Kan jouw Duitse herder tegen de knallen van vuurwerk?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
vuurwerk

De periode van vuurwerk kan voor een Duitse herder zeer stressvol zijn. Ze schrikken van de plotselinge harde knallen en en felle lichten. Heel begrijpelijk natuurlijk want niet alleen komt de knal van het vuurwerk wel zo een 4 keer harder binnen bij je Duitse herder, maar ook komt de knal voor een hond onverwachter. Hij ziet niet dat het groepje jongens bezig zijn met het afsteken van vuurwerk. Jij ziet dat wel en ondanks dat je toch nog kan schrikken van de harde knal kwam deze redelijk verwacht. Hoe kan je ervoor zorgen dat je hond niet gestrest wordt van al dat vuurwerk.

Hieronder 5 tips om goed een vuurwerkperiode door te komen.

Meer weten over het opvoeden van een Duitse herder lees je hier >>

Tip 1: Leer je Duitse herder wennen aan harde knallen

Begin je hond vroeg te laten wennen aan harde knallen. Je kan dit bijvoorbeeld doen op een kleiduiven schietbaan. Begin wat verder van de baan af en loop rustig richting de baan. Beloon je hond regelmatig en hou veel stops richting de baan. Als je hond het heel spannend vind kan je dit meerdere keren herhalen en steeds een beetje dichterbij de schietbaan gaan.

Ga ook eens met je hond naar een treinstation. De drukte, geluiden en indrukken die je hond daarop doet helpen zeker bij het goed doorstaan van vuurwerk.

Tip 2: Negeer het vuurwerk

Als er vuurwerk wordt afgestoken en je hond schrikt daarvan, negeer dat dan. Loop gewoon verder en geef absoluut je hond geen aandacht. Je hond ziet dan aan zijn baas dat er niks aan de hand is en dus nergens bang voor hoeft te zijn. Als je wel je hond aandacht geeft zal hij denken dat vuurwerk iets is om bang voor te zijn. Als er overdag dus wat vuurwerk wordt afgestoken omdat het einde van het jaar nadert ga dan ook je hond gewoon uitlaten. Hoe vaker hij in aanraking komt met het vuurwerk zal hij dat steeds normaler gaan vinden.

Tip 3: Houdt je Duitse herder aangelijnd.

Misschien voor de hand liggend maar houdt je Duitse herder in de vuurwerk periode altijd aan de lijn. Ook voor jouw kan het vuurwerk uit onverwachte hoek komen waardoor jij en je Duitse herder schrikken. Als een hond schrikt van een harde knal is zijn eerste instinctieve gedrag ” wegrennen”. Hij zo de weg overrennen met alle gevolgen van dien. Zorg dus dat je altijd je Duitse herder aan de lijn hebt als er vuurwerk wordt afgestoken.

Tip 4: Zet de tv of muziek aan

Als er echt veel vuurwerk wordt afgestoken vlakbij je huis zorg er dan voor dat de harde klanken worden gedempt door een achtergrond geluid. Zet bijvoorbeeld de tv of radio net even wat harder dan dat je normaal gesproken doet. De harde knallen klinken dan minder hard. Hierdoor zal je herder dus ook minder schrikken, hij went aan het harde geluid en zal lekker gaan slapen.

Tip 5: Neem een hondenverzekering

Duitse herder huilt

Er klinkt onverwacht een harde knal! Het leek wel een vuurwerkbom zo hard was de knal! Jij en je Duitse herder schrikken enorm. Ondanks dat je je hond netjes aan de lijn had schiet hij er vandoor en botst tegen een brommer. Gelukkig valt de schade mee maar een ongelukje is snel gebeurd ook al doe je nog zo je best om dit te voorkomen. Je moet toch voor die ene snee in zijn lies naar de dierenarts (40 euro). Eenmaal bij de dierenarts hoor je dat het even moet worden gehecht. Gelukkig valt het mee en is het geen probleem natuurlijk. Je hond moet wel onder algehele narcose (80 euro) de dierenarts maakt de wond schoon en hecht dit netjes dicht (20 euro). Over een paar dagen moet je op controleconsult komen (30 euro) en na 10 dagen mogen de hechtingen eruit. (40 euro) Daarnaast krijg je antibiotica (18 euro ) en pijnstilling (14 euro) en natuurlijk een mooie kap (12 euro) zodat hij niet bij zijn wond kan.

Gelukkig komt het allemaal weer helemaal goed met hond maar je ziet dat je inmiddels al meer dan 200 euro verder! En dan was er nu niks meer dan een snee dat gehecht moest worden, maar dit kan natuurlijk ook anders. Stel dat de brommer een auto was geweest. Natuurlijk wil je dan zeker de beste zorg voor je hond maar het bedrag zal dan helemaal oplopen. Als je een hondenverzekering hebt zal je een deel of alles vergoed krijgen. Hierdoor heeft de toch al nare ervaring niet nog een extra bittere nasmaak. Zorg dus dat je altijd je hond verzekerd, je weet nooit wat er kan gebeuren en als er iets gebeurd dan krijgt jouw Duitse herder de beste zorg!

Bereken hier je premie voor een hondenverzekering >>

Andere mensen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *