Net als jij vragen veel mensen zich af of een Duitse herder ook samen met andere honden kan. En het korte antwoordt daarop is “ja”! Dus als je al een hond hebt en je wilt er een Duitse herder bij nemen dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Of als je al een Duitse herder hebt en je wilt er een andere hond of nog een Duitse herder erbij. Je moet dit alleen wel begeleiden.
Onderwerpen
Elke roedel heeft een baas
Dat een Duitse herder met andere honden kan is zeker. Duitse herders zijn namelijk net als alle andere honden roedel dieren. Dat wil zeggen dat ze van nature in groepen leven. Het gezin of personen waar de Duitse herder bij gaat wonen of woont vormt zijn roedel. Of dit nu uit 1 persoon bestaat of uit 5. Bij wie de Duitse herder woont vormt zijn roedel. En in de roedel is ook plaats voor andere honden. Dit kunnen Duitse herders zijn maar ook andere rassen kunnen samen met Duitse herders.
In een roedel is altijd iemand (gewild of ongewild) de baas. In de ideale situatie ben jij de roedel leider (de baas van de roedel). Als er meerdere gezinsleden zijn of huisdieren dan hebben die allemaal een rang in de roedel. Een rang wil zeggen een positie in de groep. Heb je een hoge rang dan zit je net onder de roedelleider en moet iedereen die lager in rang is naar jou luisteren. De ideale positie voor je hond(en) is helemaal onderaan in de rang. Hij zal dan naar iedereen van het gezin moeten luisteren.
Een nieuwe hond
Als er een nieuwe hond bij komt dan zal de rangpositie van iedereen verschuiven. Dat gaat altijd gepaard met een beetje onrust. Niet alleen bij hondenroedels is dat het geval. Zelf bij mensengroepen, voornamelijk bij basisschool kinderen zien we dit terug. Iedereen moet zijn positie bepalen in de groep. Wie is de grapjas en wie is populair? Iedereen neemt een positie in, in de groep. Dit geldt dus voor je hond die je al hebt als voor de nieuwe hond in de roedel komt. Ze moeten bepalen waar ze in de rang komen te staan. Het liefst komen ze hoog mogelijk in de rang te staan.
Het bepalen van hun positie doen honden door krachtmeting. Wie is het sterkst (of doet alsof hij de sterkste is). Ze maken zich dan zo groot mogelijk en lopen wat om elkaar heen en grommen eventueel. Zo bepalen ze wie er (waarschijnlijk) de meeste spierkracht heeft. Ze intimideren elkaar en meten hierdoor hun krachten. Bij stabiele honden loopt dit zelden uit op daadwerkelijke vechtpartij.
Als de nieuwe hond een pup is dan loopt dit allemaal wat geleidelijker. De pup is per definitie lager in rang dan de volwassen hond. De pup zal dan ook zeker op een bepaald moment worden gecorrigeerd door de volwassen hond. Schrik dan niet van gegrom of een blaf! Als je merkt dat het onterecht is dat de pup wordt gestraft door de volwassen hond grijp dan zelf in. Zodra de volwassen hond de pup corrigeert, corrigeer jij direct de volwassen hond. Deze correctie moet direct plaats vinden. Jij bent namelijk nog steeds hoger in rang dan de volwassen hond en jij bepaald wat de pup wel en niet mag!
Begeleiding van het eerste contact
Bij het samenvoegen van 2 volwassen honden vraagt dit soms wat meer begeleiding. Zeker als je 2 redelijk dominante honden hebt die aan elkaar gewaagd zijn kan de “krachtmeting” soms wat tijd, geduld en consequente benadering van je vragen. Geef niet op maar wees geduldig maar consequent. Uiteindelijk zal je dan ” winnen”.
Als de twee honden elkaar voor het eerst ontmoeten zorg er dan voor dat dit op neutraal terrein is. Niet op het terrein (woning) waar er 1 van de 2 al woont want dan zal hij geneigd zijn het terrein te moeten verdedigen. Zorg dat je minimaal met zijn 2-en bent tijdens de ontmoeting zodat beide honden van elkaar kunnen worden gescheiden. Wees zelf ook ontspannen! Je hond zal enige spanning bij zijn baas direct opmerken, zeker Duitse herder die zeer gericht zijn op hun baas merken snel dat er iets aan de hand is met hun baas en staan dan direct op scherp! Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn en zorg ook dat de 2de persoon die je meeneemt ontspannen is en goed met honden kan omgaan.
Stabiele hond
Of een Duitse herder kan met andere honden hangt ook af of de hond(en) stabiele honden zijn. Is hij niet angstig of agressief maar is hij zelfverzekerd en stabiel van karakter dan zal hij zonder problemen een nieuw lid accepteren. Let op! accepteren is iets ander dan verwelkomen, want dat zullen ze zelden doen. Een Duitse herder is erg op zijn baas is gericht en zal luisteren naar wat zijn baas hem opdraagt te doen, die weet immers wat het beste is en vertrouwt jouw blind!
Je hond die je al in huis hebt moet een stabiele zelfverzekerde hond zijn. Zodra je weet dat hij dat is kan een Duitse herder prima met andere honden. Als je pup krijgt dan moet ook de pup tot een stabiele hond worden opgevoed want ook al zijn de twee honden van jongs af aan bij elkaar in de pubertijd vindt er ALTIJD een nieuwe krachtmeting plaatst. Ze zullen opnieuw kijken wat hun positie wordt in de roedel. Na deze krachtmeting zal de rangorde duidelijk zijn. Zoals je leest is het opvoeden van de hond tot een stabiele hond een van de belangrijkste sleutels tot succes. Goed opvoeden is hierin essentieel!! Zonder een goede opvoeding tot een stabiele zelfverzekerde hond zal hij niet in staat zijn met andere honden samen te leven in een roedel (huis). Voedt je hond op volgens de praktisch methode in het Duitse herder handboek. Vele mensen gingen je al voor: Reviews van klanten die het handboek voor Duitse herders kochten!