Kan een Duitse herder ook buiten verblijven?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

De meeste honden verblijven binnen maar kan een Duitse herder ook buiten verblijven? Want niet iedereen wilt de haren in huis of heeft daar genoeg ruimte. voor in huis. Dan is een buitenverblijf een prima oplossing voor je herder. Veel mensen vinden het maar zielig als een hond buiten verblijft maar dat is helemaal niet zielig, nee ook niet in de winter! Maar als je besluit je Duitse herder buiten te laten verblijven dan zijn er wel een paar punten om rekening mee te houden.

Zorg voor de juiste voeding als je Duitse herder buiten verblijft

Buiten is het nu eenmaal kouder dan binnen dus moet je ervoor zorgen dat je Duitse herder high energie voer krijgt zodat hij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. De kou kost nu eenmaal meer energie, zorg dus dat hij genoeg energie heeft om zich warm te houden. High energie voer geeft net dat beetje extra voedingstoffen en vetten. Zijn vacht en vetlaag moet in goede conditie zijn in de wintermaanden. En goed wil zeggen iets meer dan normaal, dus zeker niet dik! je moet de ribben van je Duitse herder kunnen blijven voelen.

Een extra energiereep of schapenvet kan een goede aanvulling zijn op zijn voeding of voor als je met hem gaat trainen. Hierdoor kan je blijven trainen met je Duitse herder zonder je zorgen te maken of hij daarna geen energie meer heeft om zich buiten warm te houden.

Kies een hok voor buiten

En misschien wel het belangrijkste voor als je Duitse herder buiten verblijft dat is een goed hondenhok. Een goed hok is geïsoleerd, heeft een tussenschot, staat op poten en is stevig en weerbestendig. Een hondenhok voor buiten moet groot genoeg zijn zodat hij er makkelijk in kan maar niet te groot zodat het hok snel op temperatuur is. Een te groot kost veel energie om warm te houden. Een tussenschot zorgt ervoor dat je hond niet op de tocht ligt.

Om hok makkelijk schoon te kunnen maken is het handig als het dag van het hondenhok eraf gehaald kan worden. De randen moeten een ijzeren rand hebben zodat je Duitse herder niet het hout kapot kan bijten, want anders gaan ze dit zeker doen!

Laat je Duitse herder wennen aan zijn verblijf buiten

Als je een Duitse herder pup hebt dan kan hij nog niet gelijk naar buiten. Zijn vacht en vetlaag is te dun om in koudere/koeler weer te verblijven. Pas vanaf de pubertijd gaat de vacht veranderen en wordt het dikker en voller. Pas vanaf dat moment kan je hond naar buiten, tenzij het natuurlijk dan precies vriest. Want dan is de overgang van binnen naar buiten veel te groot!

Daarnaast is het beter voor de band met je pup om hem het eerste half binnen te houden. Jullie kunnen elkaar dan een beetje leren kennen en het is handig dat je Duitse herder zich leert te gedragen in huis voor als dat een keer nodig is. Nog een ander heel belangrijk punt om je Duitse herder pup pas na een half jaar naar buiten te doen is zindelijk maken. In huis heb je veel meer en beter zicht op het gedrag van je pup. Je ziet dan of hij net wakker is en of hij moet plassen. Als je je Duitse herder aanleert in huis zindelijk te zijn dan zal hij dat ook in zijn kennel zijn.

Zodra het tijd is om de overstap te gaan maken bouw je dit langzaam op. Laat hem eerst een uurtje buiten, of als hij dit al gewend is wat langer. Ga hem ook buiten eten geven zodat hij buiten als fijn gaat ervaren. Bouw dit steeds verder op totdat hij de hele dag buiten is. Als dit een aantal weken goed gaat laat je hem op een wat warmere nacht ook in de nacht buiten. Hij zal niet gelijk zijn hok opzoeken maar uiteindelijk doen ze dat allemaal wel. Ga dus niet voor het raam zitten en kijken en maar zeker GEEN oogcontact met je hond. Hij gaat echt uiteindelijk wel naar zijn hok maar is het gewend om binnen te slapen dus nu moet hij gaan wennen aan buiten, in zijn hok dan, te gaan slapen. Geef hem de tijd om hieraan te wennen en haal hem niet alsnog naar binnen anders zal het alleen maar langer duren.

Laat hem buiten

Duitse herder in gras

Als je Duitse herder helemaal gewend is aan zijn buitenverblijf/buitenhok dan is het niet slim om hem weer tijdelijk binnen te halen. Bijvoorbeeld als het kouder wordt buiten dan zijn mensen snel geneigd om het zielig te vinden om hem buiten te laten. Maar wat pas echt zielig is, is om hem 2 weken binnen te houden en daarna weer naar buiten te doen, dat is pas zielig! Niet alleen zal je herder ontzettend in de war zijn. ” Waar is nou mijn vaste slaapplek?”. Nog erger is dat hij eenmaal binnen zijn zorgvuldig opgebouwde wintervacht binnen van zich afgooit want binnen is het me toch WARM… Die dubbele winterjas moet dan zo snel mogelijk uit! En nadat hij in die 2 weken zijn winterjas (gedeeltelijk) heeft uitgedaan moet hij weer naar buiten! Nou dat vindt hij echt niet prettig.

Een uitzondering kan natuurlijk wel gemaakt worden. Na een lange intensieve trainingsdag of wedstrijddag in de kou kan hij prima een nacht binnen slapen. Om vervolgens volledig uitgerust de vollegende dag weer naar buiten te gaan. Hij zal van 1 nacht binnen niet gelijk gaan verharen.

Een Duitse herder kan dus prima buiten verblijven

Een Duitse herder kan dus prima buiten verblijven als je de juiste maatregelen neemt. De juiste voeding, hondenhok en de juiste opvoeding zijn hierbij dus heel belangrijk. De voeding voor een goede dikke vacht. Een goed ge├»soleerd hok zodat het koel is in de zomer en warm is in de winter. En natuurlijk een goede opvoeding. Neem de tijd om je Duitse herder binnen zindelijk te maken en hem te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Leer hem dan ook de eerste basis commando’s aan.

Ook interessant voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *