
Hoeveel beweging een Duitse herder nodig heeft is afhankelijk van wat voor training je met de hond doet. Doe je regelmatig conditie wedstrijden met de hond dan is het duidelijk dat hij op conditie moet zijn. Maar hoeveel beweging heeft een Duitse herder nodig die niet deze trainingen volgt. Wat heeft hij minimaal aan beweging nodig per dag?
Hoevaak laat je een Duitse herder uit?
Een hond laat je minimaal 3 tot 4 keer per dag uit. Dit is voor de hond om zijn dagelijkse behoefte te doen. Uitlaten is dus anders dan voldoen aan de bewegingsbehoefte van de Duitse herder. Hij loopt en snuffelt namelijk rustig naast je om zijn/haar behoefte te doen. Zorg ervoor dat je de hond zijn behoefte laat doen op hondenuitlaatplaatsen of ruim de ontlasting netjes op met een zakje. Loop niet direct na het poepen terug, de hond zal dit onthouden en dit in een volgende keer uitstellen. Natuurlijk kan het uitlaten en bewegen wel met elkaar combineren maar 3 keer per dag 10 minuten buiten met je Duitse herder naar een honden uitplaats of grasveld lopen en weer terug is niet voldoende beweging.
Hoeveel beweging heeft een Duitse herder nodig?
Een Duitse herder is een grote en sterke hond. Deze mooie eigenschappen wil je natuurlijk in de hond behouden. Om zijn spieren en conditie op pijl te houden is het dus belangrijk om regelmatig met je hond te bewegen. Elke dag een half uur lekker los rennen of een flinke wandeling van een uur is wat hij zeker nodig heeft om aan zijn behoefte te voldoen. Dit is niet alleen voor zijn spieren en conditie belangrijk ook voor zijn mentale gezondheid is dit een absoluut noodzakelijk. Hij zal daarna rustiger en mentaal meer in balans zijn.
Hoeveel geestelijke uitdaging heeft een Duitse herder nodig?
Naast dat de Duitse herder lichamelijke beweging nodig heeft per dag, heeft hij ook dagelijks geestelijke uitdaging nodig. Elke dag even 15 minuten met hem trainen of hem even een uitdaging geven in de vorm van een zoekopdracht zal hem zeker mentaal goed doen. Dit kan je natuurlijk ook combineren met het uitlaten of met de lichamelijk uitdaging. Ook in huis kan je natuurlijk een mentale uitdaging geven door een korte oefening doen, bijvoorbeeld zit of blijf.
Fietsen met je Duitse herder
Het eerste jaar is het beter om niet met je hond te gaan fietsen omdat dan de botten nog niet volgroeid zijn. Wat wel gedaan kan worden is het rustig naast de fiets wandelen zodat de hond went aan de fiets. Als de hond 2 jaar oud is dan is het kraakbeen grotendeels bot geworden en dan is het veilig om het fietsen te introduceren als regelmatige vorm van bewegen.
Het fietsen moet bij voorkeur op een redelijk zachte ondergrond voor de hond plaatsvinden, bijvoorbeeld de hond loopt in het gras of zand naast het fietspad. Als je gaat fietsen zorg er dan voor dat de je de hond ervoor hebt uitgelaten. Je houd de hond aan de veilige kant van de fiets, dus rechts van de fiets. Zorg ervoor dat de riem los in je hand ligt en niet vast zit aan een stuur of ergens anders aan vast zit. Als de hond onderweg per ongeluk ergens blijft haken of onderweg plotseling stopt dan zal niet direct vervelende ongelukkig veroorzaken.
Je Duitse herder moet in een drafje naast je fiets lopen en zeker niet rennen. Doe dit ongeveer 5 tot 10 minuten per keer en dan 3 keer per week. Er moet minimaal 1 pauze dag tussen de fiets dagen zitten. Controleer na elke fietssessie de voetzolen van je hond op beschadigingen of takjes ed. De Duitse herder heeft namelijk een hele hoge pijngrens en zal snel door zijn pijn heen lopen. Als je tijdens het fietsen merkt dat de hond anders gaat lopen, breek dan direct het fietsen af en controleer ook de voetzolen, als je hier niets aan ziet loop dan met de fiets naar huis en hou 2 rustdagen.

Beweging door een balletjes of stokken te gooien?
Bijna alle Duitse herders zijn gek op balletjes, ze vinden het heerlijk om dit voor de baas te apporteren. Dit kan je rustig een paar maal met je hond doen maar houd er wel rekening mee dat de hond vaak rare, over fanatieke bewegingen maakt tijdens het aport en dat is niet goed voor zijn gewrichten. Als je een balletje gooit is dat prima maar houdt dat bij een paar keer.
Takken zijn ook erg populair bij Duitse herders en als je een keer geen bal bij je hebt is het natuurlijk leuk om een tak te gooien? Niet doen! Takken kunnen verkeerd in de bek terecht komen, met de punt in de bek, waardoor bij een obstakel dit verder in de keel kan schieten. Het is veel veiliger een balletje te gooien zorg er gewoon voor dat je er altijd 1 bij je hebt of in de auto hebt liggen.
Andere mensen vonden ook interessant
De eerste 12 maanden van je Duitse herder!
Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!
