Elke Duitse herder pup doet het…..bijten. Met hun scherpe tandjes bijten ze in handen, broekspijpen en andere huisdieren. Vaak moet ook het meubilair er aan geloven. Maar waarom bijt je Duitse herder pup nou eigenlijk? En is dit een teken van agressie of is het alleen speels gedrag? Hieronder hebben we de 6 meest gestelde vragen op rij gezet. En je er weer vanaf komt!
Onderwerpen
Waarom bijt een Duitse herder pup?
Een pup ontdekt, eigenlijk net als mensen baby’s, door de mond. Baby’s stoppen alles in de mond om te ontdekken wat iets is. Ze proeven en kauwen op alle spullen die ze tegen komen. Kleine spullen is dan ook echt uit den boze bij baby’s en dus ook bij een Duitse pup! Alles wat je pup vind zal hij in zijn bek nemen om te ontdekken wat het is. Dus de eerste reden waarom een Duitse herder pup bijt is: Om te ontdekken wat iets is.
Een pup heeft geen handen en geen verbale taal zoals mensen. Honden communiceren door non-verbale communicatie (lichaamstaal) Een groot onderdeel van deze non-verbale communicatie bij een pup verloopt via de bek. Hij bijt tijdens het spelen, hij bijt als hij aandacht wilt, als hij zich verveelt en hij bijt als hij protesteert. Een tweede reden waarom een Duitse herder pup bijt is: Om te communiceren.
Als laatste kan het bijten van je pup ook een teken zijn van iets lichamelijks. Zoals het wisselen van melktanden naar volwassen tanden. Het wisselen van tanden gaat gepaard met veel jeuk. Om de jeuk te verminderen bijt hij op alles wat voor handen is. Een derde reden waarom een Duitse herder pup bijt is: Om lichamelijke redenen.

Waarom bijt mijn Duitse herder pup tijdens het spelen?
Iedereen kent het wel, zodra je met je pup gaat spelen bij hij in je handen. Hij bijt zachtjes maar zijn melktandjes zijn vlijmscherp! Dit samen spelen is heel erg leuk en ook heel goed voor de band tussen jouw en je hond. Je pup heeft namelijk geen broertjes of zusje waar hij mee kan spelen. Als je nog oudere hond hebt naast de pup zal die oudere hond ook vaak speel-doelwit zijn voor je pup. Sta dit ook gewoon toe, mits dit niet te wild gaat. Het samen spelen is goed voor de band tussen de honden. Als het te wild aan toe gaat, onderbreek dan de speelactie door de pup af te leiden. Het te wild spelen is namelijk niet goed voor de botten, ze zijn namelijk nog niet volgroeid.
Het samen spelen is zeker tot 12 weken geen probleem. Hij is dan echt alleen bezig met spelen. Vanaf 12 weken oud wordt het ietsje anders. Het bijten bij spelen gaat dan een tweede doel dienen namelijk het hogerop komen in rang. Je wilt niet dat je pup hoger in rang komt dan jij. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door spelregels aan het samen spelen te hanteren.
De speel-spelregels:
- Jij bepaalt wanneer er wordt gespeeld en nooit je Duitse herder pup. Jij nodigt de pup altijd uit om te gaan spelen en bepaalt ook wanneer het weer klaar is. Een pup die aan je broek hangt omdat hij wilt spelen geef je geen aandacht.
- Te hard bijten wordt niet getolereerd. Het kan gebeuren dat je pup te hard bijt, accepteer dat nooit. Breek onmiddellijk het spel af of corrigeer je hond. Corrigeren is nooit slaan! Corrigeer hem door net een ongemakkelijk(licht pijnlijk) gevoel bij hem te krijgen zodat hij direct stopt. Corrigeren is iets anders dan bewust hardhandig pijn doen.

Waarom bijt mijn pup op alles?
Zoals je hebt gelezen kan de pup lichamelijke redenen hebben om te bijten op spullen. Als je pup ongeveer 3 maanden is gaat hij zijn melktanden verwisselen voor een volwassen gebit. Zijn voorste tanden zijn als eerste aan de beurt en daarna volgen zijn kiezen. Als laatste zijn de hoektanden die worden gewisseld. Al dat wisselen van tanden geeft ontzettend veel jeuk. De jeuk verlicht je Duitse herder pup door op iets te gaan kauwen. Het kunnen je stoelpoten, tafel of schoenen het maakt ze niks uit als de jeuk maar minder wordt. Zorg dus dat ze in de periode een botje of speelgoed voor hem hebt klaarliggen zodat je meubilair en schoenen worden bespaard.
Maar het bijten op alles kan ook een teken zijn van verveling. Kijk goed of jij je hond genoeg uitdaging biedt. Dit kan ook heel goed op mentaal gebied zijn. Ga even met je pup trainen en hij zal daarna uitgeteld in zijn bench in slaap vallen! Zorg ook dan dat hij een botje of speelt heeft te vermaak.
Waarom bijt mijn Duitse herder pup altijd in de riem?
Ik zie het heel vaak, een baasje met zijn, in de riem hangende, Duitse herder pup. Het baasje probeert hem dan nog af te leiden en dan weer door te lopen maar de verleiding van in de riem bijten is gewoon te groot voor deze pup. Hij blijft maar bijten, trekken (stilstaan) in de riem. Je ziet aan alles dat hij wilt spelen! De verleiding is dan zo groot om even met hem te spelen in de hoop dat hij daarna weer verder met je meeloopt. Doe dit absoluut niet. Hij dwingt het spelen dan bij je af. Hij bepaalt dan wanneer er wordt gespeeld en niet jij. Til hem op, zonder aandacht te geven (dus nee ook niet tegen hem praten) en zet hem op het gras voor zijn behoefte. Als hij zijn behoefte niet doet neem hem dan gewoon weer mee naar huis, ga daar niet staan wachten. Wees proactief en neem de leiding. Als hij klaar met zijn behoefte neem je hem weer mee naar huis, eventueel door hem weer op te tillen. Is je hond al te groot om op te tillen loop dan in een stevige pas door zonder hem aandacht te geven.
Wanneer stopt het bijten?
Het bijten tijdens het spelen zal altijd bij het spelen aanwezig blijven hij heeft immers geen handen waarmee hij kan spelen. Wel zal dit spelen afnemen naarmate hij volwassen wordt waardoor automatisch het bijten ook afneemt. Na zijn pubertijd zal je merken dat het bijten gaat afnemen. Het samen spelen verandert van samen stoeien naar samen wandelen en een balletje gooien.
Hoe stop je het bijten van je Duitse herder pup?
Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel verschillenden redenen waarom een pup bijt en hoe je hier het best op kan reageren. Ga dus eerst na waarom jouw pup bijt en op welke momenten. Het is belangrijk om het bijten van je pup goed in de gaten te houden want bijten/kauwen op spullen is een veel voorkomend probleem bij Duitse herders. En dit zijn de meest voorkomende bij Duitse herders pups en niet de meest voorkomende bij volwassen Duitse herders. Daar komt namelijk vaak verveling of verlatingsangst als meest voorkomende reden naar voren. Stop dit gedrag onmiddellijk door actie te ondernemen. Dit gaat niet vanzelf over en zal zeer frustrerend werken. Welke actie je moet ondernemen, hangt af van de oorzaak. Lees het Duitse herders handboek om inzicht te krijgen in de oorzaak van het bijtgedrag zodat je hierop kunt inspelen! Niks doen is hierin echt geen optie, want dan zal het alleen maar verergeren.
Het Duitse herders handboek geeft je praktische tips die je helpen het gedrag aan te passen. Lees hier de reviews van de mensen die je voor gingen!
Download hier het Duitse herders handboek >> (niet tevreden? geen probleem dan krijg je je geld gewoon terug!)
Wil je meer lezen over je Duitse herder pup? Lees dan hier even verder >>
Of vraag de gratis gids aan:
De eerste 12 maanden van je Duitse herder!
Deze gids geven wij momenteel GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Andere mensen lazen ook:
De eerste 12 maanden van je Duitse herder!
Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!
