Met je Duitse herder op vakantie

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Je wilt met je Duitse herder op vakantie! Leuk! Lekker lange wandelingen maken in het bos of op de heide. Een super fijn vooruitzicht toch? Of krijg je stress van de gedachten wat je moet regelen? Welke vaccinaties moet hij krijgen? Hoe ga je je Duitse herder vervoeren? En zal hij zich netjes gedragen in deze vreemde omgeving? We behandelen hier de meest gestelde vragen over op vakantie met je Duitse herder.

Wat moet je Duitse herder hebben als je hem meeneemt op vakantie?

Welke vaccinaties of andere eisen moet je Duitse herder hebben als je hem meeneemt op vakantie? Lees hieronder de belangrijkste punten. Overleg ook altijd met je dierenarts bij twijfel.

Welke vaccinatie moet mijn herder krijgen?

Als je naar het buitenland gaat dan moet je Duitse herder minimaal 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie is niet standaard onderdeel van de vaccinaties die je hond krijgt, je moet hier zelf actief om vragen. De vaccinatie is dan 3 jaar geldig. Je mag een pup vanaf 3 maanden laten vaccineren met rabiës. Hierdoor kan een hond pas vanaf 15 weken oud mee op vakantie.

Wat moet ik nog meer regelen voor vertrek?

Net als mensen heeft ook je Duitse herder een paspoort nodig. Hierin staat bijvoorbeeld wie de eigenaar is en of hij is gechipt en gevaccineerd. Sinds 1 november 2021 is dit verplicht gesteld. Iedere fokker moet ervoor zorgen dat alle puppies een hondenpaspoort hebben. Het chippen van honden is al langer verplicht namelijk vanaf 1 april 2013. Als jouw hond dus nog geen chip of paspoort heeft ga dan even langs bij je dierenarts om hem te chippen en een Europees paspoort te regelen.

Moet ik hem ontwormen en behandelen tegen teken?

Als je je Duitse herder meeneemt op vakantie naar Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen of Finland dan ben je verplicht je hond te behandelen tegen wormen zoals longworm. In andere landen is het niet verplicht. Maar in zuidelijk gelegen landen in Europa vormen zandwormen en hartworm een risico. Zorg dat je Duitse herder daar geen rauw vlees of poep eet. Vossenlintworm komt meer voor in de noordelijk gelegen Europese landen. Het is altijd verstandig om een week voor vertrek je Duitse herder te behandelen tegen teken en hem te ontwormen. Hierdoor verklein je het risico.

Alle eisen per land op een rij vind je op de website van LICG.

Moet ik mijn Duitse herder verzekeren als ik op vakantie ga?

Als je op vakantie gaat dan sluit je vaak een reisverzekering af. Mocht je koffer zoek raken of je telefoon worden gestolen op vakantie dan ben je hiervoor verzekerd. Maar ook als je ziek wordt of een ongeluk krijgt waardoor je het ziekenhuis dan worden de kosten hiervan gedekt, dit is natuurlijk wel het laatste waar je mee bezig wilt zijn op vakantie. Ook voor je Duitse herder is het belangrijk om verzekerd te zijn. Vaak is je huisdier meeverzekerd in je reisverzekering, maar check dit altijd nog voordat je weggaat. Mocht jou of je hond iets overkomen in het buitenland dan geeft dit vaak al meer dan genoeg stress, toch? Het laatste wat je dan wilt is nog meer stress over de kosten. Als je hond niet bij je reisverzekering is inbegrepen dan kan je dit ook bij de zorgverzekering van je hond meeverzekeren.

Daarnaast is het belangrijk een aansprakelijkheidsverzekering te nemen voor je Duits herder. Als je Duitse herder iets kapot maakt in het vakantiehuisje of schade aanricht bij een persoon kan dit veel kosten met zich meebrengen. Zeker bij schade bij een persoon kan het snel heel hard oplopen. Dus kijk of je een aansprakelijkheidsverkering hebt en of je hond hierin is inbegrepen.

Dus samengevat schade die je hond zelf krijgt worden gedekt door een dierenverzekering en schade die je hond aanricht (aan bijvoorbeeld het vakantie huisje) worden gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering.

Hoe ga je je Duitse herder vervoeren?

Ga je met de auto op vakantie dan moet je vaak een grote afstand afleggen. Deze afstand moet voor jezelf en voor je hond zo comfortabel mogelijk verlopen. Houd voldoende rustmomenten voor jezelf maar zeker voor je hond. Neem na 2,5 a 3 uur een kwartiertje pauze, zorg dat je een lange lijn meeneemt zodat hij even wat meer bewegingsruimte heeft. In deze korte pauze geef je hem ook de gelegenheid om wat water te drinken. Geef onderweg en voorafgaand aan de reis zo weinig mogelijk eten zodat de kans op wagenziek minimaal is. Eenmaal aangekomen op de bestemming kun je je Duitse herder zijn eten geven.

Sommige honden hebben meer last van wagenziekte dan andere. Als je hond hiervan last heeft dan je dit merken doordat hij onrustig wordt of hij gaat hijgen, kwijlen of zelfs braken. Houdt hiermee zo veel mogelijk rekening door de afstand tot de vakantiebestemming niet te groot te laten zijn en vaker te stoppen. Er bestaan ook voor honden speciale tabletten tegen wagenziekte. Dit is tegen misselijkheid die kan ontstaan door wagenziekte, dit is niet tegen nervositeit.

6 Tips om je Duitse herder veilig in de auto te vervoeren

In een aantal landen is het verplicht om je hond vast te zetten tijdens het autorijden. Belgie, Duitse en Frankrijk schrijven voor een hond die los zit in de auto bekeuringen uit. Het vastzetten van je Duitse herder kan met een speciale hondenautogordel of met een autobench. De meest veiligste manier is wel een stevige hondenbench in de auto. Hiermee houdt je wederom je hond op zijn plek bij een botsing of noodstop. Zorg wel voor een stevige bench die de hond extra beschermd. Betrouwbare stevige honden benches kan je vinden bij Autobench.nl

Met je Duitse herder vliegen kan ook. Je hond zal dan in een bench in het bagageruim zitten. Omdat de regels hiervan per vliegmaatschappij en land verschillen is het beste om hierover te informeren bij het bestellen van je vliegtickets.

Het reizen met openbaar vervoer is uitdagend omdat niet in alle landen huisdieren in het openbaar vervoer zijn toegestaan. Check hiervoor per land (ook je doorreisland) wat daar de regels zijn.

Gaat je Duitse herder zich netjes gedragen in deze vreemde omgeving?

Gelukkig zijn veel vakantiehuisje, appartementen en hotels toegankelijk voor honden. Hierdoor heb je vaak genoeg keus om een vakantieadres te kiezen die bij je past. Maar het blijft altijd spannend hoe je Duitse herder reageert op deze nieuwe omgeving. Sommige honden hebben soms moeite met een nieuwe omgeving. Ze kunnen dan moeilijk rust vinden en door de stress kunnen snel aanslaan op voor hun vreemde geluiden. Dit kan voor overlast zorgen wat natuurlijk erg vervelend is voor jou als eigenaar. Om zo veel mogelijk stress te voorkomen kan je een bench meenemen met zijn eigen kleed erin. Neem dan ook een groot deken of handdoek mee. Je kan het deken dan over de bench heen leggen. Dit moet natuurlijk wel eerst thuis worden toegepast! Je ziet dat honden dan vaak sneller rust vinden doordat ze minder prikkels krijgen.

Opvoedboek Duitse herder

Neem ook een bot en een nieuw stuk speelgoed mee om hem af te leiden. Hij is dan zo bezig met zijn nieuwe speelgoed of bot dat hij minder let op zijn omgeving. Hierdoor kan hij dan geleidelijk, zonder dat hij het echt door heeft, wennen aan de nieuwe omgeving.

Zodra je alles hebt uitgepakt is begint de vakantie pas echt, het tijd om op verkenning te gaan! Niks is leuker dan samen met je Duitse herder de nieuwe wandelroutes te ontdekken. Want wat is de natuur toch mooi. Tijd om te gaan genieten. En je kan pas echt genieten als je Duitse herder lekker los met je meeloopt en gelijk (of bijna gelijk dan…want er zijn zoveel nieuwe indrukken) naar je toekomt als je hem roept. Voedt je Duitse herder op volgens de methode in het Duitse herder handboek en je zal een super relaxte vakantie tegemoet gaan, een waar jij en je Duitse herder heerlijk kunnen ontspannen!

Wellicht ook interessant voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *