Kan een Duitse herder goed alleen zijn?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Een Duitse herder kan prima even alleen zijn maar het blijven gezelschap dieren en die willen dus het liefst de hele dag bij hun baasje zijn. Het is dus belangrijk dat dus altijd in je achterhoofd te houden. Dat neemt niet weg dat ze best even alleen kunnen zijn mits je dit natuurlijk goed introduceert en begeleid. Lees hieronder hoe je dat in vijf stappen kunt aanpakken.

Duitse herder in de bench

Je hond kan je in het begin van het alleen thuis laten het beste in de bench laten. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is voor een volwassen herder. Een hond in de bench laten vergt ook weer opbouw. De eerste stap is dus je hond te laten wennen aan de bench. Doe je hond na het uitlaten even 10 minuten in de bench terwijl je thuis bent en rond loopt. Als je hond blaft of piept geef je hem geen aandacht. Zodra hij even stopt met blaffen/piepen na bijvoorbeeld 7 minuten of als er 10 minuten voorbij zijn laat je hem weer uit zijn bench herhaal dit liefst meerdere malen per dag of dagelijks zodat het voor je hond een routine wordt.

Opbouwen van alleen zijn

Duitse herder slaapt

Als je hond eenmaal gewend is aan de bench kan je overgaan tot de volgende stap. In de tweede stap leer je hoe je de hond in de bench even alleen laat. Hou dezelfde routine aan, dus na het uitlaten in de bench of een je andere gebruikelijke routine. Ga dan even 15 min weg. Herhaal dit dagelijks zodat ook dit weer een routine wordt.

Als dit goed gaat is het tijd voor de derde stap. Bouw de tijd dat je afwezig bent steeds verder op met 15 minuten tot een half uur per keer. Je zal zien dat het snel is uitgebouwd naar 2 a 3 uur.

Los in huis alleen zijn

Als je bovengenoemde stappen goed gaan kan je overgaan naar stap vier door het deurtje van de bench open te laten bij je vertrek. Doe je hond wel in de bench maar laat dit keer het deurtje open staan. Volg je routine en ga de deur uit zonder veel extra aandacht aan te geven. Zorg ervoor dat de hond geen verleidingen in huis heeft liggen. Eventueel wel een touwklos als speeltje zodat hij zich kan vermaken. Ga niet langer dan 15 tot maximaal 30 minuten weg de eerste keer.

Als stap vier goed gaat kan je over naar stap vijf bouw dit op dezelfde manier op zoals het alleen laten. Het is natuurlijk voor je Duitse herder beter om los in huis alleen thuis te laten dan in de bench. Hij heeft dan veel meer bewegingsvrijheid. Later kan je de bench vervangen naar een honden kleed.

Zoals je hebt gelezen kost het dus veel tijd en geduld om je hond te laten wennen aan het alleen zijn. Maar je zal hier de rest van zijn/haar lezen plezier van hebben. Het is natuurlijk erg fijn om rustig het huis te kunnen verlaten wetende dat je hond dit geen probleem zal vinden omdat hij er aan gewend is en natuurlijk super blij is als zijn baasje weer terug is!

Duitse herder pup

Wil je meer lezen over de opvoeding van Duitse herders? Lees dan ook een het handboek voor Duitse herders.

Andere mensen beken ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *