Het karakter van de Duitse herder

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Duitse herder

Elke Duitse herder heeft natuurlijk zijn eigen karakter maar over het algemeen zie je wel een aantal typische Duitse herder karakter eigenschappen. Het karakter van een Duitse herder kan je grofweg onderverdelen in drie onderdelen namelijk: Aard, sociale aanleg en leervermogen. Hieronder zal je per onderdeel hier meer over lezen.

Karakter: aard van de Duitse herder

Een Duitse herder is ongelooflijk trouw en aanhankelijk aan zijn baas en zijn/haar gezin, hij wil dan ook niets liever dan elke dag, de hele dag bij zijn baas zijn. Natuurlijk is dit vaak geen optie en zal je de hond regelmatig alleen thuis moeten laten. Lees hier over de 5 stappen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je Duitse herder alleen thuis kan zijn. Kijk bijvoorbeeld ook voor een goed formaat bench.

Naast dat ongelooflijk trouwe karakater van je Duitse herder is hij ook gehoorzaam. Hij wilt graag voor je werken en wilt dit ook graag goed doen. Hij doet namelijk alles voor zijn baas. Als je Duitse herder niet gehoorzaamt ligt er vaak iets anders ten grondslag, zoals onbegrip of je Duitse herder neemt de leiding over. Wees hierop alert, wordt niet boos bij het trainen dit zal je herder niet begrijpen. Zorg ervoor dat je je Duitse herder zijn gedrag begrijpt en speel hierop in.

Dat brengt gelijk tot het volgende punt namelijk temperamentvol. Duitse herders zijn over het algemeen temperamentvol. Je hond heeft sterke behoefte aan leiderschap. Door zijn zelfvertrouwen zal hij niet aarzelen om dat leiderschap over te nemen, als hij dat niet ontvangt. Zorg er dus voor dat je duidelijk en respectvol met je herder omgaat, dit is dus niet streng maar consequent.

Er zit ook behoorlijk wat waakzaamheid en dapperheid in de Duitse herder. Hij zal het erf waar hij woont en het gezin ten alle tijde beschermen en bewaken. Hij schrikt niet snel van geluiden en zal moedig op de voor hem oogende “dreiging” afstappen. Een onbekend persoon voor je Duitse herder zal niet zomaar het terrein op kunnen lopen zonder dat je hond van zich laat horen.

Karakter: Sociale aanleg van de Duitse herder

Duitse herder met honden

Een Duitse herder kan in principe heel goed met andere dieren zoals honden en katten. De hond moet wel in zijn puppy jaren goed gesocialiseerd worden. Dat wil zeggen dat hij in de puppyfase met veel verschillende diersoorten op een positieve manier in contact moet komen. Het liefst meerdere keren, maar vooral met mate en rust. Je hond leert dan dat het leuk is om andere dieren te zien. Hij zal deze positieve ervaringen de rest van zijn hondenleven met zich meedragen en sociaal en rustig zijn naar andere dieren.

Lees bijvoorbeeld hoe je een Duitse herder kan laten wennen aan katten in dit artikel

Verwar waakzaamheid niet met het geen sociaal gedrag tonen. Als je hond blaffend en grommend reageert op onbekende bezoekers dan komt het waakzame in hem naar boven. Zodra je herder de bezoeker leert kennen zal hij zich sociaal opstellen. Een herder is namelijk geen Labrador, een Labrador is een echte allemansvriend en vindt iedereen bij voorbaat vaak al aardig. Een Duitse herder moet eerst iemand leren kennen voordat hij diegene aardig vindt. Om het karakter van Duitse herder goed te begrijpen is het aan te raden om het handboek voor Duitse herders te lezen.

Karakter: Het leervermogen

In de eigenschap leervermogen steekt de Duitse herder met kop en schouders uit boven zijn soortgenoten. De Duitse herder is erg intelligent en wilt ook nog eens heel graag voor zijn baas werken. Dit is een ideale combinatie voor een optimaal leervermogen. Door deze ideale combinatie worden deze honden veel als werkhonden ingezet, zoals bij de politie, speurhond of blindengeleidehond.

Dit uitstekende leervermogen zorgt er ook voor dat de Duitse herder uitdaging nodig heeft. Deze mentale uitdaging kan je geven door een training met je hond te volgen zoals gehoorzaamheidstraining, fly-bal of speurwerk. Deze mentale uitdaging heeft je Duitse herder nodig, dit zit “gewoon” in zijn karakter. Zodra je voldoende mentale uitdaging bied aan je Duitse herder zal hij zich mentaal beter un balans voelen. Hij zal niet de neiging hebben om ongewenst gedrag te gaan vertonen. Naast dat het samen trainen met je Duitse herder erg leuk is, komt dit de band tussen baas en hond ten goede. Blijf dus lekker trainen met je Duitse herder je zal zien dat je hier veel plezier samen uit haalt!

duitse herder trainen

Verschillen in karakter tussen Duitse herder korthaar en langhaar

Binnen het Duitse herder ras zijn er ook verschillen in karakter als het gaat om een korthaar en een langhaar. De Duitse herders korthaar worden vaker ingezet voor politie en reddingswerk, om dit werk goed te kunnen doen zijn er andere karakter eigenschappen nodig dan die van een gezinshond.

De kortharige zijn nog meer gericht op hun baas dan de langharige. Ze willen zo graag bij de baas zijn dat ze moeite kunnen hebben met het alleen thuis zijn. Ze hebben ook meer moeite met buitenstaander dan de langharige Duitse herders. Maar als je ze goed socialiseert kan je dit wel verbeteren. Ze hebben een enorme werklust, werden ze vroeger gefokt voor het schapen te hoeden zijn ze nu zeer geschikt voor reddingswerk en politiewerk.

De kortharige zijn ook feller en moediger dan de langharige. Deze karakter eigenschappen worden dan ook zorgvuldig door fokkers van Duitse herders korthaar “erin” gehouden. Door hun hoge energie niveau en het niet graag weg te zijn van de baas is alleen thuis zijn soms lastig en kan verveling bij je herder toeslaan. Bouw het alleen zijn dus goed op en zorg eventueel voor wat afleiding in de vorm van botje of puzzeltraktatie.

De Duitse herder langhaar heeft het karakter van een echte gezinshond. Weliswaar voor een actief gezin die het leuk vinden om te wandelen en te trainen met hun hond. Ze zijn aanhankelijk, loyaal, intelligent en gehoorzaam. Ze zijn minder fel en eenkennig dan de kortharige, ideaal voor een gezin, met of zonder kinderen.

Verschillen in karakter tussen Duitse herder werklijn en showlijn

De Duitse herders uit de werklijn worden gefokt om een taak/werk uit te voeren, zoals politiewerk, reddingswerk of speurwerk. Ze hebben daardoor ook een grote werklust, ze moeten gewoon de gelegenheid hebben om te werken, dit kan natuurlijk ook recreatief zijn. Daarnaast zijn ze moedig, uitermate trouw, zeer aanhankelijk, zeer intelligent en héél actief.

De Duitse herder showlijnhonden staan bekend om hun wat mildere karakter. Ze zijn vaak minder fel en hebben een stabiel karakter. Daarnaast zijn ze intelligent, trouw, moedig en aanhankelijk. Hierdoor zijn ze goed in huishoudens met kinderen te houden. Ze hebben veel beweging nodig en ze vinden een mentale uitdaging ook erg fijn.

Waar moet je rekening mee houden in de opvoeding bij dit karakter?

  1. Wees consequent. Dit lijkt misschien erg makkelijk maar is vaak een van de moeilijkste dingen om in de praktijk uit te voeren. Dagelijks consequent blijven zal uiteindelijk een stabiele hond opleveren die weet wat hij wel en niet mag. Als hij niet mag trekken aan de lijn dan mag hij dat dus NOOIT ook niet als je een moe bent of aan het bellen bent. 
  2. Wees duidelijk. Bepaal van te voren wat jouw regels zijn en wat je wel en niet wilt. Een Duitse Herder is zoals eerder gezegd erg intelligent en zal enige twijfel bij zijn baas direct merken. De herder ziet het baasje als roedel leider en een roedel leider die twijfelt is onzeker. Een onzekere roedel leider geeft onzekere honden. 
  3. Onderneem activiteiten of trainingen. Een Duitse herder werkt graag samen met of voor zijn baas. Omdat een herder graag mentaal en lichamelijk wordt uitgedaagd maar ook om de band versterken tussen baas en hond. Door deze directe aandacht tussen baas en hond zal de hond en baas elkaar beter gaan begrijpen. Hierdoor wordt de communicatie tussen beide beter en zal de Duitse herder beter begrijpen wat je wilt wat in een gehoorzame hond resulteerd.

De theorie van het opvoeden

Voor het opvoeden van een Duitse herder is dus theoretisch kennis belangrijk want dit zijn intelligente dieren die twijfel snel zullen merken. Je moet dus goed weten wat je doet, met welk doel, en hoe je opvoedt. Als je dit goed inzichtelijk hebt zal het opvoeden gemakkelijker en efficiënter verlopen. Lees het e-boek om de opvoeding tot een succes te maken. Dit zal je veel tijd en frustratie schelen, ook als je al eerder een Duitse herder (of andere hond) hebt gehad is het handig om nieuwe opgedane inzichten te lezen of om je kennis op te halen.

Al die theorie moet je natuurlijk wel consequent toepassen in de praktijk, maar je zal zien dat als je dit doet je snel het gewenste gedrag ziet. Hierdoor raak je alleen maar meer gemotiveerd om dit toe te passen en nog meer met je hond te trainen. Heel veel succes en plezier met je Duitse herder!

Wil je je Duitse herder goed opvoeden?

Lees dan het e-boek voor opvoedtips en voor nog meer inzicht hoe om te gaan met het karakter van een Duitse herder.

Ja, laat me het e-boek bekijken!

2 reacties op “Het karakter van de Duitse herder

  1. Goedenmiddag,

    Vraagje kan ik het e-boek is dat ook in een gebonden uitvoering te bestellen. Ik vind een e-boek nl verschrikkelijk en 3x niks(sorry)

    1. Beste Ariena,

      Wat vervelend dat je het e-boek niet fijn vind lezen. Komt dat alleen doordat het geen gebonden versie is of zijn er nog andere oorzaken?

      En welk e-boek bedoel je dan? Het e-boek ” De eerste 12 maanden van je Duitse herder”? Of bedoel je het “Duitse herder handboek”?

      Ik hoor het graag.

      Team Alles over Duitse herders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *