Even kort duiken we de geschiedenis in van de Duitse herder. Wanneer en waar is dit hondenras ontstaan en welke rol diende dit hondenras te vervullen want vaak hadden hondenrassen een bepaalde functie om mensen te helpen.
Oorsprong van de Duitse herder
Herdershonden stammen af van de wolven. Max Stephanitz slaagde er in 1892 in om de niet wenselijk karaktereigenschappen van de wolf eruit te fokken zonder de wolfachtige uiterlijke kenmerken er helemaal uit te fokken. Zo ontstond eerst de Duitse schapenhond. In 1899 richte Max Stephanitz een vereniging voor Duitse herders op (Verein fur Deutsche Schaferhunde/VS) Vanaf die 22 april 1899 besloot hij de naam te veranderen van Duitse schaapshond naar Duitse herdershond. De eerste officiƫle Duitse herder heette Hector Linksrhein en werd in Engeland voor het eerste bij een tentoonstelling getoond. Na de eerste wereld oorlog werd de naam verandert naar Alsatian Wolf Dog maar dat in 1977 weer teruggedraaid naar Duitse herdershond. Tegenwoordig worden ze Duitse herder genoemd.

Functie/ rol van de Duitse herder toen en nu
Door de karaktereigenschappen, moedig, gehoorzaamheid en waaks was de Duitse herder een uitstekende hond die vroeger voornamelijk ingezet voor het drijven en bewaken van schapen. Schapenhoeden was toen een veelvoorkomend beroep en de uitgestrekte landschappen leende zich daar uitstekend voor. Hij beschermde de schapen tegen wolven en andere roofdieren. En als de herder verder trok door het land zorgde de Duitse herderhond ervoor dat de schapen bij elkaar bleven en niet afdwaalden.
Tegenwoordig zijn schapenhoeders zeldzame beroepen geworden. Het is dichtbevolkte geworden en schapen worden op een andere manier gehouden dan vroeger. Maar de Duitse herder is toch steeds een erg geliefd ras om als werkhond in te zetten. Ze worden bijvoorbeeld vaak ingezet als politiehond, reddingshond of speurhond. Ook in het leger wordt hij vaak gezien.
Gezinshond of huishond
Maar het meest wordt de Duits herder gezien als gezinshond. Waar hij door zijn aanhankelijke en trouwe karakter uitermate geschikt voor is. Blijf wel altijd bezig met je Duitse herder zodat hij zich niet gaat vervelen en je hebt er een hele fijne huishond aan. Zorg ervoor dat je hem goed opvoed en blijf altijd respectvol en consequent naar hem toe. Zorg er ook voor dat hij voldoende beweging krijgt iedere dag zodat hij aan zijn bewegingsdrang kan voldoen. Hij zal dan rustig en stabiel karakter ontwikkelen wat de relatie tussen baas en hond zeer te goed komt.

Wil je meer lezen over zijn karakter? lees dan hier verder! Of wil je meer lezen over de kenmerken? klik dan hier!
Wil je ook een goed opgevoede Duitse herder?
Lees dan het e-boek voor opvoedtips en hoe je het beste gedragsproblemen kunt aanpakken.