De opvoeding van je Duitse herder pup 8-16 weken

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Duitse herder pup speelt

Zodra de Duitse herder pup ongeveer 8 weken oud is zal hij met je mee naar huis mogen. Daar heb je vast naar uitgekeken en dan is het nu eindelijk zo ver. In deze eerste weken van je pup is het goed een een stabiele basis aan te leggen lees daar hier meer over. Maar dat neemt niet weg dat je daarnaast tijdens de samen-speel-momenten je duitse herder pup een aantal basis opvoeding principes aanleert.

Wellicht ook interessant voor jou: De top 3 beste puppybrokken van 2021!

handboek Duitse herder

Aandacht van de pup voor jou

De opvoeding van de Duitse herder pup valt of staat met het volgende punt: Aandacht voor jou! Als de hond geen aandacht heeft voor jou als zijn baas dan kan je hem ook niks leren. Je pup moet jouw het leukst en het interessantst vinden van alles wat er om hem heen gebeurd. De aandacht moet er niet alleen zijn als er geen andere honden of als het etenstijd is maar continue.

Maar hoe zorg je er nu voor dat die Duitse herder pup jou altijd het interessant vindt? Dat is niet heel ingewikkeld. Een goede band tussen baas en hond, een niet overprikkelde pup door mensen of andere honden en geef de pup niet te veel vrijheid. Deze punten zullen we nog eens goed doornemen.

Duitse herder pup rent

Een goede band tussen baas en Duitse herder pup

De band tussen de jou (de baas) en Duitse herder pup moet natuurlijk goed zijn voor een geslaagde opvoeding, er moet wederzijds vertrouwen zijn. Jij moet duidelijk leiding en structuur geven aan je hond. Dit is erg belangrijk voor een Duitse herder aangezien zij bij gebrek aan leiding zelf de leiding zullen nemen. Speel met je hond, de pup moet het leuk vinden om bij je te zijn en dit versterkt de band.

De pup niet overprikkelen in de opvoeding

Zoals heel veel wordt gezegd is het goed om je pup te socialiseren, en dat klopt! Socialiseer je pup met mensen, kinderen, soortgenoten en andere dieren. Maar zorg er altijd wel voor dat dit in balans blijft, zo is het continue spelen met kinderen of volwassenen niet goed voor de pup omdat de pup dan meer aandacht heeft voor de omgeving dan voor jou! Hij leert dat de omgeving leuker is dan zijn baas. Hierdoor kan je later bij het tegenkomen van andere honden een helemaal wilde hond hebben omdat hij met de andere honden wilt spelen, hij heeft dan geen aandacht meer voor zijn baas. Dus socialiseer met mate, regelmatig een kind of volwassenen of een ander dier is prima, maar hou het kort en niet te vaak.

De pup niet te veel vrijheid geven

Hou je Duitse herder pup in de opvoeding aan een (lange) lijn. De pup kent namelijk nog niet goed het commando “hier”. En achter je pup aanrennen is zeker geen goed idee. Daarnaast is het snuffelen in het gras of bos erg leuk voor de pup, de pup leert hier weer dat dit leuker is dan de baas. Hij heeft op dat moment geen aandacht voor jou en dit is moeilijk te krijgen van je pup aangezien je geen controle hebt op dat moment op je pup. Houdt daarom de pup aan een lange (lichte) lijn en als de pup geen aandacht meer voor je heeft kan je stilstaan of hem roepen en zachte naar je toetrekken. Je pup zal snel begrijpen dat alles leuker is als hij aandacht heeft voor jou. Je kan dit gedrag natuurlijk belonen door even te knuffelen of iets lekkers te geven.

Aan de lijn lopen

Als je de pup net hebt gekregen dan zal een van de eerste dingen zijn die je pup moet leren is aan de lijn lopen. In het begin zal de pup zich proberen los te trekken door met zijn kop te schudden negeer dit en leidt hem af door hem naar je toe te roepen en (met een hogere stem) braaf te zeggen. Hou de eerste uitlaat momenten kort. Hij moet er namelijk aan wennen.

Zorg dat de lijn altijd slap is en nooit gespannen. Zodra je hond aan de lijn trekt stop je met lopen en loop je de tegengestelde richting op. Je pup zal merken dat het niet loont om aan de lijn te trekken omdat er dan niet verder wordt gegaan. Daarnaast moet je pup ook op je blijven letten, als je merkt dat hij geen aandacht meer voor je heeft maak dan zachte geluiden op je hurken en trek hem langzaam naar je toe. Je pup zal dan nieuwsgierig naar je toe komen en daarmee is de aandacht weer op jou gevestigd.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

Het op commando laten zitten van je Duitse herder pup

Duitse herder pup

In de opvoeding van je Duitse herder pup is een van de meest basis commando die eigenlijk elke hond zou moeten kunnen is het commando zit. Waarschijnlijk gaat je dit met de leergierigheid van de Duitse herder en jouw goede intenties best lukken. Maar hier toch nog even stap voor stap uitgelegd hoe je dit kan aanleren. Bij het aanleren van (basis) commando’s draait alles om de juiste timing en consequent zijn. Een clicker kan hierbij een handig hulp middel zijn. Dit is namelijk altijd een gelijk geluid wat de hond kan koppelen aan gewenst gedrag. Introduceer de clicker eerst voordat je hiermee gaat werken.

Geef het commando zit en maak hierbij bij voorkeur een handgebruik, honden letten namelijk erg op gebaren en houding. Wacht dan tot de hond gaat zitten, als dit lang duurt duw je zachtjes tegen kont zodat hij gaat zitten. Zodra zijn kont de grond raakt klik je op de clicker. Herhaal de training vaak maar train niet langer dan 5 minuten per keer, de concentratie zal dan van je pup weer op zijn. Als het goed gaat kan je het klikken steeds ietsje langer uitstellen nadat de hond gaat zitten zodat hij leert langer te blijven zitten.

Geef het commando nooit meer dan 1 keer. Hij heeft het echt wel gehoord, zijn gehoor is namelijk uitstekend. Zit betekend dat hij moet gaan zitten en niet na 3 keer herhalen. Hou dit consequent vol want het is heel erg verleidelijk om je commando te herhalen als hij na 1 keer niet luisterd. Als je pup niet luistert na het geven van het commando “zit” dan volgt logischerwijs géén beloning dus ook geen beloning als je 3 keer het commando zou zeggen. Dit schept alleen maar onduidelijkheid voor je pup. Blijf duidelijk en consequent.

De eerste weken met je pup zijn intensief maar ook ontzettend leuk. Hij doet allerlei nieuwe indrukken op en zal graag met je spelen. Lees verder in het artikel 4-9 maanden wat dan de aandachtspunten zijn.

handboek Duitse herder

Opvoeding van theorie naar praktijk

Nu zijn dit een aantal praktische tips voor de beginselen van het opvoeden van een Duitse herder pup. In principe is het opvoeden niet complex als je het gedrag van je Duitse herder pup leest en begrijpt. Om het gedrag goed te kunnen begrijpen is kennis hierover erg belangrijk. Deze kennis staat in het e-boek Handboek voor Duitse herders. Dit handboek geeft je tips en methodes waardoor het opvoeden van je Duitse herder leuk en interssant wordt. Want jij weet dan precies waarom je Duitse herder een bepaalde reactie laat zien! Zeker als je nog een pup hebt zal de opvoeding na het lezen hiervan efficiënter verlopen zonder frustraties! Je zal moeiteloos de theorie in de praktijk kunnen brengen.

Wellicht ook interessant voor jou: