3 tips voor een optimale vachtverzorging van een Duitse herder korthaar.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

De vacht van een Duitse herder korthaar, hoe verzorg je die? Hoe zorg je voor een mooie glanzende vacht, naast dat dit erg mooi is, ziet je Duitse herder er gezond uit. Maar hoe zorg je er nu voor dat de vacht mooi glanst?

hondenvoer

Zorg voor de juiste voeding voor de vacht

Om een mooie vacht te krijgen bereik je het meest door de juiste voeding te kiezen. In de voeding moeten de vetzuren omega 6 en omega 3 zitten zodat de aanmaak van bepaalde oliën en talg worden verhoogd. Dit zorgt ervoor dat de huid en haren niet uitdrogen. Een uitgedroogde huid en haren geven namelijk een doffe uitstraling die je wilt voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat eiwitten in de voeding zitten die als voeding voor de haren dienen. Dit zit voornamelijk in BARF of diepgevroren versvlees. BARF (=Bones and Raw Food’) is ook rauw vlees, vaak ingevroren en dit bevat veel eiwitten.

In de voeding moeten ook de vitamines A, C en E zitten, dit zorgt er ook voor dat de huid soepel en doorvoed blijft, voeg hier zink, koper en biotine (vitamine B8) aan toe en je hebt de ideale voeding voor de vacht voor je Duitse herder korthaar te pakken.

Aanvullende supplementen voor een gezonde vacht

voedingssupplementen

Nu je de juiste voeding hebt gevonden vraag je je vast af waarom moet ik dan ook aanvullende supplementen geven? Een hele begrijpelijk vraag natuurlijk. Je hoeft dit natuurlijk niet te doen het is maar een tip om een nog mooiere en gezondere vacht te krijgen van je Duitse herder korthaar. Dit is dus zeker niet een “must”, maar is een goede aanvulling op de voeding voor een optimale huid en vacht.

In de voeding zit vaak wel deze goede visolie, zoals zalmolie of krilvolie maar vaak in kleine hoeveelheden. Daarnaast is de werkzaamheid van deze olie sterk verminderd doordat het gedroogd of bevroren voer is geworden. Ook neemt de werkzaamheid van de oliën naarmate de maanden af. Als je deze supplementen geeft dan krijgt de hond direct de juist oliën binnen en die hij gelijk kan opnemen.

Kammen en wassen van de vacht

Een Duitse herder korthaar heeft in principe een vuil afstotende vacht. Aangezien de vacht ook kort is zullen er geen klitten in ontstaan. Vaak kammen is dus zeker niet nodig en ook zeker niet aan te bevelen. Als je vaak kamt dan stimuleert dit de haaraangroei waardoor de hond alleen maar meer zal verharen. Een Duitse herder korthaar is 2 maal per jaar in de rui (ontharingsperiode) in deze periode is het goed om je Duitse herder korthaar regelmatig te kammen.

Door het kammen zorg je ervoor dat de haren dezelfde kan op staan waardoor het geheel een glad oppervlakte wordt. Als de haren glad zijn dan weerkaatst de zon erop waardoor het mooi gaat glanzen. (spiegeleffect) Dit effect zie je beter bij kortharigen dan bij langharige Duitse herders.

Zoals al eerder gezegd heeft de Duitse herder korthaar een vuil afstotende vacht. Je hoeft dus je Duitse herder korthaar in principe niet vaak te wassen maar af en toe is dit zeker aan te raden. Was je Duitse herder kortaar wel met speciaal hondenshampoo zodat het vetgehalte van de hond niet wordt aangetast.

Duitse herder

Waarom een mooie glanzende vacht?

Niet alleen is een glanzende stevige vacht mooi het is ook nog eens goed voor de gezondheid van je Duitse herder. Een goed verzorgde vacht is beter isolerend, wel zo prettig in de wintermaanden. Maar ook in de zomer is het erg fijn als de vacht vuil- en water-afstotend blijft, aangezien veel honden in de zomer hun toevlucht in het watertjes zoeken.

Meer lezen over de Duitse herder korthaar aanschaffen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *