Is het verstandig om een Duitse herder zonder stamboom aan te schaffen?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Een Duitse herder met stamboom of een Duitse herder zonder stamboom. Veel mensen vragen zich af wat verstandig is en wat precies het verschil hiertussen is. Een stamboom zegt tot welk hondenras je hond hoort. Zijn voorouders zijn allemaal stamboomhonden die tot hetzelfde ras horen, namelijk de Duitse herder.

Duitse herder als look-a-like

Duitse herder

Een Duitse herder zonder stamboom wordt ook wel een look-a-like genoemd. Het lijkt namelijk heel erg veel qua uiterlijk en karakter op een Duitse herder maar je mag je hond niet zo noemen omdat het niet bewezen een 100% Duitse herder is. De bloedlijn kan niet zuiver zijn. Met de nadruk op kàn. Want dat is niet gezegd dat het ook niet zo is. Het kan dus best zijn dat jouw look-a-like een puur zuivere Duitse herder is maar dat dit simpelweg niet is bewezen.

Waarom geen stamboom

Er zijn fokkers die geen stamboom Duitse herders fokken, waarom doen ze dat niet? Om te mogen fokken met stamboomhonden zijn er best wat regels aan verbonden. Zoals het laten uitvoeren van gezondheidsonderzoeken, wat veel geld kost. Dit geld is niet voor alle Duitse herder liefhebbers weggelegd. Daarnaast met je alleen je teefje laten dekken door een reu met stamboom. Voor het dekken door een stamboom Duitse herder wordt vaak tussen de 500-1000 euro gevraagd. De fokker moet ook onderzoek doen naar de voorouders van de honden waarmee gefokt gaat worden. Is er sprake van inteelt en hoe zijn de gezondheidsuitslagen van de voorouders zijn vragen die moeten worden beantwoordt. Door deze regels en financiële belasting gaan fokkers er soms op over om Duitse herders te gaan fokken zonder stamboom.

Gezondheid met en zonder stamboom

DNA

Iedereen wilt een gezonde Duitse herder, maar zekerheid krijg je nooit. Er is altijd een geluksfactor in het spel. Soms heb je dus gewoon pech maar daar ga je niet vanuit. Maar wat zijn nu de verschillen op het gebied van gezondheid van Duitse herders met stamboom en Duitse herders zonder stamboom. De gezondheid van erfelijke ziektes van Duitse herders met stamboom is goed in te schatten doordat alle gezondheidsuitslagen van de ouderdieren op internet staan. Je kan hierdoor achterhalen hoe groot de kans is dat jouw Duitse herder erfelijk belast kan zijn met bepaalde gezondheidsklachten.

Vaak zijn er bepaalde reuen of teven geliefd door hun behaalde (werk) resultaten of om hun uiterlijk of karakter én hun stamboom. Hierdoor kunnen deze honden vaker worden ingezet bij het fokken van Duitse herders met een stamboom. Het kan dus voorkomen dat een hond vaker in de stamboom met voorouders voorkomt. Dit heet inteelt en moet vermeden worden.

Bij een Duitse herder zonder stamboom is het niet te achterhalen van welke erfelijke ziektes je hond mogelijk belast is. Dit is of niet bekend op internet of is niet uitgevoerd door de eigenaar van de hond. Dit neemt niet weg dat het om perfect gezonde honden kan gaan, maar vraag hier wel even op door bij de eigenaar.

Duitse herder pup

Iedereen kent het fenomeen “broodfokkers” wel, dat wil zeggen fokkers die honden fokken alleen voor het geld en niet aandacht besteden aan het dierenwelzijn. Kijk hoe de eigenaar met zijn Duitse herders omgaat en vaak hebben liefhebbers 1 of 2 hondenrassen in hun fokkerij. Bij meerdere hondenrassen is het verstandig extra alert te zijn.

Kosten van een Duitse herder zonder stamboom

De aanschafkosten van een Duitse herder zonder stamboom liggen vaak lager dan een Duitse herder met stamboom. Je betaald meestal tussen de 500 en 1000 euro voor een Duitse herder zonder stamboom. Als de aanschafkosten lager liggen dan 500 euro dan moeten je goed nagaan of je niet te maken hebt met een broodfokker.

De aanschafkosten van een Duitse herder met stamboom variëren van tussen de 900 en 1700 euro. Als je hier meer wilt over lezen over een duitse herder pup, lees dan hier verder.

Wil je meer lezen over een Duitse herder met stamboom? Lees dan hier verder!

Ook interessant voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *