediend heeft gekregen, kan het zijn dat jouw hond hiervan onverteerde delen binnenkrijgt. Ook is de kans groot dat je hond op deze manier wormen, parasieten of bacteriën binnen krijgt.

Ook interessant voor jou?!

2 reacties op “Help! Mijn Duitse herder eet poep!

  1. Onze pup van bijna 6 maanden blijft bijten in armen en benen en het lijkt een zeer gerichte aanval. Time outs of aanbieden van botten helpt niet.

    Hoe verder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *