Je Duitse herder pup van 4- 9 maanden goed opvoeden?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

De Duitse herder pup opvoeden, wanneer begin je daarmee en hoe doe je dat? Als de eerste maanden van je Duitse herder pup erop hebt zitten dan is je pup inmiddels helemaal aan je gewend en jij aan je pup. Lees ook dit artikel want opvoeden begint vanaf de eerste dag. Vanaf 4 maanden kan je de basis opvoedingsregels uitbreiden. Je kan je pup op commando te gaan liggen en naar zijn plaats te sturen.

Aangelijnd volgen is belangrijk onderdeel in het opvoeden van je Duitse herder pup

handboek Duitse herder

Zodra je pup rond de vier maanden is is je pup inmiddels gewend aan het uitlaten aan de lijn is het tijd om te gaan leren volgen. Volgen betekend het netjes naast de baas lopen aan de lijn. De lijn is nooit gespannen en de hond trekt dus nooit aan de lijn. Je kan dit trainen door op een grasveldje een paar stokken neer te zetten in een parcours om vervolgens dit met je hond te doorlopen. Zorg dat de hond aandacht voor jou heeft, dus niet op een grasveld waar andere honden of kinderen zijn.

Je Duitse herder pup moet dit namelijk aanleren en dan moet hij niet worden afgeleid, als hij wordt afgeleid leert hij niet datgene wat je wilt. Zodra je pup netje naast je loopt en eventueel naar je kijkt gebruik je de clicker en geef je hem een beloning. Neem hierin de leiding kijk dus niet welke kant je pup op wilt maar bepaal zelf de richting en loop hier (stevig) naar toe. Maak regelmatig een binnen en buitenbocht zodat hij ook daarmee leert omgaan. Pas je niet aan, aan je pup, jij hebt de leiding en jij bepaalt waar jullie heen gaan.

Duitse herder pup leren af liggen

Een ander basis commando is het leren af te liggen van de pup. Dit leer je aan door iets lekkers in je dichte hand te nemen en je hand op de grond te houden. Je zal zien dat je Duitse herder pup het lekkers wilt hebben en dit probeert met zijn snuit te pakken. Houd je hand dicht. Zodra je pup gaat liggen geef je het commando ” af” druk je op de clicker en open je daarna je hand om het lekkers te geven.

duitse herder pup

Herhaal deze oefening een paar keer zodat je pup de link gaat leggen. Als je pup het goed door heeft kan je je hand op de grond leggen zonder iets lekkers in je hand. Zodra je pup gaat liggen gebruik je weer het commando en gebruik je de clicker. Daarna geef je hem een beloning. Als ook dit weer goed gaat kan je je hand iets boven de grond houden totdat je staat en naar de grond wijst en het commando ” af” geeft.

Bij deze oefening is ook timing erg belangrijk. Geef niet te vroeg het commando en gebruik de clicker zodra je pup ligt. Geef het commando ook maar 1 keer en zodra je pup ligt, pas aan het eind als hij snapt wat de bedoeling is kan je vooraf het commando geven.

Hier lees je alles over de groei en ontwikkeling van een Duitse herder pup!

Herhaling, herhaling en nog eens herhalen

Alle basis oefeningen die vanaf de eerste week aan bod zijn gekomen moet blijven worden herhaald. De hele dag ben je met je hond aan communiceren en dus ook aan het opvoeden. Blijf consequent werken aan de commando’s maar ook aan de opvoeding zoals zindelijkheid, speelgedrag en aandacht voor jou als baas.

Herhaal de commando’s in korte momenten gedurende 15 min per dag en herhaal dit meerdere keren per week. Hierdoor worden de commando’s een gewoonte en zal je de rest van zijn leven profijt van hebben.

Is je pup nog geen 4 maanden maar heb je de pup net gekregen? Misschien is het dan goed dat je eerst het artikel De opvoeding van je Duitse herder pup 8-16 weken leest.

Het goed opvoeden van je Duitse herder maakt hoeveel plezier je gaat beleven aan je Duitse herder. Een goede opvoeding zorgt er ook voor dat er geen gedragsproblemen ontstaan.

Gratis e-boek ontvangen?

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *