Hoe socialiseer je een Duitse herder?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Veel mensen vragen zich af hoe socialiseer ik mijn Duitse herder? Want dat ze gesocialiseerd moeten worden staat vast. Niemand wilt een hond die uitvalt tegen andere honden of tegen andere dieren. Laat staan tegen andere mensen. Dus je moet je Duitse herder socialiseren maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

Wanneer begin je met socialiseren?

De ideale leeftijd van een Duitse herder om te beginnen met socialiseren, dus het kennis laten maken met andere mensen en dieren ligt tussen de 9 en 14 weken. In deze fase staan honden het meest open voor nieuwe dingen. Je begint dus vroeg met socialiseren van je Duitse herder. Als je Duitse herder ouder is dan kan je direct beginnen. Dit zal waarschijnlijk wel wat meer moeite kosten maar het is niet onmogelijk. Bij een volwassen Duitse herder zal het socialiseren nog wat meer tijd kosten dan bij een Duitse herder pup. Neem dan ook de tijd en heb geduld hiervoor, laat je eventueel bereiden door een professional.

Hoe socialiseer je je Duitse herder?

duitse herder en labrador

Hoe begin je nu met het socialiseren van je Duitse herder? Het socialiseren van je Duitse herder is onderdeel van de opvoeding. Lees onderstaande 5 stappen die je kan doorlopen voor het socialiseren van je Duitse herder.

Stap 1. Plan de socialisatie
Bedenk eerst waar je graag wilt dat je hond mee bekend raakt, bijvoorbeeld een andere hond. Bedenk vervolgens welke hond voor een eerste ontmoeting fijn zou zijn. Begin bijvoorbeeld met die ene rustige Labrador uit de straat, zoek zeker geen drukke hond uit want je weet namelijk niet hoe je Duitse herder hier op gaat reageren. Plan de ontmoeting altijd op neutraal terrein dat wil zeggen niet bij jezelf thuis of bij de andere hondeneigenaar. Beide honden moeten zeker niet het gevoel hebben dat ze hun terrein moeten verdedigen.

Stap 2. Voorspel de ontmoeting
Ga na wat er mogelijk zou kunnen gebeuren tijdens de ontmoeting. Begin de ontmoeting op een afstand. Je Duitse herder kan schrikken, houd hem dus aan de lijn zodat je de controle houd. En als je hond schrikt reageer dan rustig. Hij mag wel bij je komen maar ga hem niet troosten, er is namelijk niks om bang voor te zijn.
Houd het gedrag van je hond goed in de gaten. Is hij nog kalm en blij dan kan je een stapje verder gaan door richting de Labrador te lopen. Wordt hij daardoor bang stop dan even en leidt hem af door wat met hem te spelen. Zodra hij weer rustig is kan je weer verder. Laat de eigenaar van de andere hond nooit naar jou toe lopen, dit kan te confronterend zijn waardoor dit tegen werkt.

Stap 3. Herhaal de situatie
Als de ontmoeting met de andere hond een succes was dan moet je de situatie minimaal een aantal keer herhalen als je wilt dat je hond dit blijvend onthoudt. Je kan de ontmoetingen dan ook verder uitbreiden naar wat anderen en drukkere honden om ze de moeilijkheid een beetje op te bouwen.

Stap 4. Blijf alert
Blijf ook vooral letten op het gedrag van de andere honden waar je je Duitse herder mee laat socialiseren. Zij kunnen natuurlijk ook ineens ander (verkeerd) gedrag gaan vertonen waardoor jouw Duitse herder schrikt. Haal hem dan direct letterlijk uit de situatie, ga even met hem ergens anders heen. En leidt hem dan af door te spelen. De herinnering aan de vervelende situatie moet zo kort mogelijk zijn en zo prettig mogelijk. Begin de volgende ontmoeting weer iets makkelijk door een grotere afstand tussen jouw hond en de ander hond.

Stap 5. Beloon goed gedrag
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk goed gedrag te belonen. Let wel op dat je rustig en kalm gedrag beloont. Je moet niet je hond belonen als hij onrustig is of zenuwachtig, dit versterkt dat gedrag. Zorg er dus voor dat je een speeltje meeneemt en/of iets lekkers. Beloon je Duitse herder na de ontmoeting door lekker. even samen te spelen of te wandelen. De spanning die de ontmoeting met zich meebrengt moet hij vaak dan even kwijt en dat kan je beter buiten doen.

Hoe socialiseer je een Duitse herder met mensen?

Het socialiseren van Duitse herder met mensen doorloopt eigenlijk op precies dezelfde wijze als die van een andere hond. Je kan dus de 5 stappen zoals hierboven geschreven doorlopen. Bij kinderen zal je ook het kind moeten begeleiden, hierbij kan je het beste een andere volwassenen het kind laten begeleiden. Mocht je toch twijfelen over je aanpak lees dan het handboek voor Duitse herders of schakel een professional in.

handboek Duitse herder

Bestel Duitse herder handboek

Niet goed = geld terug!

Bekijk hier het handboek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *