3 tips voor een perfect glanzende vacht voor een Duitse herder langhaar!

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

De vacht van een Duitse herder langhaar, heeft die veel verzorging nodig? En hoe ziet die verzorging er dan uit? Je wilt natuurlijk dat de vacht er mooi en glanzend eruit ziet. Maar hoe zorg je ervoor dat de vacht van een Duitse herder langhaar mooi en glanzend wordt?

Zorg voor de juiste voeding voor de Duitse herder langhaar vacht

Duitse herder

Om een mooie vacht te krijgen bereik je het meest door de juiste voeding te kiezen. In de voeding moeten de vetzuren omega 6 en omega 3 zitten zodat de aanmaak van bepaalde oliën en talg worden verhoogd. Dit zorgt ervoor dat de huid en haren niet uitdrogen. Een uitgedroogde huid en haren geven namelijk een doffe uitstraling die je wilt voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat eiwitten in de voeding zitten die als voeding voor de haren dienen. Dit zit voornamelijk in BARF of diepgevroren versvlees. BARF (=Bones and Raw Food’) is ook rauw vlees, vaak ingevroren en dit bevat veel eiwitten. 

In de voeding moeten ook de vitamines A, C en E zitten, dit zorgt er ook voor dat de huid soepel en doorvoed blijft, voeg hier zink, koper en biotine (vitamine B8) aan toe en je hebt de ideale voeding voor de vacht voor je Duitse herder langhaar te pakken. 

Kijk hier voor: De 5 beste hondenbrokken voor je Duitse herder van 2021!

Aanvullende supplementen voor een gezonde vacht

voedingssupplementen

Nu je de juiste voeding hebt gevonden vraag je je vast af waarom moet ik dan ook aanvullende supplementen geven? Een hele begrijpelijk vraag natuurlijk. In de voeding zitten wel genoeg mineralen en vitamines voor een gezonde voeding maar je hond kan niet alles uit de voeding halen. Als je de langharige vacht een extra boost wilt geven dan is het verstandig om extra supplementen te geven. De hoge concentratie van de vitamines zorgt ervoor dat je Duits herder langhaar dit in voldoende hoeveelheid kan opnemen.

In de voeding zit vaak wel deze goede visolie, zoals zalmolie of krilvolie maar vaak in kleine hoeveelheden. Daarnaast is de werkzaamheid van deze olie sterk verminderd doordat het gedroogd of bevroren voer is geworden. Ook neemt de werkzaamheid van de oliën naarmate de maanden af.

Kammen en wassen van de Duitse herder langhaar vacht 

Een Duitse herder langhaar heeft in principe een redelijk vuil afstotende vacht. Maar door de langere haren kan er vuil blijven hangen aan de vacht en klitten in ontstaan. Af en toe kammen is dus nodig om klitten en vuil weg te halen. Vaak kammen is niet nodig en ook zeker niet aan te bevelen. Als je vaak kamt dan stimuleert dit de haaraangroei waardoor de hond alleen maar meer zal verharen. Een Duitse herder langhaar is 2 maal per jaar in de rui (ontharingsperiode) in deze periode is het zeker goed om je Duitse herder langhaar regelmatig te kammen. Was je Duitse herder langhaar wel met speciaal hondenshampoo zodat het vetgehalte van de hond niet wordt aangetast. 

hark

Door het kammen zorg je ervoor dat de haren dezelfde kan op staan waardoor het geheel een glad oppervlakte wordt. Als de haren glad zijn dan weerkaatst de zon erop waardoor het mooi gaat glanzen. (spiegeleffect) Dit effect zie je echter beter bij kortharigen dan bij langharige Duitse herders. 

Waarom een mooie glanzende vacht?

Niet alleen is een glanzende stevige vacht mooi het is ook nog eens goed voor de gezondheid van je Duitse herder. Een goed verzorgde vacht is beter isolerend, wel zo prettig in de wintermaanden. Maar ook in de zomer is het erg fijn als de vacht vuil- en water-afstotend blijft, aangezien veel honden in de zomer hun toevlucht in het watertjes zoeken. Daarnaast zal het kammen bij een goed verzorgde langharige Duitse herder makkelijker gaan.

Wil je meer weten over de kenmerken en eigenschappen van de Duits herder lang haar? Lees dan: De Duitse herder langhaar!

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Andere mensen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *