Het karakter van een Duitse herder korthaar.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Wat is het karakter van een Duitse herder korthaar, ook wel een Duitse herder stokhaar genoemd. Zijn er karakter verschillen tussen de korthaar en de Langhaar? En zo ja wat zijn die dan? Hieronder lees je de kenmerken van een Duitse herder korthaar kort uitgelegd.

Duitse herder

Karakter eigenschappen beschermend en waaks bij Duitse herder korthaar

Over het algemeen zijn de Duitse herder korthaar erfvast, dat wil zeggen dat ze rondom het huis (erf) blijven. Ze hebben niet de neiging om weg te gaan. De Duitse herder korthaar zijn heel erg beschermend en beschouwen het erf als hun eigendom en dat eigendom dient beschermd te worden tegen alle indringers. Dit is een karakter eigenschap bij Duitse herder korthaar die in hun DNS zitten. Net als gezinsleden, je Duitse herder korthaar wilt ook elk gezinslid beschermen tegen gevaar van buitenaf (onbekende mensen). Hieruit ontstaat waaks gedrag. Je hond gaat blaffen zodra er een bezoeker op het erf komt. Als de bezoeker eenmaal het vertrouwen van de hond heeft gewonnen zal dit voortaan geen probleem meer zijn.

Beschermend en waaks komt voornamelijk dus door de drang om baas en zijn/haar omgeving te beschermen! Dit is dus positieve eigenschap die begeleid moet worden om er zo voor te zorgen dat hierdoor geen ongewenst gedrag ontstaat.

Karakter eigenschappen moedig en felheid bij Duitse herder korthaar

Duitse herder bij het leger

Duitse herders korthaar worden vaak voor werk ingezet zoals politiewerk of reddingswerk en hebben hier is hun karakter op aangepast. Om dit werk goed te kunnen doen is het nodig dat de honden moedig en fel zijn. Hierdoor wordt deze karakter eigenschappen bij het fokken serieus genomen en gewaarborgd bij de Duitse herder korthaar. Duitse herders langstokhaar worden minder vaak ingezet voor werk en worden meer op hun uitstraling van hun vacht geselecteerd. Hierdoor zijn de karaktereigenschappen moedig en felheid minder aanwezig bij de langstokhaar dan bij de stokhaar.

Karakter eigenschappen loyaal en onvoorwaardelijk trouw bij Duitse herder korthaar

De onvoorwaardelijk trouw en loyaliteit is enorm groot bij een Duitse herder korthaar. Hij werkt graag voor en met zijn baas en zal er alles aan doen om zijn baas tevreden te stellen. Omdat de Duitse herder stokhaar vaak voor werkgelegenheden worden ingezet wordt ook deze karaktereigenschap als belangrijk geacht bij het fokken van Duitse herders korthaar.

Karakter eigenschap aanhankelijk bij Duitse herder korthaar

Naast de wat fellere karaktereigenschappen zijn de Duitse herders korthaar ook erg aanhankelijk. Ze willen niets liever dan de hele dag zo dicht mogelijk bij hun baas zijn. Teefjes hebben dit in nog sterkere mate dan reuen. Reuen zijn wat meer op zichzelf gericht en over het algemeen wat zelfstandiger, dit kan ook zeker voordelen hebben als je werk verricht met je hond waarbij zelfstandigheid van de hond gewenst is. De aanhankelijkheid van een Duitse herder korthaar maakt dat deze honden erg aangenaam gezelschap zijn, ook als je geen politiewerk of speurwerk met je hond verricht. Ze richten zich voornamelijk op 1 baas en zullen in bijzijn van de baas minder snel opdrachten uitvoeren voor andere gezinsleden/familieleden. Ze richten ze echt op 1 leider (baas) bij wie ze willen zijn en waar ze graag bij willen zijn.

Aangeleerde karakter eigenschappen van Duitse herder korthaar

Geen één Duitse herder korthaar heeft hetzelfde karakter, ze zijn natuurlijk levende wezens die ieder een eigen karakter heeft. Bovengenoemde eigenschappen zitten in de genen gefokt door de Duitse herder korthaar fokkers. De aangeboren karaktereigenschappen kan je door middel van training vaak meer of minder tot uitdrukking laten komen in het dagelijks leven. Naast de aangeboren karaktereigenschappen zijn er ook nog (vaak veel) aangeleerde karaktereigenschappen. Sommige eigenschappen wenselijk en ook sommige minder wenselijk of zelfs ongewenst gedrag

Onbewust zorg je ervoor dat dit gedrag tot stand komt of ontstaat, hoeveel je ook van je Duitse herder korthaar houdt. Het ombuigen van dit ongewenste gedrag vergt ten eerste inzicht in waar je de fout in gaat. Pas daarna kan je kijken hoe je dit gedrag het beste kan aanpakken. Het eventueel werken met een clicker en lange lijn zijn hulpmiddelen om gewenst gedrag in te trainen. Daarnaast is het goed om je in te lezen hoe je gewenst gedrag aanleert. Ook als je hond geen ongewenst gedrag vertoont is het ook belangrijk om te weten hoe dit gedrag ontstaat zodat je dit kunt voorkomen.

Misschien vind je het ook interessant om te lezen over De kenmerken van De Duitse herder in het algemeen.

Wil je ook een goed opgevoede Duitse herder korthaar zonder gedrag problemen?

Lees dan dit e-boek over het gedrag en opvoeding van Duitse herders

Ja, ik wil het e-boek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *