Je wilt er liever niet aan denken.. teken en vlooien. Krijg jij ook al kriebel bij de gedachten, niet gek hoor want de meeste mensen denken er liever niet aan. Maar toch is het belangrijk om eraan te denken want hoe kan je het beste teken en vlooien bij je Duitse herder voorkomen? En wat kan je doen als je hond toch een teek heeft opgelopen of vlooien heeft?
Wat zijn teken?
Wat zijn teken nu eigenlijk en waarom gaan ze op je hond zitten? Teken zijn spinachtige insecten die overal in Nederland en België voorkomen. Ze leven het liefst in hoog gras, dode bladeren, struiken, duinen en heide. Ze zijn bruin met zwart gekleurd en kunnen niet springen en vliegen. Ze kruipen van plek naar plek op zoek naar de volgende gastheer. Door hun superkleine lijf van 3 tot 4 millimeter voel je ze met hun 6 pootjes niet over je lichaam lopen. Ze zoeken een gastheer om zich in vast te bijten. Dit doen ze door op een tak of blad te gaan zitten en te wachten tot er een gastheer voorbij loopt. Zodra er “geschikte kandidaat” voorbij loopt haakt hij zijn pootjes vast een de gastheer.
Ze wandelen dan rustig naar wat zij een geschikt plekje vinden het liefst warme plekken zoals lies, nek of oksel van je hond. Nadat ze zich hebben vastgebeten zuigen ze een aantal dagen lang bloed uit je Duitse herder. Dit gaat heel langzaam en van 1 teek is dit zo weinig dat dit geen effect heeft op je herder, dit is anders als hij heel veel teken op zich heeft dan heeft dit wel degelijk effect op je Duitse herder. Hij zal dan moe en sloom worden. De teek zuigt zijn achterlijf vol met bloed tot hij wel 11 mm groot wordt. Daarna laat hij je hond weer los.
Hoe voorkom je een tekenbeet?
Naast dat het hebben van veel teken energie uit je Duitse herder zuigen is er groter probleem met tekenbeten. En dat is de ziekte van Lyme. Maar liefst 50% van alle teken dragen namelijk de besmettelijke ziekte van Lyme met zich mee. Bij een beet van een teek kan je hond met deze ziekte worden besmet. Als je een teek binnen een paar uur van je Duitse herder al hebt verwijderd dan is de ziekte zeer waarschijnlijk nog niet overgedragen. Hier geldt dus hoe sneller je erbij bent hoe beter! Mocht de ziekte toch zijn overgedragen dan kan je Duitse herder symptomen krijgen als gewrichtspijn, sloom, koorts, geen eetlust meer en uitdroging. Een dierenarts kan vaststellen of je hond de ziekte van Lyme heeft.
Zodra de dierenarts de ziekte van Lyme in een vroeg stadium heeft vastgesteld kan hij de ziekte vaak nog goed behandelen door antibiotica te geven. Maar liever voorkom je een tekenbeet. Omdat teken eigenlijk overal te vinden zijn is het onmogelijk ze bij je hond te vermijden. Je kan alleen voorkomen dat ze zich in je hond willen vastbijten. Er zijn verschillende middelen op de markt om je hond te beschermen tegen teken.
- Vectra 3D
2. Bayer Advantix
3. Seresto Vlooien en Tekenband
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die overal kunnen voorkomen, ze horen bij de gevleugelde insecten. Ze hebben alleen geen vleugel maar kunnen wel enorm goed springen. Ze springen dan op hun gastheer of naar hun nieuwe gastheer. Ze zijn 1 tot 2 mm groot en roodbruin van kleur. Door hun snelheid en doordat ze zo klein zijn zien we ze niet met het blote oog op je hond zitten. Ze leven van het bloed dat ze zuigen uit hun gastheer. Ze leven ongeveer 7-14 als vlo en in die dagen legt een vrouwtje 30-40 eitjes per dag. Die legt ze voornamelijk op de grond in bijvoorbeeld je tapijt. De voorplanting gaat dus enorm snel.
Doordat je vlooien niet met je blote oog kan zien bij je Duitse herder kan je aan een paar symptomen zien of hij last ervan heeft. Vlooien bijten in hun gastheer om vervolgens bloed te kunnen drinken. Deze beten geven een ontzettende jeuk bij je hond. Dus heeft je Duitse herder erg veel last van jeuk kijk dan of hij last heeft van vlooien. Je kan bijvoorbeeld met vochtig keukenpapier over zijn vacht gaan om te zien of de zwarte korreltje rood worden. Ze weet je dat de zwarte korreltjes opgedroogd bloed was en dat je hond last heeft van vlooien.
Hoe voorkom je vlooien?
De jeuk die vlooien veroorzaken is niet alleen erg vervelend zijn voor je Duitse herder, dit is ook erg schadelijk. Ze kunnen hierdoor last krijgen van verschillende huidirritaties zoals hotspot. Sommige honden zijn allergisch voor vlooien, de huid zal dan erg geïrriteerd en gezwollen worden na vlooienbeten. Het is dan verstandig om langs de dierenarts te gaan.
Je kan je hond vaak met dezelfde middelen als tegen teken je hond beschermen tegen vlooien. De vlooien eitje blijven alleen wel in je tapijt of ander meubilair, dit moet je goed stofzuigen en de stofzuigerzakken weggooien zodat niet de cyclus opnieuw kan beginnen. Vlooien en teken zijn dus erg vervelend voor je Duitse herder. Blijf goed alert en behandel hem op tijd zodat je teken en vlooien kan voorkomen!
Vlooien en teken bij je Duitse herder?
Mocht je Duitse herder nu toch vlooien of teken hebben, onderneem dan direct actie. Om dit te kunnen doen is het verstandig om alle spullen vooraf in huis te hebben, zodat je dan niet opeens nog moet gaan onderzoeken welk middel je nodig hebt en welke het beste is.
Door de dikke korte vacht bij een Duitse herder korthaar zijn teken in het begindagen (nog niet volgezogen met bloed) nog moeilijk te zien. Controleer je hond altijd wel na een lange wandeling in het bos of op de heide. Het kan zomaar zijn dat de teek nog een geschikte plek zoekt en zich nog niet heeft vastgebeten hierdoor kan je de teek gemakkelijk van je hond afhalen. Zodra de teek zich al wat meer heeft volgezogen zal hij voor het oog ook zichtbaar worden. Verwijder deze direct zodra je hem ziet.
Bij een Duitse herder langhaar is het nog moeilijker te zien. Door de lange haren is het onmogelijk om een beestje van 3 mm te vinden. Zodra de teek zich heeft volgezogen kan het zijn dat je hem ziet ziet maar meestal vindt je de teek door het aaien van de hond. Hierdoor bemerk je opeens een plekje wat een teek blijkt te zijn. Verwijder deze dan ook direct zodra je hem opmerkt.