Waarom eet mijn Duitse herder gras?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Opeens eet je Duitse herder gras tijdens het uitlaten. Honden zijn toch vleeseters en geen planteneters? Waarom eten Duitse herders dan opeens gras? Soms nog in grote hoeveelheden ook! Waarom? Dat lees je hier.

Wat is de oorzaak van het gras eten

Eigenlijk doen alle honden het wel eens: gras eten. Tijdens het uitlaten nemen ze opeens een grote hap gras. Het lijkt zelfs alsof ze het zo lekker vinden dat je ze er bijna niet van weg kan trekken. Duitse herders eten het gras omdat ze dan last hebben van een maag/darmen. Een paar uur nadat ze gras hebben gegeten gaan ze vaak spugen. Gras wekt namelijk spugen op. Ze legen hiermee hun maag om het probleem op te lossen/ te verlichten.

Enkele maagproblemen kunnen zijn:

  • wormen
  • haren in de maag
  • buikgriep
  • misselijkheid

Wat kan je er tegen doen?

Als je Duitse herder gras aan het eten is dan kan je dit niet helemaal tegenhouden. Hij zal een paar happen gras snel “binnen” hebben. Dit maakt in principe niet uit. Maar laat hem ook niet uitgebreid “grazen als een koe”. Hij zal door te veel aan gras veel meer gaan spugen en dat wil je natuurlijk liever niet. Loop rustig, onder lichte dwang verder en besteedt er verder geen aandacht. Na een aantal dagen gaat dit vaak vanzelf weer over en is een onschuldige buikgriep of misselijkheid de oorzaak. Als je na een week nog steeds een gras etende Duitse herder hebt die veel spuugt dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

duitse herder in gras

Een andere oorzaak kan ook zijn wormen. Het is dan ook belangrijk regelmatig je Duitse herder te ontwormen, niet te vaak natuurlijk wat dat is schadelijk voor zijn nieren en lever. Voor een gezinshond volstaat 2-4 keer per jaar ontwormen.

Als je Duitse herder zichzelf veel likt dan kunnen er haren in de maag komen. Deze haren geven een irritatie in de maag. Om dit uitbraken van de haren te bevorderen zal je Duitse herder gras eten. Na het spugen is het belangrijk dat de hond zijn spuug niet weer opeet. Haal het spuug dus snel weg om dit te voorkomen. Na het uitspugen van de haren is direct het probleem van de maag verholpen. Belangrijk is wel dat de oorzaak van het vele likken wel wordt achterhaalt wellicht heeft hij last van hotspot.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *