Is een Duitse herder iets voor beginners?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
handboek Duitse herder

Je overweegt een hond te nemen en dan is je oog gevallen op de Duitse herder maar is dat ook een hond voor beginners? Logisch dat je oog op de Duitse herder is gevallen! Het zijn niet voor niet een van de populairste honden. Ze zijn loyaal, aanhankelijkheid en de wil om te werken met- en voor hun baas is groot! Daarnaast zijn ze atletisch, hebben een grote hoeveelheid energie die ze graag kwijt raken in lange wandelingen of vrij rond te rennen. Je kan twijfelen over het nemen van een Duitse als je nog nooit eerder een Duitse herder of andere hond hebt gehad. In dit artikel gaan verder erop in of het verstandig is om een Duitse herder als eerste hond te nemen.

Duitse herder spelen

Duitse herder pup of een herplaatste Duitse herder?

Als je een Duits herder wilt dan denken de meeste mensen gelijk aan een Duitse herder pup. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk, een pup is heel aandoenlijk en kan je nog naar je eigen wensen vormen/opvoeden. Maar er zijn ook Duitse herder die herplaatst kunnen worden wat zeker voor beginners aantrekkelijk kan zijn.

Het (oude) baasje kan om een reden niet meer voor de Duitse herder zorgen. Maar er zijn ook afgekeurde politie honden die nog prima als huishond kunnen voldoen. Dit hoeven dus geen “probleem” honden te zijn die je gaat kopen. Maar laat je voordat je overgaat tot het kopen van een Duitse herder goed informeren over de geschiedenis van je aanstaande herder. Spreek eventueel een bedenk periode af, bijvoorbeeld 1 week op proef. Als er dan geen klik is tussen jou en je herder dan kan je hem weer terugbrengen bij het asiel.

Ga op zoek naar de juiste informatie

Heb je al enige ervaring met honden? Misschien heb je vroeger thuis als kind altijd een hond gehad of heb je gewerkt bij een hondenuitlaatservice? Dan heb je al enige ervaring met honden. Er is heel veel informatie beschikbaar op het internet, zo ben je ook op deze website terecht gekomen. Super fijn natuurlijk dat er zo veel informatie beschikbaar is maar dit kan zeker voor beginners nog wel eens lastig zijn. Want waar begin je?

Het handboek voor Duitse herder geeft je alle informatie die je nodig hebt. Dit is betrouwbare informatie gebaseerd op jarenlange ervaring met Duitse herders van de schrijver. Het handboek is erg praktijk gericht en geeft je veel inzicht in het gedrag van de Duitse herder voor beginners en ook voor gevorderden. Lees het rustig een paar keer door en raadpleeg het boek zo vaak als je wilt als je een Duitse herder eenmaal in huis hebt. Een goede basis kennis is essentieel om de opvoeding van je Duitse herder tot een succes te maken.

Wil je meer informatie over een Duitse herder korthaar? Lees dan het artikel: De Duitse herder korthaar!

Wil je meer informatie over de Duitse herder langhaar? Lees dan het artikel: De Duitse herder langhaar!!

Opvoeden van je Duitse herder voor beginners

Of je nu een Duitse herder pup hebt of een Duitse herder die al een paar jaar is, je zal er ook beginners moeten trainen met je hond. Dit heeft hij nodig, niet omdat hij anders ongehoorzaam is maar omdat hij mentaal uitgedaagd moet blijven worden. Ook fysiek zal je actief met hem bezig moeten blijven, niet alleen voor zijn gezondheid en een mooie spieropbouw maar ook dit heeft hij nodig om voldaan te zijn. Als Duitse herders niet voldaan zijn dan kunnen zij gedragsproblemen gaan vertonen. Dit wil je natuurlijk als beginnende Duitse herder bezitter voorkomen.

Wil je meer lezen over hoeveel beweging een Duitse herder nodig heeft? Lees dan het artikel: Hoeveel beweging heeft een Duitse herder nodig?

Hou je in ieder geval aan een paar basis regels bij de opvoeding:

Duitse herder speelt
  1. Wees consequent. Dit lijkt misschien erg makkelijk maar is vaak een van de moeilijkste dingen om in de praktijk uit te voeren. Dagelijks consequent blijven zal uiteindelijk een stabiele hond opleveren die weet wat hij wel en niet mag. Als hij niet mag trekken aan de lijn dan mag hij dat dus NOOIT ook niet als je een moe bent of aan het bellen bent. Als je niet consequent bent zal dit altijd een strijd blijven en zal hij altijd proberen wel te trekken, of op de bank te gaan etc.
  2. Wees duidelijk. Bepaal van te voren wat jouw regels zijn en wat je wel en niet wilt. Een Duitse Herder is zoals eerder gezegd erg intelligent en zal enige twijfel bij zijn baas direct merken. De herder ziet het baasje als roedel leider en een roedel leider die twijfelt is onzeker. Een onzekere roedel leider geeft onzekere honden. Je doet je herder een groot plezier door duidelijk te zijn, je hond is namelijk een hond en geen mens. Een keertje “verwennen” door wel op de bank te mogen schept alleen maar onduidelijkheid bij je herder.
  3. Onderneem activiteiten of trainingen. Een Duitse herder werkt graag (samen) met zijn baas. Omdat een herder graag mentaal en lichamelijk wordt uitgedaagd maar ook om de band versterken tussen baas en hond. Door deze directe aandacht tussen baas en hond zal de hond en baas elkaar beter gaan begrijpen. Hierdoor wordt de communicatie tussen beide beter en zal de Duitse herder beter begrijpen wat je wilt wat in een gehoorzame hond resulteerd.

Is het dus verstandig om een Duitse herder te nemen voor beginners?

Ja! Een Duitse herder kunnen ook beginners nemen. Je moet alleen wel weten waar je aan begint en hier helemaal voor gaan. Goede theorie die makkelijk toe te passen is in de praktijk mag hierin niet ontbreken! Dit is de sleutel tot het succesvol opvoeden van je eerste Duitse herder. Het zal je heel veel tijd en frustratie schelen als je weet hoe je een training aanpakt en hoe je gedrag van je Duitse herder kan lezen. Dit is zeker voor beginners het moeilijkste onderdeel, het lezen van je Duitse herder. Als je je daar als beginnende hondenbezitter al bewust van bent dan ben je al vaak al op de goede weg :).

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Andere mensen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *