Het gebit van een Duitse herder

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
gebit Duitse herder

Het gebit van een Duitse herder is een belangrijk onderdeel voor de gezondheid van je hond. Je zal hier met regelmaat aandacht aan moeten besteden. Duitse herders hebben van nature de aanleg om te bijten op spullen. Ze hebben enorm sterke kaken en zijn daardoor zeer geliefd hondenras bij de politie. Dit sterke gebit heeft regelmatig verzorging nodig om het gezond en sterk te houden.

Wanneer wisselt het melkgebit naar een volwassen gebit?

Het wisselen van de tanden van een melk gebit naar een volwassen gebit gaat in fases. Als eerste zullen de snijtanden worden gewisseld. Dit zijn de tanden vooraan. Dat gebeurt als de pup tussen de 3 en 5 maanden oud is. Daarna volgen de hoektanden als hij tussen de 5 en 6 maanden is. De voorkiezen kan je verwachten als hij tussen de 4 en 6 maanden is en de grote kiezen komen door tussen de 4 en 7 maanden. Meestal worden de tanden doorgeslikt tijdens het eten. Je zal dus niet opeens een losse tand ergens in huis gaan vinden. 

Als je pup tanden aan het wisselen is dan zal hij overal op willen kauwen. De nieuwe tanden geven namelijk jeuk aan zijn gebit die hij wil ontlasten. Zorg er dus voor dat hij speelgoed heeft waar hij op kan en mag kauwen in deze periode. Of koop een bot waarop hij kan kauwen.

Hoe verzorg je het gebit van een Duitse herder?

Het verzorgen van het gebit bestaat voornamelijk uit het weghalen van tandsteen en tandplak. Net als mensen krijgen ook honden tandplak wat uiteindelijk ook tandsteen kan worden. Er zijn verschillende manieren om tandplak te verwijderen.

 • Je kan het gebit regelmatig poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta. (leer dit wel van jongs af aan aan.)
 • Je kan dentasticks geven
 • Mondwater
 • Kluifjes

Welke gebit problemen kunnen er ontstaan bij je Duitse herder?

Bij een slechte of geen verzorging van het gebit kunnen er een aantal problemen ontstaan. We hebben hier de meest voorkomende gebitproblemen op een rij gezet.

Tandplak/tandsteen

Tandplak is een zachte vaak gele kleverige laag op de tanden en kiezen van de hond. Het is een combinatie van voedselresten, bacteriën en speeksel. Het tandplak gaat voornamelijk langs de bovenkant tegen het tandvlees zitten. Als het tandplak langer blijft zitten dan verkalkt het tandplak en wordt het tandsteen. Tandsteen is harde en ruwe, gelige tot bruine laag op de tanden en kiezen. Tandsteen kan je niet zelf wegpoetsen maar moet worden weggehaald tijdens een gebitsreiniging door bijvoorbeeld uw dierenarts. Tandplak kan je wel zelf weghalen door een Dentastick of door het gebit te poetsen.

Ontstoken tandvlees

Tandplak en tandsteen lijken misschien onschuldig voor je Duitse herder maar door de bacteriën die het tandplak bevat kan dit wel leiden tot ontstekingen. Vaak begint de ontsteking aan het tandvlees. Het tandvlees trekt zich terug waardoor er meer tand/tandwortel zichtbaarder wordt. Het tandvlees is niet meer mooi roze maar wordt meer rood. Het tandvlees kan zelf gaan bloeden. Daarnaast kan je Duitse herder meer uit zijn bek gaan stinken.

Rottende tanden

Als je niks aan de ontsteking doet dan kan er ruimte ontstaan tussen de tanden en het tandvlees dat opgetrokken is. Hierdoor kan er in de tussenruimte bacteriën gaan zitten. Dan kunnen de tanden zelfs zo worden aangetast dat ze gaan rotten. Als de tanden gaan rotten kunnen ze los gaan zitten en zelfs eruit vallen. Dat wil je natuurlijk zeker vermijden! Als een tand rot is dan kan die het beste door de dierenarts laten verwijden want de bacteriën kunnen ook in de bloedbaan komen wat gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld hart- of nierproblemen. Rottende tanden moeten zo snel mogelijk worden getrokken

Zit gebitsreiniging in je verzekeringspakket?

Bij de meeste dieren verrekeningen zit het reinigen van het gebit van je Duitse herder niet standaard in het pakket. Vaak kan je dit als extra optie meeverzekeren. Bijvoorbeeld bij Dierenverzekering.nl is voor 4,04 euro per maand het gebit van je hond meeverzekerd.

Hoe weet je of je Duitse herder last heeft van zijn gebit?

Hoe weet je nu of jouw Duitse herder last heeft van zijn gebit? Er zijn een paar tekenen waar je op kunt letten.

 • Gele/bruine aanslag op de tanden
 • Slechte adem
 • Rood tandvlees
 • Slecht eten/niet eten
 • Veel kwijlen
 • Aan 1 kant kauwen
 • Chagrijnig /agressief

Ook interessant voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *