Een veel gestelde vraag is: kan een Duitse herder samen met kinderen? Waarom deze vraag zo vaak wordt gesteld kunnen we wel raden. Ze zien er (eenmaal volwassen) scherp en alert uit en staan bekend om hun geweldige pakwerk bij de politie. Een heel ander plaatje dan bijvoorbeeld een labrador. Deze goedzakken zien er schattig uit en kwispelen naar iedereen.
Maar ook als zijn deze verschillen tussen de labrador en de Duitse herder nog zo groot of zij met kinderen kunnen hangt voornamelijk af van de opvoeding van de hond en de kinderen. Want zelfs bij de goedzakken als labradors kunnen problemen ontstaan..
Leer kinderen omgaan met een Duitse herder
Ook al is je Duitse herder nog zo goed opgevoed, geduldig en zelfverzekerd als een kind aan zijn staart blijft trekken dan zal hij een “snauw” geven. Dit wordt dan afgeschoven op de hond. Het kind wordt dan opgepakt en getroost, wat natuurlijk een hele natuurlijk reactie is. Je wilt je kind immers beschermen! Maar wie had deze situatie kunnen voorkomen??
Het kind??? Nee, het kind kon onmogelijk van te voren weten dat de hond een snauw zou gaan geven.
De hond??? Nee, de hond geeft zijn grens aan door een snauw te geven. Ook zijn geduld raakt een keer op.
Maar wie kon dan wel deze situatie voorkomen? DE volwassene die bij de situatie was! Want dat er ALTIJD een volwassen in de buurt moet zijn bij een hond en een kind ( en dan heb ik het niet over pubers..) staat als vast. Je mag een kind nooit alleen laten met een hond. Het blijft een dier en ze hebben een andere belevingswereld dan mensen.
De volwassen die bij de situatie was had moeten ingrijpen. Dit hoeft dus niet de eigenaar te zijn maar kan ook de ouder van het kind zijn. De volwassen moet het kind leren niet aan de staart te trekken van je Duitse herder. Het aan de staart trekken is voor veel honden erg vervelend. Door het kind dit uit te leggen zal er geen vervelende situatie ontstaan.
Leer kinderen een paar basis regels aan bij het omgaan met een Duitse herder. Geef zelf het goede voorbeeld door je zelf ook strikt aan deze basisregels te houden.
Leer een Duitse herder omgaan met andere mensen
Leer je Duitse herder om te gaan met volwassenen en met kinderen oftewel socialiseer je Duitse herder! Heel belangrijk onderdeel van de opvoeding bij een Duitse herder is de socialisatie. Een Duitse herder is zo gericht op zijn baas dat hij vaak gezien wordt als niet van nature erg sociaal is. Dit moet je dus vergroten bij een Duitse herder.
Hoe socialiseer je een Duitse herder?
Naast een goede socialisatie is het belangrijk dat je een zelfverzekerde stabiele hond hebt. Een Duitse herder die angstig is, is onvoorspelbaar en kan NIET met kinderen! Dus, voedt je Duitse herder goed op en geef veel structuur en duidelijkheid. Hierdoor krijg je een stabiele hond die voor 90% voorspelbaar gedrag vertoond want zoals eerder gezegd, een hond moet niet alleen gelaten worden met een kind.
Kan een Duitse herder dus met kinderen?
Jazeker! Een Duitse herder kan prima met kinderen mits je de kinderen en de hond hierbij begeleidt. Je moet goed weten wat je doen en hoe je de begeleiding aanpakt. Het goed opvoeden van de hond is hierin essentieel. Ook al volgen de kinderen nog zo goed de gegeven instructies op, als de Duitse herder niet goed is opgevoed dat is gedoemd te mislukken. Je wilt niet dat je Duitse herder tegen een kind opspringt waardoor het kind omvalt, of dat hij het eten uit de handen van het kind eet. Ook even rustig blijven zitten als er vriendjes en vriendinnetjes over de vloer komen is niet een overbodige eis.
Zorg dus voor een goed opgevoede Duitse herder, leer hem de basale commando’s aan zodat je samen met de kinderen van de hond kan genieten. Wil je een effectieve methode voor het aanleren van de basale commando’s (en nog meer). Bekijk dan het Duitse herder handboek, hierin staan praktische methodes gericht op Duitse herders. Het is dus een kwestie van de stappen volgen voor succes!