Hoe moet je een Duitse herder opvoeden?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Hoe begin je aan het opvoeden van een Duitse herder? Als je geen zin hebt om veel aandacht en tijd te stoppen in je hond dan kan je beter GEEN Duitse herder nemen. Ondanks dat de Duitse herder intelligent is en graag met je werkt en zal ook het opvoeden van een Duitse herder veel tijd en energie kosten. Maar eenmaal goed opgevoed zal je uiteindelijk een lieve en gehoorzame hond opleveren In het e-handboek voor Duitse herder lees je hier nog meer over. Een Duitse herder is goed te trainen en de kortharige zijn hierdoor een geliefd rassoort bij de politie en speurwerk. Een hond die dus graag veel werkt en niet graag thuis op een kleedje ligt. Lees hier de 3 Do’s en de 3 Don’t bij het opvoeden van een Duitse Herder en een lees welke basis items je nodig hebt als je begint met opvoeden van de Duitse herder.

Wellicht vind je het ook interessant om meer te lezen over de Duitse herder pup.

Handboek Duitse herders

Heeft de Duitse herder een moeilijk karakter om op te voeden?

Een vraag die mensen zich vaak afvragen is of een Duitse herder moeilijk is om op te voeden. Het antwoordt daarop is “Nee” zolang je maar weet wat je doet. Een hond kost nu eenmaal veel tijd, niet alleen bij het opvoeden maar ook daarna zullen zij de nodige aandacht nodig hebben. Dus als je geen tijd hebt om hem regelmatig lang met hem te wandelen of te trainen dan kan je beter GEEN Duitse herder nemen en kan je beter een andere ras kiezen. Daarnaast is een Duitse herder is te intelligent om zomaar als baasje wat “te doen”. Ze hebben namelijk van nature een vrij dominant en zelfverzekerd karakter waardoor ze niet aarzelen om de leiding van je over te nemen. Hij zal zo door hebben als je twijfelt of niet consequent bent.

Maar daarnaast zijn ze erg aanhankelijk en baas gericht. Ze willen graag hard werken voor hun baas. Hij wordt graag lichamelijk en mentaal uitgedaagd, doe hier je voordeel mee en train met je Duitse herder. Niet alleen raakt hij zo zijn energie kwijt, jullie band zal hierdoor hechter worden. En hij leert nieuwe dingen waardoor hij weer meer kan/weet. Doordat hij meer weet en kan is hij ook in staat om beter te luisteren omdat hij je beter begrijpt. Een Duitse herder is dus echt geschikt voor iemand die tijd en energie wilt stoppen in zijn hond, zodat ze er een lieve en gehoorzame hond voor terug krijgen.

Hoe kan je het beste een Duitse herder opvoeden?

Het opvoeden van een Duitse herder begint met het geven van structuur en duidelijkheid. Als je net een Duitse herder (pup) in huis hebt dan is het geven van structuur een van de belangrijkste prioriteiten. Hierdoor weet je hond precies waar hij aan toe is en wat er van hem wordt verwacht. Structuur zal je helpen met opvoeden van je Duitse herder. Doordat ze weten wat er gaat komen worden ze zelfverzekerder en deze zelfverzekerdheid zorgt er weer voor dat ze veel minder snel angsten en fobieën ontwikkelen. Een niet zelfverzekerde hond zal hierdoor eerder ongewenst / probleem gedrag vertonen.

Het is dus cruciaal dat je van te voren bepaald hoe deze structuur eruit komt te zien! Want wat je erin stopt krijg je terug. Bepaal wanneer je hem op de dag en avond uitlaat. Maar bepaal ook kleine structuurmomenten zoals altijd eerst zelf door de deur gaan, een leider gaat namelijk altijd eerst. Of je hond laten eten nadat je zelf hebt gegeten. Ook is het goed om hem even te laten wachten als je het eten voor hem neerzet, al is het maar een paar seconden. Het gaat erom dat jij bepaald wanneer hij gaat eten.

De juiste structuur is dus erg belangrijk, ga niet zomaar “iets” doen maar bedenk van te voren wat je ermee wilt bereiken. Er zijn veel mensen die het allerbeste met hun viervoeter voor hebben maar waarbij het opvoeden van een Duitse herder helemaal mislukt. Ze gaan probleemgedrag vertonen waar het baasje geen raad mee weet. Dit is voor de eigenaar vervelend maar ook zeker voor de hond. 9 van de 10 keer ontstaat probleemgedrag door onzekerheid van de hond. Er is niet voldoende en op de juiste manier structuur gegeven aan de dag van de Duitse herder. Zorg er dus voor dat je dit voorkomt en geef je Duitse herder de juiste structuur die jullie verdienen! Niet helemaal zeker hoe je die structuur moet geven? Geen nood! In het Handboek De perfecte Duitse herder geeft je voldoende handvaten om je Duitse herder om te vormen naar de voor jouw “Perfecte Duitse herder”.

De beginselen van het opvoeden van een Duitse herder hebben we samengevat is de 3 do’s, dus wat je vooral WEL moet doen. En de 3 don’ts, wat je zeker NIET moet doen bij het opvoeden van een Duitse herder.

De 3 Do’s bij opvoeden

  1. Wees consequent. Dit lijkt misschien erg makkelijk maar is vaak een van de moeilijkste dingen om in de praktijk uit te voeren. Dagelijks consequent blijven zal uiteindelijk een stabiele hond opleveren die weet wat hij wel en niet mag. Als hij niet mag trekken aan de lijn dan mag hij dat dus NOOIT ook niet als je een moe bent of aan het bellen bent.
  2. Wees duidelijk. Bepaal van te voren wat jouw regels zijn en wat je wel en niet wilt. Een Duitse Herder is zoals eerder gezegd erg intelligent en zal enige twijfel bij zijn baas direct merken. De herder ziet het baasje als roedel leider en een roedel leider die twijfelt is onzeker. Een onzekere roedel leider geeft onzekere honden.
  3. Onderneem activiteiten of trainingen. Een Duitse herder werkt graag (samen) met zijn baas. Omdat een herder graag mentaal en lichamelijk wordt uitgedaagd maar ook om de band versterken tussen baas en hond. Door deze directe aandacht tussen baas en hond zal de hond en baas elkaar beter gaan begrijpen. Hierdoor wordt de communicatie tussen beide beter en zal de Duitse herder beter begrijpen wat je wilt wat in een gehoorzame hond resulteerd.

De 3 Don’t bij opvoeden

  1. Achteraf straffen. Als je hond iets ” stouts” heeft gedaan dan heeft het absoluut geen enkel effect om dit achteraf te straffen. De hond weet dit simpelweg niet meer. Als je toch het gevoel hebt dat je hond in “in elkaar duikt” weet dan dat dit een reactie is op jouw stemming en niet op wat hij heeft gedaan. Het direct corrigeren van ongewenst gedrag kan wel maar dit vergt wel goede timing.
  2. Vermenselijken. Je hond is een hond en geen mens. Behandel je hond dus ook als een hond en niet als een mens. Een hond heeft namelijk andere behoeften dan mensen. Zo heeft een hond heeft grote behoefte aan duidelijkheid en structuur en een mens kan zich inleven in de anderen. Een hond kan dat niet, hij kan stemming aanvoelen. Een hond kan ook niet ver vooruit denken. Verwacht dit dan ook niet van je hond en behandel je hond met respect maar wel als een hond. Het baasje wilt vaak goedbedoeld de hond een keertje verwennen door hem een avond wel op de bank te laten. Dit is een cruciale fout. De Duitse herder zal dit onthouden en dit aannemen als gedrag dat is toegestaan en hij zal de volgende dag weer op de bank liggen. Hij kan geen onderscheid in een gewone dag en een “verwen” dag, verwacht dit dus ook niet van hem.
  3. 1 keer per week bezig zijn met de opvoeding. De opvoeding van een hond vindt elke dag en de hele dag plaats. Als je 1 keer per week met de opvoeding van je hond bezig bent dan gaat het opvoeden nog een hele kluif worden. Je communiceert de hele dag met je hond bewust en heel veel onbewust. Besef dat jouw lichaamshouding en je gedrag door je hond nauwlettend in de gaten worden gehouden. Maak van elke uitlaat gelegenheid een opvoed moment. Liever heel vaak kort trainen dan 1 keer heel lang.

Wat heb je nodig bij het opvoeden van een Duitse herder?

Als je in een webshop kijkt of een dierenwinkel ingaat zijn er talloze artikelen van speeltjes, riemen tot voer. Maar welke basis elementen heb je nodig als je begint met het opvoeden van een Duitse herder.

  1. Een riem. Een simpele lichte riem die makkelijk om en af te doen is en die niet langer is dan 1,5 meter. Dit is een prettige riem om meet te trainen omdat je regelmatig de riem af doet voor trainingsdoeleinden en de hond niet verder van je vandaan kan dan 1,5 meter zodat je in contact blijft met je hond. Ook is een riem een vereiste als je gaat wandelen met je hond. Het uit de auto stappen van je hond moet altijd aangelijnd. Dit om 2 redenen. Ten eerste omwille van de veiligheid van je hond. Bij een parkeerplaats parkeren nu eenmaal meerdere auto’s en dan kan er een ongeluk snel gebeuren.
  2. Een bench. Een bench is voornamelijk voor in het begin van de opvoeding waardevol. De hond kan in de bench wennen om op een vast plek te blijven zonder dat je hem continu moet corrigeren. De bench moet de hond gaan zien als rustpunt, “hij hoeft even niks”. Laat de hond goed wennen aan de bench en gebruik de bench nooit als straf. Het moet een fijne rustplaats zijn voor de hond zodat hij er ook in kan rusten als je even niet thuis bent.
  3. Speeltjes. De hond laten spelen met een speeltje zoals een bal is een goede beloning voor de hond als hij gewenst gedrag vertoond. Timing is hierin erg belangrijk, geef het speeltje tijdens het vertonen van het gewenste gedrag. De hond zal het gedrag dan koppelen aan iets prettigs en zal het gedrag vaker gaan vertonen.

Heb je nog geen hond en ben je je aan het oriënteren op een herderspup? Lees dan ook dit artikel, hierin staan 5 belangrijke punten waar je op moet letten bij de zoektocht naar een leuke gezonde pup.

De theorie van het opvoeden

Je ziet het opvoeden van een Duitse herder vaak “fout” gaan. Ze blaffen naar iedere voorbijganger of ze trekken verschrikkelijk aan de lijn bij het uitlaten. Door het blaffen raken veel mensen bang voor ze worden waardoor ze gaan denken dat Duitse herders gevaarlijk zijn of niet geschikte huisdieren. De baasjes lukt het maar niet rustig en ontspannen hun hond uit te laten. Ze gaan er steeds meer tegenop zien en ze raken hierdoor steeds beetje bij beetje gefrustreerder. Ze gaan harder corrigeren door harder aan de lijn terug te trekken of door harder te gaan schreeuwen. Je wilt dat hij luistert maar hij luistert ” gewoon” niet. Ze vergeten dat herders heel hard zijn voor zichzelf, pijn betekent in de natuur ” de zwakste schakel” en dat moeten ze zien te verbloemen. Dus hoe hard deze baasjes ook trekken of schreeuwen echt veel effect heeft het niet..

Voor het opvoeden van een Duitse herder is dus theoretisch kennis belangrijk want dit zijn intelligente dieren die twijfel snel zullen merken. Je moet dus goed weten wat je doet en met welk doel je dat doet, en hoe je opvoedt. Als je dit goed inzichtelijk hebt zal het opvoeden gemakkelijker en efficiënter verlopen. Door goed inzicht zal opvoeden makkelijker worden en vanzelfsprekender. Lees het e-boek om de opvoeding tot een succes te maken. Dit zal je veel tijd en frustratie schelen, ook als je al eerder een Duitse herder (of andere hond) hebt gehad is het handig om nieuwe inzichten te lezen of om je kennis op te halen.

Al die theorie moet je natuurlijk wel consequent toepassen in de praktijk, maar je zal zien dat als consequent dit doet zal je snel het gewenste gedrag zien. Hierdoor raak je alleen maar meer gemotiveerd om dit toe te passen en nog meer met je hond te trainen. Je zal het plezier gaan inzien van het samen trainen met je hond. Je bent minder gefrustreerd en je band wordt hierdoor ook veel sterker met je hond.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Andere mensen bekeken ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *